În România, agricultura reprezintă ocupația de bază pentru o mare parte din populație și o ramură economică destul de importantă pentru țară. Documentele oficiale arată că oamenii care trăiesc în mediul rural reprezintă aproape jumătate din întreaga populație a țării (peste 47% în 2002).
Atât solul, cât și climatul României permit cultivarea recoltelor necesare pentru întreaga țară însă, în ultimii ani, agricultorii se confruntă tot mai des cu seceta, un efect distrugător al încălzirii globale. Specialiștii susțin că cele mai mari pierderi se înregistrează în sectorul cerealelor, sector de care depindem cu toții, dar la fel de dăunătoare este și în cazul culturilor mici, private, unde nu se asigură condițiile necesare.
Câteva aspecte importante care te vor ajuta să ai grijă de recolta ta
Folosește compost
Se pare că materia organică aflată în compost are un rol important în creșterea plantelor, permițându-le să se dezvolte chiar și în zone în care nivelul de umiditate din sol este redus. Cum se întâmplă asta? Cu ajutorul lui, rădăcinile plantelor ajung mai adânc în sol unde găsesc resursele de apă necesare.
Irigă solul înainte de cultivare
Seceta vine de cele mai multe ori cu ierni și primăveri cu puține precipitații. Dacă o astfel de iarnă tocmai s-a încheiat și te pregătești de cultivat, ai grijă să pregătești și terenul. Este indicat să folosești sisteme de irigații care să mențină solul umed și fertil până la momentul cultivării.
În combinație cu apa, tot în această etapă, este util îngrășământul. Înainte, dar și după ce ai împrăștiat îngrășământul pe toată suprafața solului, el trebuie irigat constant. Apa va ajuta substanțele nutritive să pătrundă cât mai adânc în sol.
În cazul unui teren de dimensiuni reduse, poți folosi doar un furtun la care să atașezi un sistem de stropire. În cazul unui teren mai mare, apelează la o motopompă care să favorizeze distribuirea uniformă a apei pe întreaga suprafață. Dacă nu ai deja una, consultă Atomico.ro și alege-o pe cea care răspunde cel mai bine nevoilor tale. Trebuie doar să-ți stabilești obiectivele și să știi exact ce vrei.
Nu uita să sapi și să amesteci solul după irigare. Încearcă să-l păstrezi irigat până când semințele ajung în sol, dar și după, ori de câte ori este nevoie.
Ai grijă la cantitatea de apă
Este important ca plantele tale să aibă apă suficientă, dar nu este indicat să exagerezi. Încearcă să le afli nevoile înainte, pentru a evita situațiile în care s-ar putea îneca și astfel, cultura ta să fie compromisă. Niciodată prea mult nu înseamnă prea bine. Încearcă așadar să păstrezi un echilibru și întreabă specialiștii atunci când ceva nu îți este suficient de clar.
Înlătură buruienile
Orice altă plantă existentă în pământ absoarbe apa și substanțele nutritive de care plantele tale au atâta nevoie. Încearcă să le elimini cât poți fără să afectezi însă recolta. Poți folosi o sapă în cazul terenurilor mici sau instrumente special concepute pentru așa ceva în cazul terenurilor mai mari. Este de preferat să eviți pesticidele pentru că acestea pot afecta și plantele tale.
Cultivă plante rezistente la secetă
Ultima soluție la care poți apela ar fi cultivarea plantelor care rezistă la temperaturi ridicare fără prea multă apă. În magazinele de specialitate găsești soiuri diverse care pot trăi fără prea multă atenție din partea ta. În cazul unor perioade extinse de secetă, ele sunt o variantă de luat în seamă.
În concluzie, nu poți controla natura, dar există soluții prin care poți avea grijă de plantele tale în momentele mai puțin prielnice pentru ele.
Sursă foto: Pexels.com