S-a împlinit un an de când avem noi primari şi noi consilii locale. A fost, deci, destulă vreme să analizăm ce se întâmplă în administraţia judeţului şi să tragem câteva concluzii…
Consiliul Judeţean
Ca de obicei, am spune, Consiliul Judeţean Argeş este dominat de PSD. În acest mandat, în alianţă cu ALDE, PSD nu are probleme să îşi impună punctele de vedere. Noua echipă de conducere s-a impus deja, fiind o îmbinare între fermitatea şi ambiţia lui Dan Manu (preşedinte), experienţa lui Ion Mânzână şi entuziasmul Simonei Brătulescu (vicepreşedinţi). Manu a reuşit rapid să se impună (făcea acest lucru şi ca lider al grupului de consilieri PSD când preşedinte era Florin Tecău), iar primarii par să se fi aliniat, la rândul lor, la comanda noului lider. În ceea ce priveşte consilierii, se remarcă activitatea depusă de Viorel Enache (PSD), Adrian Miuţescu şi Marius Postelnicescu (PNL), opoziţia argumentată a lui Cătălin Bulf (PMP), dar mai ales disciplina social-democraţilor care, cum se spune, nu ies din front. Din acest motiv proiectele depuse de Dan Manu sunt votate pe bandă rulantă (Mircea Andrei – de la PMP – şi-a dat demisia pentru că nu ar exista o opoziţie reală în Consiliu). Cât despre proiecte, se remarcă şi aici o schimbare de paradigmă: se mizează pe chestiuni realiste, nu pe fantezii de genul aeroport la Câmpulung Muscel sau magistrale de apă de la nord la sud pe ambele laturi (est – vest) ale Argeşului. Să vedem ce va ieşi din această abordare!
Primari
Şi la capitolul primari PSD domină administrativ judeţul. Peste 70 de edili sunt încolonaţi în armata social-democrată şi nu ies din cuvântul liderilor de la centrul judeţean (Şerban Valeca, Cristian Gentea, Dan Manu şi Ion Georgescu). Problemele sunt însă aceleaşi: edilii se plâng de lipsa coerenţei legislative, de lipsa fondurilor şi a personalului, de intruziunea unor instituţii de forţă (controale şi amenzi), de atribuţii prea multe care le revin în condiţiile în care resursele sunt limitate. Sute de proiecte de dezvoltare locală (în special reabilitare de drumuri şi poduri, reţele de apă şi canalizare) au fost depuse la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a obţine fonduri. Alte sute aşteaptă fonduri europene. Mai este de lucru şi la capitolul relaţiei cetăţean-edili-funcţionari publici. Primarii se plâng, de asemenea, că nu sunt ascultaţi de parlamentarii pe care i-au susţinut puternic în alegerile din decembrie 2016 şi că unii nici nu trec prin teritoriu să îi întrebe „de sănătate”. Multe proiecte sunt, de asemenea, blocate de teama de DNA şi ANI, iar foarte mulţi primari au deja dosare penale pentru diverse abateri mai mult sau mai puţin grave constatate de anumite instituţii. Cumva, edilii din Argeş se simt… vânaţi, iar ei spun acest lucru de fiecare dată când au ocazia în şedinţele Colegiului Prefectural. Între timp, au fost şi noi alegeri în judeţ, la Valea Danului (primarul ales la 5 iunie 2016 a demisionat) şi Domneşti (primarul Nicolae Smădu a murit). Şi pentru că tot am vorbit despre ANI, încă un primar (la Vlădeşti, Cristian Hristu Dică) şi un viceprimar (la Bradu, Florin Frătică) au fost declaraţi definitiv şi irevocabil ca fiind incompatibili şi îşi vor pierde mandatele…
Consiliul Local Piteşti
Şi activitatea Consiliului Local Piteşti s-a schimbat. Pe lângă suflul nou (au apărut oameni noi în locul unora care oricum nu făceau nimic), Consiliul Local (în special la iniţiativa primarului Cornel Ionică şi a liderului grupului PSD Cristian Gentea) a abordat altfel problemele legate de urbanism. De exemplu, pentru prima oară au fost blocate construcţii de blocuri în zone improprii, iar pe viitor (?!) vor fi interzise asemenea investiţii pe terenuri care nu au o anumită suprafaţă. De asemenea, s-a renunţat la idei „măreţe” (gen parcări subterane sau supraterane), dar care nu se materializează, fiind preferată o manieră mai practică de a face administraţie (proiecte de strictă utilitate, care iau în calcul mai multe surse de finanţare). În ceea ce priveşte consilierii locali (în afara viceprimarilor Sorin Apostoliceanu şi Laurenţiu Zidaru care fac muncă executivă alături de primarul Ionică), îi remarcăm pe Cristian Gentea, Mihai Neacşu şi Dumitru Tudosoiu (PSD), Mihai Alexandrescu (PMP), Daniel Florea (ALDE), Narcis Sofianu şi Florin Gardin (PNL). În rest… tăcere.
Se poate spune că administraţia judeţeană este la un nou început de drum, mai ales că mulţi dintre „actorii” săi vechi au ieşit pe „tuşă”. Oare suflul nou va fi de ajuns, sau ne vom trezi tot cu nişte… „baronaşi” care vor face jocurile lor mai întâi, iar interesele judeţului vor fi lăsate la „şi altele”?
Deconcentrate
Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a schimbat: Cristian Soare, prefect acum un an, a revenit la postul de şef serviciu la ITM, în vreme ce subprefectul Emilian Dragnea a devenit prefect. De asemenea, timid, PSD a început să-i schimbe pe unii directori de instituţii deconcentrate liberali, care păreau ţintuiţi pe funcţii, dar un lucru s-a schimbat în rău: comunicarea lasă mult de dorit. Parcă nici nu ar exista deconcentrate în Argeş, cu anumite excepţii, desigur. Aşadar, s-a dus un an. Unele proiecte au început, altele sunt în aşteptare. Dar vine vacanţa de vară, intră totul în amorţire şi se pregăteşte lumea de… Crăciun, pe principiul pauzelor lungi şi dese, cheia marilor succese…
Claudiu DIŢA
Un Comentariu
un pitestean
Foarte documentat articolul duil Dita Claudiu.Ne prezinta numele consilierilor locali care au permanent interventii si amendamente in CL, apreciate de pitesteni si benefice pentru comunitatea locala.Acesti consilieri sunt cunoscuti de multa vreme pentru competenta lor si au meritat votul electoratului pitestean.As dori sa fie publicate si numele celorlalti consilieri locali care fac figuratie in sedintele consiliului local si incaseaza degeaba cei 700 lei/luna indemnizatie!