Odată cu deschiderea sezonului estival, se dă startul vacanțelor lungi petrecute la malul mării sau în zonele înalte de munte, care implică o expunere îndelungată la soare, ceea ce poate conduce la un disconfort la nivelul pielii. Uneori, nivelul de radiații nu este perceput la adevărata lui valoare, în special la mare, unde vântul și temperaturile mai scăzute din apă ameliorează pe moment starea pielii.
Același lucru se întâmplă și în zona de munte, unde oamenii nu se așteaptă să se confrunte cu arsuri asemănătoare cu cele suferite pe o plajă. Consecințele unei expuneri neprotejate apar în scurt timp, când se instalează insolația și arsurile solare cu toate simptomele specifice acestor afecțiuni, cum ar fi: piele inflamată puternic, frisoane, febră, vărsături, amețeală, dureri de cap.
Prevenția și adoptarea unor măsuri de protecție pot evita astfel de suferințe, care au urmări grave în timp. În cazul în care, e prea tardiv pentru un astfel de proces, îți rămâne doar să tratezi afecțiunile pe care le-ai dobândit.
Descoperă 3 remedii prin care poți combate afecțiunile provocate de razele ultraviolete:
1. O hidratare corespunzătoare a organismului
Deshidratarea și amețeala sunt simptome ale insolaţiei, dobândite în urma unei expuneri îndelungate la soare. Asta se traduce printr-o supraîncălzire a organismului datorită temperaturilor ridicate din atmosferă. Transpirația în exces elimină apa și sărurile necesare din organism provocând o stare fizică alterată, care poate conduce la complicații mult mai mari sau îți poate pune chiar viața în pericol, dacă nu sunt luate măsuri adecvate cât mai urgent.
Pentru a preveni și remedia disconfortul creat de aceste stări, se recomandă consumul de lichide în cantități mari, care vor scădea temperatura corpului și vor compensa pierderile suferite din organism – un consum de 3,5 litri de lichide pe zi pentru un adult, în special apă, reducerea consumului de cafea și interzicerea băuturilor alcoolice, deoarece sunt factori care favorizează deshidratarea.
Astfel, în timpul oricărei expuneri la soare la ore nepotrivite din zi, ar fi bine să ai la îndemână băuturi răcoritoare ținute la temperaturi normale, pe care să le consumi constant pentru a evita instalarea insolaţiei.
2. Folosirea soluțiilor calmante
Expunerea la soare fără o protecție adecvată poate provoca arsuri grave din cauza razelor ultraviolete care acționează asupra pielii. Inflamarea și înroşirea țesutului cutanat duc la cojirea pielii sau chiar la afecțiuni mult mai grave cum ar fi cancerul de piele. Odată instalată arsura solară, aceasta necesită remedii care să calmeze senzația de iritare și sensibilitate la atingere.
Pentru a combate rezultatele nocive ale soarelui, se recomandă folosirea loțiunilor calmante pe bază de aloe vera care vor hidrata puternic pielea și creme cu rol calmant. Tot pentru protecția și diminuarea durerilor apărute în urma arsurilor solare poți folosi uleiul de canabis, pe care îl poți găsi în magazinul online Wemper.ro, ulei care se va masa cu atenție în zonele afectate. Cele mai multe tipuri de arsuri se pot trata acasă, însă atunci când situația este extrem de gravă se recomandă o îngrijire medicală de specialitate pentru a nu provoca leziuni și mai puternice.
3. Aplicarea ingredientelor naturale pe zonele afectate
Pe lângă preparatele farmaceutice de tipul cremelor, soluțiilor, uleiurilor folosite în urma expunerii excesive la soare, există și remedii naturale care pot ameliora arsurile solare. Produsele alimentare precum cartofii, castraveții sau iaurtul sunt soluții utile la îndemâna oricui, ce pot fi aplicate cu ușurință pe zonele afectate. Efectul pe care îl au este de calmare și răcorire, iaurtul având rol și în vindecare datorită probioticelor pe care le conține. Totodată, pot fi folosite și ca adjuvante în aplicarea unor produse de specialitate, care să amelioreze disconfortul simțit.
În concluzie, procesul de tratare a afecţiunilor provocate de soare poate cumula mai multe soluții care să conducă la o stare mai bună de sănătate. Cu toate acestea, cel mai bun remediu rămâne prevenția, în special atunci când tipul de piele este sensibil sau deschis la culoare, ori prezintă alunițe sau alte tipuri de formațiuni cu risc crescut în instalarea cancerului de piele.
Sursa foto: Pexels.com