Aici vine toată lumea în acest sfârșit de săptămână. Artistul preferat al românilor este în Argeș.
Fructe și legume din belșug, preparate tradiționale, grătare al căror miros te îmbie să mai stai, sucuri naturale, vinuri, tărie și voie bună cât cuprinde. Aceasta este, pe scurt, imaginea de mare sărbătoare de la festivalul “Rod cu spor” de la Muzeul Golești.
Dar “Rod cu spor” nu mi s-a părut a fi doar pentru a te îndestula cu mâncare și băutură. Gândind ceva mai profund, am ajuns la concluzia că acest festival evocă viața înaintașilor noștri despre care mulți dintre noi spunem că “erau mai fericiți”. Păi, de ce erau mai fericiți? Pentru că, date fiind vremurile, nu prea își permiteau să intre în starea de moleșeală în care foarte ușor poți cădea astăzi, când mulți visează doar la confortul și plăcerile ieftine plătite… scump. Chiar și pe datorie. Astăzi, când banul dictează, când “modelele” – știți voi care, sunt pe TikTok, Facebook și Instagram, e ușor să ne pierdem în mirajul consumerismului, uitând că marile satisfacții vin, de fapt, din lucrurile pe care noi cu mâinile noastre le producem.
Am apreciat cuvintele rostite de miniștrii prezenți la deschidere, cărora li s-a alăturat academicianul Gheorghe Păun. Cu toții au fost aplaudați la scenă deschisă pentru că oamenii au simțit că nu au venit să facă politică, așa cum probabil mulți dintre voi bănuiesc. Mesajele transmise mi s-au părut a fi rostite din convingere și, mai presus de toate, definitorii pentru viitorul nostru ca popor.
De altfel, academicianul Gheorghe Păun a spus că “viitorul ne va judeca”. Așadar, ceea ce facem astăzi definește ziua de mâine.
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a vorbit despre tradițiile și meșteșugurile aproape uitate, de viața bunicilor și străbunicilor noștri. Despre munca și satisfacția realizărilor la sfârșitul unei zile pline. Despre importanța acestui mod de viață pe care vrea să îl reînvie, să demonstrăm că putem prospera prin ceea ce noi producem. Asta nu înseamnă că ne întoarcem în Evul Mediu, ci folosindu-ne de pârghiile financiare actuale, de oportunitățile pe care le avem ca stat membru UE, putem fi mai productivi în propria gospodărie și în comunitatea din care facem parte, a dat de înțeles Simona Bucura Oprescu.
Imaginile de la “Rod cu spor” sunt grăitoare în acest sens. Desigur, nu vom putea fi toți agricultori, fermieri sau măcar capabili să ne adaptăm acestui stil de viață. Dar este vital să îi încurajăm pe cei care își doresc asta.
Prin urmare, autoritățile au misiunea de a-i sprijini pe acești oameni, de a promova și de a exemplifica ceea ce presupune să te ocupi de roadele pământului. Să fie cu spor!
Programul AICI.