În politică nu există o medie între negativ şi pozitiv. Politica este în mod cert arta de a specula, de a calcula, de a face înţelegeri secrete. Dar ea este şi arta de a face ca lumea să fie mai bună. Motiv pentru care în Occident s-a crezut mulţi ani că numai politica unei economii de piață poate fi soluţia bunăstării generale. Şi astfel s-a contopit satul cu oraşul şi bunăstarea poporului a devenit monopol al oraşului. Un monopol care a făcut ca în şcolile agricole de la sate să nu se învețe altceva decât fuga de ogor. Astăzi, însă, criticile politice ale exceselor pieței libere încep să iasă la iveală în cercuri care, până acum, manifestaseră un zel de necontestat faţă de această organizare economică. De exemplu, Kevin Philips, un fost student care l-a asistat pe preşedintele SUA Roland Reagan, a publicat în 1995 o carte devenită bestseller, în care profetiza sfârşitul unui climat etic al pieţei libere ce permitea triumful păturii americane avute și capitalismului sălbatic. La noi, însă, chiar și astăzi lucrurile par să meargă în direcţia opusă. În cercurile liberale, piaţa liberă este văzută nu numai ca singurul mijloc de a reînvia economia noastră muribundă, ci şi ca un mijloc de regenerare politică şi spirituală. Un ministru de finanţe liberal a spus că prioritare nu sunt domeniile educaţiei şi sănătăţii, ci privatizarea a tot ce se poate privatiza, inclusiv a sistemului medical de urgenţă.
Prin urmare, suntem în momentul în care se desprind două orientări în ceea ce priveşte organizarea politică a economiilor naţionale ale lumii. O orientare ce susţine o piaţă ieşită total de sub autoritatea statului, iar cealaltă orientare urmăreşte ca statul să-și facă propria sa politică economică și să deţină în proprietate anumite domenii aşa-zise strategice, cum ar fi transporturile, poşta, energia, sistemul medical de urgenţă etc. Nu există un al treilea drum, cum a încercat preşedintele Ion Iliescu cu modelul suedez. În sensul că fostul preşedinte a dorit să încorporeze ceea ce a fost bun în comunism cu ce este bun în capitalism. Drept care, rândurile de față sunt o teoretizare a intervenției statului în unele domenii ale economiei, dar nu ca proprietar, ci ca organizator al muncii. Un exemplu concret este implicarea guvernanților unor țări precum Italia și Germania în asigurarea cu forță de muncă ieftină a agriculturii lor naționale. Iar dacă luăm în considerare ce spune Anton Zischka în lucrarea „Pâine – pentru miliarde de oameni”, vom înţelege că nu o ideologie oarecare susţine economia liberă, ci cu totul altceva, anume cercetarea în industrie și agricultură, amenajarea pământului pentru agricultură, politica energetică etc. Toate aceste domenii fiind sub directa organizare a statului. De exemplu, Zischka spune că cercetătorii germani au făcut din iarbă vin, încrucişând diverse specii de iarbă din regiunea mediteraneană cu sortimente de grâu românesc.
Același autor afirmă că pentru ca o ţară să se dezvolte economic trebuie să importe forţă de muncă ieftină pe termen scurt, în care nu proprietatea este răsplata celor veniţi şi plata cât mai ieftină în raport cu munca depusă. El este de părere că acest import de muncă ieftină se angrenează în politica ţărilor puternic dezvoltate.
Or, ţărilor mai sărace nu le rămâne nimic altceva în afară de orgoliul lor naţional. Iar dacă aceste ţări nu au un asemenea orgoliu, ele vor fi condamnate la pauperizare continuă.
Reflectând la cele spuse de Anton Zischka, îmi dau seama că într-o ţară precum România orgoliul naţional e pe cale de dispariţie! Şi ca să dau numai un exemplu de o astfel de înjosire naţională petrecută chiar zilele acestea, guvernanţii liberali au aprobat tacit ca mii de români să plece la muncă în Germania în plină pandemie de Covid-19. Cei mai mulţi au mers să lucreze în agricultură, la cules de sparanghel şi căpşuni. Însă majoritatea celor care pleacă în străinătate îşi asumă riscul contaminării cu noul virus. Frica de foame e mai mare decât frica de acest virus. Drept care, în timp ce agricultura noastră se află în plină criză din cauza nenumăratelor probleme, printre care și lipsa forței de muncă, ţările puternic dezvoltate au grijă de agricultura lor, importând forţă de muncă mai ieftină decât cea autohtonă. Plecarea românilor la muncă în ţările vest-europene în plină pandemie de Covid-19 este o umilire adusă poporului roman. Mai mult decât atât: țara noastră încă este în stadiul clarificării ideologice a economiei sale de piață, situație depășită de țările dezvoltate de peste o sută de ani. Drept care, la alegerile prezidenţiale de anul trecut, am intuit o astfel de atitudine din partea primului politician al ţării, scriind câteva articole împotriva realegerii sale. Însă au existat destui diletanţi care m-au acuzat pe motiv că, criticându-l pe bărbat, sunt cu femeia. Absolut fals. Cine știe puțină geopolitică își poate da seama foarte ușor că anumite țări vest-europene au nevoie de așa-zisul spațiu vital, pe baza căruia să-și asigure dezvoltarea economică. Mai ales că politica economică a acestor țări dezvoltate a depășit problemele ce țin de o ideologie, preocuparea lor principală find asigurarea forței de muncă cât mai ieftină. Motiv pentru care ele își au în țările sărace reprezentanți dintre autohtoni pe post de cozi de topor, vorba lui Machiavelli.
44 Comentarii
Strafor AG
Anton Zischka este un fost ideolog nazist ( de origine austriaca) ale carui concepte legate de politica si economie au pe alocuri un derapaj evident. Fara indoiala ca atat el cat si celalalt personaj invocat ( Kevin Price Phillips care nu a avut nicio legatura cu Reagan ci cu Nixon) au incercat sa teoritizeze directiile unei noi ordini mondiale. De aici si pana la sparanghel este o distanta lunga in sensul ca romanul prefera sa experimenteze sclavagismul agricol in loc sa fie stapan pe terenurile pe care le detine. Pandemia cu virusul chinezesc este o adevarata binecuvantare pentru romani pentru ca aseaza in matca fireasca bunul simt si ii face sa se indoiasca de buna intentie a capitalismului occidental cat si a comunismului asiatic. O suprafata de teren de 350 de mp este suficienta sa intretina alimentar o familie cu trei persoane in conditiile in care terenul este muncit intensiv si cu multa grija. Sa nu vedem in acest virus nenorocit doar o catastrofa. Natura ne mai face si cu ochiul. Pentru o multime de romani aceasta pandemie produsa de un stat comunist si totalitar care pentru multe decenii va purta vina atator crime impotriva umanitatii, este un exemplu elocvent despre ce inseamna totalitarismul. 2-3000 de diasporezi plecati dupa sparanghel nu ii va convinge pe ceilalti nici ca merita si nici ca nu merita sa ia dupa ideologul nazist Anton Zischka. Dimpotriva !
Savu Gheorghe
Domnule -Strafor AG – , faceți comentarii la unele articole din care pot să afirm că aflu lucruri interesante, dar sunt și unele care vă exprimă concepțiile ideologice, ceea ce ajung inevitabil la exprimarea anumitor limite, uneori de prost gust. Însă, de data aceasta, aveți o lacună în documentare, ceea ce m-a determinat să iau atitudine. De exemplu, spuneți despre Kevin Philips că nu are nicio legătură cu Reagan, ci cu Nixon. Domnule, ori te-ai încurcat în lumea virtuală a internetului, ori ții cu orice preț să mă contrazici. Ei bine, în cartea „Psihicul politic” (2019) de Andrew Samuels, la pagina 54 este scris: „Kevin Philips, un fost student care l-a asistat pe președintele Reagan,….” Apoi afirmați despre Anton Zischka că a fost nazist, de parca asta ne interesează pe noi, ci ideea lui Zischka este că țările dezvoltate au nevoie de forța de muncă ieftină, lucru ce se întâmplă sub ochii noștri. Așa că dacă doriți să mai comentați editoriale ale mele, vă rog să vă documentați din bibliotecă, nu de pe internet, pentru că vă rătăciți în lumea virtuală și ar fi păcat ca la vârsta dvs să vă răvășiți mintea.
Strafor AG
Va multumesc pentru aprecieri insa ar fi bine sa cititi cateva recenzii legate de ,,apropierea,, lui Kevin de Reagan care mie imi par destul de critice. Dealtfel autorul s-a lepadat de republicani definitiv… https://fee.org/articles/book-review-the-politics-of-rich-and-poor-wealth-and-the-american-electorate-in-the-reagan-aftermath-by-kevin-phillips/ sau
https://www.nybooks.com/articles/1982/05/13/post-conservative-america/
Ca dl. Samuels are alta parere la pagina 54 a cartii la care faceti referire nu inseamna ca internetul care citeaza surse veridice si extrem de calificate legate de acest personaj este mai putin credibil. Pana la urma si noi tot pe internet ne intalnim cu cititorii.
…Cat despre originea nazista a lui Zischka cred ca nu trebuie sa existe dubii. In legatura cu varsta mea biologica, va impartasesc cu multa condescendenta grija. Sunt mult mai tanar decat dvs. dar va multumesc oricum pentru prudenta.
Delia Dumitrica
In sfarsit, printre comentariile acestui ziar, dupa mult timp, avem un schimb interesant de replici intre doua persoane culte. Contradictiile a doi oameni destepti sunt bine-venite. M-ati convis, caut cartea cu pricina, mai ales pagina 54. Sunt convinsa ca un comentator ca d-voastra il convinge pe domnul Gheorghe Savu sa scrie, sa scrie… Am fost tare dezamagiti, in ultimul timp, de prezenta unor comentatori deloc zdraveni la cap si, parca, ne trecuse orice chef sa mai comentam. Sanatate sa avem!
Anonim
Noi nu suntem normali? Tu esti?
Anonim
O „Heil rup”/ită de la Stână (D.D.) a Prospectelor care însoțesc pastilele… de Vitamine, Stimulente şi Suplimente (alimentare) pe care Savu a luminat-o drept … intre/pe ochi… cu „lampa lui… Ilici” (tehnică de interogatoriu $$ prin inducere a stimulării/excitației centrilor subcorticali/de bulb…rahidian/sparanghel …doar o singură dată pe săptămână (ca să nu se înstrăineze/alieneze/alter-esse în această perioadă de carantină Covid -ată 19 , „prea de tot” cucoana … cu multe fuste puse una peste alta… dar desculță…şi să nu uite …de „Maricica” şi farmecele ei de… „altădată”/ (acum 85 de ani), când nu credea nici ea orice scria un ziarist austriac (Zischka Anton…) în foiletoanele lui adunate …între cartoane (zise coperți !) despre „Războiul petrolului”…sau alte „chestii-socoteli”(!)… din care unul ca Savu citeşte la cucoane …”zicături”ca din… „Studiile” naziste-„ştiintifice” ale doctorului Mengele (Streinu-Cercel) şi ale Pistolului său „Dr. Adriana” !
Stratfor AG
Va multumesc atat dvs. cat si d-lui Savu. Un om cu o cultura indubitabila.
Anonim
Starfor A G….vine de la frecat menta prin armată?te stiu GURITA ,ești părăsit de nevastă după scandalul cu banca, VICTORE….
A.G.B.
Trebuie să comentăm/comentați cu orice preț, indiferent de ,,intemperii”. Oamenii normali vor discerne.
Anonim
Aoleo!! …Uite cine vorbeşte, gicu drugă dromaderu !
Anonim
Chestia cu cozile de topor mi-a plăcut. Așa ee.
Goargăș
,,Sanitar”: care se referă la sănătate, privitor la sănătate (despre legi, MĂSURI, servicii,etc.)
,,Social”: ….care privește societatea omenească; legat de APARTENENȚA la o anumită categorie socială, la un anumit grup social.
In aceste condiții care sintagmă ar fi mai potrivită: ,,distanțare socială” sau ,,distanțare sanitară” și de ce? Iată, cred eu, o temă foarte actuală pentru un viitor articol al domnului Savu. O problemă care (ne) doare. Nici nu mai are rost să explic de ce pentru ,,cipații” care înghit pe nemestecate alegațiile globaliștilor.
P.S. Nu ne interesează părerile ,,tinereilor”!
Anonim
Predaor VS securist
Nuta
Ce e ala sparanghel? Ce se face din EL? TUICA!
Anonim
Palinca, ma, de a lui iohannis!
Coco
Avem sparanghel la Kaufland Mioveni de vanzare. Venita sa cumparatibe bataie pe el. Important de s.c. securitate s.r.l. si distribuit recte
Anonim
Iar a apărut contabilul de la școală?
Anonim fierbinte
Poate e altcineva! Cineva drag tie, cineva cu coasa in spate!
Anonim
E sata draga anonim 7.1. Fii atent si uitate mereu in spate te stiu.
Anonim
Uită-te ce agramat ești, socotitorule!
mihnea
Pentru acest lucru au murit oamenii aia in 89,libertate in toate formele ei!Ai libertatea de a alege pentru tine si familia ta,poti lucra in tara sau afara!Din pacate in Romania munca nu este cinstita asa cum trebuie,obisnuim sa le spunem copiilor ca daca nu invata ajung la matura sau la sapa!In occident parintii traiesc cu frica ca odrastele lor sa nu ajunga delicventi,sa fii cleaner sau muncitor in agricultura nu este o tragedie!Cam asta este diferenta..Noi cinstim hotii si ii umilim pe cei cinstiti care nu asteapta pomana ci se duc sa munceasca la sparanghel.De multe ori romanii muncitori din strainatate care trimit 7 miiarde dolari in tara anual au fost umiliti,etichetati ca su capsunari,pesti sau curve.Fara alte comentarii…
A.G.B.
Măi Mihnea, tu chiar dacă ai fugit de la Românica, nu ești băiat chiar prost, comentezi și te…roade grija de noi, rămașii în țară, cauți să ne educi, să ne spui cum stau lucrurile pe acolo pe unde ești tu servitor, să ne arăți, ca și alți ,,colegi”, cum să votăm, etc. Mă, da’ cum să am eu încredere în tine când tu nu ești în stare să-ți revezi textele, scrise fără pauză între propoziții, mereu și în proporție de masă și să te corectezi dracului odată, că mă enervezi! (am glumit!). Marota asta cu miliardele trimise în țară e fumată. Voi nu plătiți în realitate niciun impozit și nicio taxă aici. Restul e vânare de vânt. Cu simpatie!
Anonim
Tu eşti un Clearning „Vai de capu’ tău”/fără şcoală/fără carte /..dacă tragi nădejde la Coronavirus/ii aia €19 (de 2doi lei/ron.) ! Să crezi tu…că ți-au mai lăsat ceva şi ție Iohannis & „Guvernul meu” # Orban/”Cine nu sare/tonțoroiu/ % /… merge la-nchisoare” !
Bai, Mihalache/”Spală-te pe mâini , minimum 20 sec./ …cu apă (caldă) & săpun”!
„Respectă distanța(rea) socială” !
Remus c
Primul om in stat raspunde la comanda , iar daca comanda vine din vest,de la țară lui de suflet, cred ca atunci ar duce si munții nu doar oamenii ,acolo unde vestul ii spune . Cat despre orgoliu național…are si el unul , dar nu cred ca este de al nostru .
A.R
O grămadă de inculți redau idei din diverși autori doar ca să pară culți la nivelul domnului Savu!Din pacate, asemenea agramati,,virusati,, nu pot duce o conversație face to face sau un brainstorming ci doar fac copy paste!Stiu ce spun,stiu cine sunt, vechi si noi trăgători pe gură pe la diferite uși de birouri!!!!PS:Articolul are miez,e scris bine si…la mai multe, domnule ziarist!
Brutus
Aici e nevoie de consiliere psihologică la toti de la cap la coada. Stiu eu pe cineva e tare bun si istitel si frumos. Are cabinet tare frumos si mic.
Anonim
Pe cuvântu lu’ dumneata?
Anonim fierbinte
Asa e are dreptate consiliere, psihologică si sufletească trebuie la toti.
Brutus
Pe cuvantul meu 11.1 se vede si se intelege niste oameni cărora le lipsește sparanghelul de la cap.
Pshihologul
Eu dece nu pot asocia la platforma onlain a școlii. Vreau si eu un cont.
Anonim
De fraier…
Anonim
Ia- l pe al lui Tudosoiu. Dar acesta este doar pentru virări de bani.
Dacă vrei să primești trebuie să tragi preșul de sub picioare a cuiva cu funcție de conducere și să-i iei locul. Altfel, nu ai nicio șansă.
R.C.
Comentarii aiuritoare, bine macar ca încep copiii scoala online, așa au o șansă la educatie si ,pe viitor, o sa vedem efectul, rodul,digitalizarii in scoala romaneasca, sa scăpăm de cărți și sa citim doar de pe net. O idee perfectă a domnului premier Ludovic Orban, a PNL -ului ,a celor ce doresc o Românie educată!
Anonim
Vaaaaai, domnu’ Dan, ce cucui aveți! (blonda Nikita către bolândul Dan Diaconescu Direct). Educație pe net…virtuală…
Futacul ??
Se poate si virtual public24. Dacă se preda onlain ore/oral.
Iurie
Articol care merită să fie publicat in fiecare zi. Și afișat în mod obligatoriu în fața fiecărui român. Ca dimineaț, când deschide ochii, după rugăciunea tatăl nostru să citească articolul și apoi să cânte imnul.
Ingerasul iubit
Avem două platforme onlain si nu stiu la care se mai intru. Asa e pe Ia noi pe aici. Fiecare de capul lui pe aici pe colea. La consilile locale e si mai nașpa fiecare sta cu ceapă-n gura de frica sa nu ia corona. Eu stau bine fiindca mai citesc cate ceva. Si ma amuz. M-am apucat de glovo sa vand gogoși cu nure sa mai fac un ban . Meditati nu mai dau ca mie frica sa nu iau corona, dar va veni si vremea buna sa-mi prelungesc gradatia de merit ca merit. Stau asa si ma uit cum creste cele in grădină., roșie, castravetele, etc. Copii nu mai fac ca am 2. Cocul nu mai e. De vorbit in ore nu mai pot. Sudoco nu mai fac. Etc ma gandesc sa plantez sparagel in livadă. Anatomia nu mai e cea fost. Pe facebuc nu mai stau. Soldații miau murit. Rata loganul s-a stricat. La nunti nu am mai fost.
Anonim
Te așteaptă înmormântarea!
Popa
Am Eu o cruce de vanzare!
BMW cu ochelari
Domnul R.,să ai Logan nu este o rusine cand muncești dar sa ai BMW si Logan este….minunat
Trandafirul
De la Clio la Pugeout asta e sa fi onlain pe public 24
Garoafa
Eu am o laguna turnată asta e sa fii mafiot pe bublic 24
Licurici
Are , are ” săracul ” bugetar cinstit . Acest ciocofledar si cand nu a avut tot si a facut . Cum ??? Stie băiatul, stie …a fost dresat in consilii județene , iar apoi trimis sa ,,ciupeasca,, din alte instituții, asa cum doar el stie sa o faca . Doar că asta nu are ” frana ” ,si aici nu la bmw ma refer, dar….ar lua tot , indiferent ce , asa a fost el invatat …
marin
Dezvoltarea economiei țărilor dezvoltate se bazează și pe transferul unor firme în țări slab dezvoltate, cu mână de lucru ieftină! Asta e globalizarea – pe motivul că sunt ajutați cei săraci să aibă salarii! Dar de salarii comparativ cu țara de unde pleacă afacerea? Și poluarea generată de tehnologia care este învechită … și efectele poluării pentru statele slab dezvoltate, și penalizările … Pământurile nu mai sunt lucrate în Românica de lene! Mi-a plăcut articolul foarte mult!