Ieri, un poliţist argeşean a fost arestat preventiv, iar un altul a fost pus sub control judiciar. Valentin Ioniţă şi Adelin Marinescu, agenţi la Serviciul Rutier din cadrul Poliţiei Argeş, fuseseră încarceraţi 24 de ore pe bază de ordonanţă. De ce? Fiindcă sunt suspectaţi de luare de mită şi conflict de interese. Potrivit anchetatorilor, cei doi ar fi fost implicaţi în societăţi comerciale din domeniul transporturilor, deşi potrivit Statutului poliţistului nu aveau dreptul să desfăşoare astfel de activităţi.
Patru suspecţi în dosar
Din datele puse la dispoziţie de magistratul Marius Ştefan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, rezultă că procurori ai Parchetului judeţean, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş, efectuează urmărirea penală într-un dosar penal împotriva a trei agenţi de poliţie din cadrul IPJ Argeş – Serviciul Rutier, precum şi faţă de o altă persoană. Împricinaţii sunt suspectaţi de comiterea infracţiunilor de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, precum şi punerea în circulaţie a unui vehicul neînmatriculat.
Mită ca să închidă ochii
Potrivit anchetatorilor, agentul de poliţie Adelin Marinescu a primit, în ziua de 23 septembrie 2015, suma de 300 lei de la un conducător auto ce a fost oprit în trafic pentru comiterea unor contravenţii la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Contra sumei precizate, poliţistul trebuia să închidă ochii, cum se zice, adică să renunţe la sancţionarea acelei persoane cu amendă contravenţională şi să-i aplice o măsură mult mai uşoară, adică avertisment. De asemenea, în perioada august 2015 – aprilie 2016, agentul de poliţie Valentin Ioniţă şi colegul său Adelin Marinescu au administrat în fapt o societate comercială cu obiect de activitate transporturi. Procedând astfel, cei doi agenţi şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la incompatibilităţile stabilite de statutul poliţistului, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.
Abatere de la itinerariu
Totodată, pe 6 aprilie 2016, agentul Adelin Marinescu şi cetăţeanul Lucian D., din câte se pare persoană fără calitate specială, au condus un autoturism neînmatriculat pe drumurile publice. În acest context, susţin anchetatorii, Adelin Marinescu şi un alt agent cu care era coleg, Costică V., şi-au încălcat atribuţiile de serviciu. Concret, ei au părăsit itinerariul de patrulare stabilit de superiori la intrarea în serviciu, pentru a însoţi automobilul neînmatriculat cu autospeciala poliţiei rutiere. Urmare a probatoriului administrat, în cursul zilei de miercuri s-a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a suspecţilor Adelin Marinescu şi Valentin Ioniţă. Ieri, Ioniţă a fost dus la Parchet pentru audieri, iar procurorul de caz a emis o ordonanţă prin care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile. Tot ieri, la prânz, Adelin Marinescu a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Argeş, cu propunere de arestare.
Măsurile
Pe baza probelor administrate în cauză, împotriva acestuia a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, dar decizia nu e definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Piteşti. Conducerea Poliţiei Judeţene se delimitează de faptele pentru care cei doi agenţi sunt cercetaţi şi consideră că este un incident regretabil şi izolat. După ce s-a luat la cunoştinţă că a fost pusă în mişcare urmărirea penală împotriva lui Valentin Ioniţă, acesta a fost pus la dispoziţie şi va îndeplini sarcini care să nu intre în contradicţie cu interdicţiile impuse prin controlul judiciar. În ceea ce-l priveşte pe Adelin Marinescu, relaţiile de serviciu ale acestuia cu inspectoratul au fost suspendate pe perioada arestului preventiv. Pasionat al vânătorii, el va trebui să predea atât armele, cât şi muniţiile pe care le posedă. Oricum, vestea reţinerii celor doi i-a luat prin surprindere pe colegi, care declară că nu aveau cunoştinţă despre preocupările extraprofesionale ale agenţilor cu pricina, care n-au fost vreodată cercetaţi pe cale administrativă. Pe parcursul acţiunii, anchetatorii au beneficiat de suportul tehnic de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale ale IGPR.
Val. NICOLAU