Împăcați cu soarta, mii de copii înfiați de părinți din străinătate în anii tulburi de după 1990 își caută rădăcinile din România. La rândul lor, au ajuns adulți și vor să își cunoască părinții biologici. Voluntarii de la „The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitați ai României” îi ajută să-și împlinească acest vis, postându-le mesajele pe Facebook. Cu sprijinul oamenilor de bine care urmăresc pagina dedicată pe internet, mulți copii din România adoptați de străini au reușit să-și cunoască trecutul, originile.
„Poate mă recunoaște cineva…”
Cel mai recent mesaj postat de „Copiii niciodată uitați ai României” îi aparține unei tinere care a venit pe lume la Pitești, în primul an de capitalism. Copila a ajuns la orfelinat înainte de a învăța să meargă și a fost adoptată în Statele Unite când avea șase ani. Actualmente locuiește în Illinois și cea mai mare dorință a sa este să își cunoască familia biologică. Iată apelul piteștencei pe care soarta a purtat-o peste Ocean: „Salutări din Illinois, SUA. Numele meu românesc a fost Ganga Maria, sunt născută la 17 iulie 1990, în Pitești, județul Argeș. Sunt în căutarea părinților mei biologici. Tot ce știu este că tatăl meu biologic este decedat. Am fost plasată în orfelinat de la vârsta de șase luni; probabil am locuit cu familia mea biologică până atunci. Am fost adoptată în Statele Unite la vârsta de șase ani. Ajungând aici la o vârstă mai mare, începutul nu a fost deloc ușor… Doresc enorm să-mi cunosc rădăcinile românești, trecutul, pe mama care mi-a dat viață, de asemenea rudele și frații, dacă mai am. Știu că șansele sunt probabil foarte mici de a găsi pe cineva rudă cu mine, dar poate cineva mă recunoaște. Vă rog frumos să distribuiți cât mult anunțul meu; poate așa va fi văzut și de familia mea. Mulțumesc foarte mult!”
Mama a lăsat vorbă să fiu numită Crina…
O altă piteşteancă a postat un apel în septembrie anul trecut: „Numele meu a fost Pătrașcu Crina, născută în orașul Pitești la 3 septembrie 2001. Doresc foarte mult să-mi găsesc mama și rudele. Numele mamei mele era Pătrașcu Mirabela, acum în jur de 36 sau 37 ani. Din motive necunoscute, la nașterea mea, mama s-a externat fără mine și a lăsat vorbă să fiu numită Crina. Ce mult vreau să știu ce s-a întâmplat, cum este acum și dacă mai am frați și surori! Am toată încrederea în oamenii care vor citi anunțul meu, că mă vor ajuta, că mă vor susține și că vor distribui anunțul meu. Abia aștept să îmi cunosc și să-mi îmbrățișez mama!”
Și-au găsit familiile
Printre tinerii norocoși care și-au regăsit familiile biologice după ce au luat legătura cu cei de la pagina web menţionată se numără și argeșeni. De astă-vară și până în prezent și-au împlinit acest vis: Alexandra Nicoleta Scarlat, Ionuț Gabriel Prioteasa, ambii născuţi la Pitești, Adriana Gheorghe, născută la Ciofrângeni, Roxana Andreea Serafim, născută la Câmpulung (caz preluat și de ziarul nostru) etc.
Îi ajută pe copii
La 24 ianuarie 2021, pagina „The never forgotten Romanian children – Copiii niciodată uitați ai României” a împlinit șase ani de activitate. Cu această ocazie, voluntarii le-au mulțumit oamenilor minunați pentru susținerea cazurilor prezentate în mediul virtual. „Împreună am reușit să împlinim vise, să reîntregim familii și să răspundem multor întrebări din trecut. Succesul acestei pagini este datorat fiecăruia dintre voi, cei care ne ajutați continuu în găsirea familiilor biologice, fie cu o simplă distribuire a unui anunț sau cu scrierea unui frumos comentariu de încurajare și susținere. Împreună suntem o comunitate unită și de mare ajutor multor copii adoptați în căutarea rădăcinilor românești. De-a lungul anilor s-a demonstrat cum împreună am putut construi ceva de folos, de bună calitate, o adevărată punte între dorințele copiilor adoptați și cele ale familiilor lor naturale. Începem un an nou cu o echipă mult mai mare, cu dorința de a rezolva cât mai multe dintre solicitările venite aici. Noi suntem: Ileana, Carmen S, Marina, Chris, Bianca, Gina, Cristina, Diana, Zita, Andra, Maritha, Carmen L. Vă stăm la dispoziție, gata să preluăm mesajele voastre!
****
Adopțiile au fost un subiect sensibil și controversat în ultimele decenii din cauza faptului că în anii ’90, după Revoluție, legislația era ambiguă, cu multe lacune. Înduioșați de reportajele care prezentau „orfelinatele groazei” și încurajați de faptul că statul român nu pune prea multe condiții, străinii s-au grăbit să înfieze un copil dintre cei ocrotiți în centrele de plasament sau, uneori, să-l „cumpere” direct din familie. Anii au trecut, iar copiii înfiați de străini au terminat studiile, au ajuns adulți și au început să-și caute familia biologică. Unii și-au regăsit părinții și frații, alții, nu. Nu încă…