Îmbulzeală mare ieri la Târgul Săptămânal al Piteştiului unde sute, dacă nu mii de oameni s-au perindat câteva ore. Ca la un veritabil iarmaroc(mai lipseau doar tiribombele), pe lângă maşini şi „vechituri” târgul era plin de vânzători de animale de casă, de tarabe cu fel de fel de nimicuri, de grătare sfârâind de produse tradiţionale sau de „ambulanţii” care vindeau gogoşi şi îngheţată. Fumul gros de la grătare şi muzica dată la maximum creau impresia unei veritabile sărbători româneşti, de parcă nimeni nu ţinea cont că ne aflăm în postul Paştelui.
Puţini interesaţi de autoturisme…
Deşi oferta „samsarilor” de maşini era una generoasă, atât la preţuri, cât şi la modelele expuse, puţini erau cei care erau foarte hotărâţi să-şi achiziţioneze un autoturism. Preţurile variau între 2.000 şi 4.000 euro, în funcţie de model sau anul de fabricaţie, dar ici-colo vedeai şi câte un model mai răsărit care putea ajunge şi la 10.000 euro. Nu lipseau din decor nici „căzăturile” autohtone, unele dintre ele cu preţuri de 2.000-2.500 lei.
Mulţi se îngrămădeau la „ruginituri”…
Majoritatea celor prezenţi în târg erau interesaţi de vechituri, fie ele piese de maşini, de utilaje agricole, pneuri care mai de care mai „bune” sau produse electronice de pe „timpul bunicii”. Alambicuri pentru producerea rachiului tradiţional (4.000 lei), grătare (200-500 lei), biciclete de toate felurile, haine şi încălţăminte, asta era lista produselor la care se îmbulzeau în general cumpărătorii.
Câini de rasă la preţuri prohibitive…
Nu au lipsit nici animalele de casă cum ar fi păsări (curcani, cocoşi, găini de rasă, porumbei), iepuri şi câini de rasă. Preţurile erau accesibile: 100-150 lei un iepure de 5-6 kg sau câteva zeci de lei o păsăre. Foarte piperate erau însă preţurile la câinii de rasă autohtonă, ciobăneşti carpatini sau mioritici: 1.200 lei. Dar vedeta sectorului de animale a fost un pui de ciobănesc caucazian pentru care proprietarul cerea aproximativ 2.500 lei, cam cu cât se vindeau maşinile autohtone.
Afacerea „parcarea”
Pe lângă toată nebunia din Târgul Săptămânal, cei mai câştigaţi sunt cetăţenii care au casele construite în proximitatea târgului. În continuare, aceştia fac bani nefiscalizaţi din închirierea spaţiilor pentru parcat autoturisme, cei care vin la târg plătind 5 lei fără a primi în schimb vreun bon fiscal. Şi afacerea „parcarea” nu este una de neglijat, în cele 20-30 de curţi, proprietate privată, din apropiere putând fi parcate sute de maşini. La un simplu calcul rezultă că la fiecare sfârşit de săptămână „afaceriştii” din zonă produc mii de lei fără a plăti nimic statului. Şi deocamdată nu pare să fie deranjaţi de niciun organ al statului.
Fototext: Flavius PETRESCU
Un Comentariu
adrian
Decand se practica asta in targul saptamanal , te gasis taman acum sa scri un articol.. Penibil!!