Patru lucrători ai Biroului Rutier Piteşti au intrat în atenţia procurorilor argeşeni şi ai ofiţerilor Anticorupţie, după ce au comis fapte incompatibile cu calitatea de poliţist. Doi dintre ei au fost plasaţi sub control judiciar, iar unul a şi demisionat din poliţie.
Suspectaţi de abuz şi fals intelectual
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş efectuează, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia Generală Anticorupţie, urmărirea penală într-un dosar în care sunt implicaţi patru agenţi de poliţie, toţi de la Biroul Rutier Piteşti. Ei sunt suspectaţi de „comiterea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la abuz în serviciu (…), fals intelectual şi complicitate la fals intelectual”. Am redat textul din codul penal unde sunt încadrate faptele poliţiştilor în cauză, pentru că, după demilitarizarea poliţiei, angajaţii din sistem au dobândit calitatea de funcţionar public cu statut special şi se supun anumitor incompatibilităţi.
Administra o firmă
Potrivit anchetatorilor, rezultă că, în perioada august 2015 – aprilie 2016, agentul de poliţie Bogdan Constantin Radu a administrat în realitate o societate comercială, încălcând atribuţiile specifice stabilite prin statutul poliţistului. Astfel, susţin procurorii şi ofiţerii DGA, împricinatul a obţinut bani, precum şi alte foloase necuvenite. De asemenea, din datele dosarului mai rezultă că, în ziua de 10 februarie 2016, acelaşi agent de circulaţie s-a abătut grav de la îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Concret, el nu a dispus măsuri de constatare şi sancţionare a unei contravenţii la regimul circulaţiei rutiere comise de un şofer, ajutându-l pe George Adrian Olaru, colegul său de echipaj, să întocmească în fals procesul-verbal de constatare şi amendare a respectivei contravenţii.
Măsurile dispuse
Din investigaţii a mai rezultat că, în zilele de 16 august şi 18 septembrie 2015, acelaşi Bogdan Constantin Radu le-a cerut colegilor săi Ion Ştefan Bălan şi Radu Bădulescu, ambii aflaţi în timpul serviciului, să transporte cu maşinile de serviciu doi conducători auto ai firmei administrate de Radu până la ieşirea din Piteşti. Aici, folosindu-se de calitatea lor de agenţi de circulaţie, cei doi poliţişti au oprit alţi participanţi la traficul rutier, cărora le-au solicitat să-i ia la ocazie pe şoferii lui Radu.
Odată începută urmărirea penală, Bogdan Constantin Radu şi-a depus cererea de a demisiona din cadrul poliţiei. Conducerea Poliţiei Judeţene a aprobat-o şi, începând de luni, 16 mai, raporturile de serviciu ale împricinatului cu poliţia argeşeană au încetat. Ieri, fostul poliţist şi colegul său Olaru, între timp pus la dispoziţie, au fost plasaţi sub control judiciar pentru 30 de zile şi vor îndeplini atribuţii care nu intră în contradicţie cu măsurile dispuse de controlul judiciar. La această operaţiune, procurorii şi ofiţerii DGA au beneficiat de suportul tehnic de specialitate al SRI şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din IGPR.
Este al doilea caz cu care se confruntă în decurs de numai două săptămâni Poliţia Argeş, după ce, la începutul acestei luni, alţi doi agenţi de circulaţie, Adelin Marinescu şi Valentin Ioniţă, au fost acuzaţi de fapte de corupţie. Primul dintre ei a primit mandat de arestare preventivă, iar cel de al doilea a fost pus sub control judiciar.
Val. NICOLAU
2 Comentarii
Silviu
O sa urmeze si alti agenti de la Serviciul Rutier al IPJ Arges. Un agent sigur pentru ABUZ IN SERVICIU. Astept cu nerabdare solutia intr un dosar penal pentru abuz in serviciu. Chiar daca se intarzie solutia in dosar, din cauza volumului de munca foarte mare, sunt sigur ca solutia o sa fie afirmatima, pe baza documentelor de la dosar. In fata procurorului toti suntem egali. Nu se face discriminare pe baza de culoare, sex, studii, uniforma, masina cobdusa si mai nou pe baza numelui de familie, chiar daca e din familie / neam sau pur si simplu potrivire de nume, dar stam linistiti cand avem un nume greu prin cinducerea judetului, chiar daca e si numit, fara concurs.
Silviu
Mie imi e frica sa mai intru in Arges. Deoarece sunt urmarit. Amendat. Sicanat. Si eu stiu ce o sa mai fie. Dar cand iti sustii punctul de vedere agentul / militianu/ omul legii, devine foarte agitat. Cand spui ca si contesti procesul verbal atunci deranjezi si mai rau.