UNPR, partid care s-a format din traseişti, a intrat în Parlament fără a trece testul alegerilor pe cont propriu, jucând fie cu partide de dreapta, fie cu PSD, sub pretextul „interesului naţional”, mereu la guvernare. Acum îşi încheie existenţa, fiind „absorbit” de partidul lui Traian Băsescu. Practic, prin decizia de fuziune prin absorbţie cu PMP, UNPR dispare de pe scena politică, la şase ani de la înfiinţare. Opţiunea de a se întoarce la primul partener politic, Traian Băsescu, vine ca soluţie pentru ambele partide, după alegerile locale şi în perspectiva alegerilor parlamentare. Anunţul a fost făcut după ce liderii UNPR ar fi negociat o fuziune şi cu PNL, deşi formaţiunea avea un parteneriat cu PSD.
În jurul lui Oprea
UNPR a gravitat în cei şase ani în jurul lui Gabriel Oprea, originar din Argeş, din comuna Cocu, personaj controversat care este urmărit penal în două dosare, acuzat de plagiat şi care a renunţat recent la şefia partidului şi a anunţat că nu va mai candida la alegerile parlamentare. Uniunea Naţională pentru Progresul României a fost înfiinţată în primăvara anului 2010, drept „construcţie politică de centru-stânga, având în centrul ei interesul naţional”. Bazele formaţiunii au fost puse însă din 2008 când mai mulţi parlamentari de la PSD, PC şi chiar PNL şi-au abandonat partidele şi s-au constituit ca grup independent. În martie 2016, Gabriel Oprea şi-a anunţat demisia din fruntea partidului, fiind urmărit penal. El l-a desemnat însă pe Valeriu Steriu drept succesor, acesta fiind ales preşedinte al UNPR, fără probleme, la indicaţiile lui Oprea. În iulie, Oprea s-a retras din partid, anunţând că rămâne senator independent şi că nu va mai candida pentru un nou mandat. În UNPR, la vârf, au fost şi alţi argeşeni precum Cristian Diaconescu (acum la… PMP) şi Marian Sârbu (dispărut, între timp, din peisaj).
Dispariţii…
În Argeş, UNPR a înregistrat un scor ruşinos în alegerile locale (sub 3%). Senatorul Iulian Cristache, preşedintele partidului, s-a declarat nemulţumit de scor, dar se pare că nu renunţă la intenţia de a candida pentru un nou mandat de parlamentar din partea PMP, care a absorbit UNPR-ul. Şi alte partide au dispărut în acelaşi fel de pe scena politică argeşeană. Amintim aici fie şi numai PP-DD-ul lui Dan Diaconescu, înghiţit de… UNPR, şi PDL-ul care a fost înghiţit de PNL… Până la urmă, tot partidele mari fac legea. Deşi, uneori, şi buturugile mici pot răsturna carele mari.
Claudiu DIŢA