Aşa cum v-am informat, fabrica de motoare electrice Ana IMEP din Piteşti, controlată de familia Copos, a fost preluată de către japonezii de la Nidec Corporation, companie cu aproape 100.000 de salariaţi şi afaceri de peste 8 miliarde euro, care produce motoare electrice. Tranzacţia, cu o valoare estimată între 10 şi 20 milioane euro, marchează ieşirea din zona de producţie industrială pentru omul de afaceri George Copos, antreprenor care în 2006 a avut pe masă o ofertă de peste 40 milioane euro (potrivit altor surse, ar fi fost vorba de aproximativ 60 de milioane) de la gigantul american Emerson, dar nu a vândut atunci compania.
Japonezii au cumpărat 95% din acţiuni
Nidec Corporation, companie cu sediul în Japonia şi listată la New York Stock Exchange, a preluat 94,8% din acţiunile Ana IMEP. Restul acţiunilor sunt controlate, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de persoane fizice şi juridice. Proprietarii Ana IMEP au ales să vândă pachetul majoritar către Nidec Corporation având în vedere calibrul internaţional al producătorului japonez, precum şi potenţialul excepţional de creştere a societăţii în viitor, potrivit oficialilor companiei de la Ştefăneşti, citaţi de „Ziarul Financiar”. De menţionat că Ana IMEP produce motoare electrice pentru producători de aparatură electrocasnică de anvergură mondială, cum ar fi Indesit, Whirlpool sau Vestel.
Un colos industrial la Ştefăneşti
Nidec Corporation a fost înfiinţată în 23 iulie 1973 în Kyoto şi produce motoare mici, motoare pentru industria auto, motoare industriale, pentru electrocasnice, pentru componente electronice şi optice. Compania are circa 98.000 de angajaţi la nivel mondial. În România, gigantul japonez controlează compania Nidec ASI Ro din Crevedia (judeţul Dâmboviţa), preluată indirect prin cumpărarea firmei italiene Ansaldo.
Câştig sau pierdere?
Momentan, conducerea companiei Ana IMEP este asigurată (din 2013) de managerul general Diego Prada, nimeni altul decât ginerele lui George Copos, soţ al fiicei acestuia, Alexandra. În 1996, când Copos a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la Ana IMEP, pentru un preţ sub un milion de dolari, compania avea peste 3.000 de angajaţi. Azi mai are doar în jur de 400. Din 1996 până azi, omul de afaceri susţine că a investit în modernizarea companiei suma de 10 milioane euro. Dacă a câştigat sau nu din afacerea Ana IMEP, e greu de spus, dat fiind faptul că valoarea tranzacţiei cu concernul japonez n-a fost făcută publică de niciuna din părţi.
Claudiu DIŢA
Sorin SIMION