Poate cea mai des întâlnită reclamaţie la adresa Spitalului de Pediatrie din Piteşti este infecţia cu rotavirus. Unii aparţinători, cum este cazul pe care urmează să-l prezentăm, afirmă că rotavirusul se ia din spital. Curioşi să aflăm situaţia reală, am luat legătura cu mai multe cadre medicale care ne-au explicat cum contactează cei mici rotavirusul, dar şi ce măsuri se iau la Pediatrie pentru a reduce incidenţa acestei afecţiuni.
Reclamaţia a rămas
Recent, o fetiţă de nici două luni a fost adusă la spitalul de copii din Piteşti unde i s-a pus diagnosticul de obstrucţie nazală, rinoree, fără febră şi fără sindrom funcţional respirator. A fost internată la sectorul „Respirator”, unde a stat două zile. Părinţii au revenit cu copilul după şase zile, deoarece prezenta scaune diareice. El a fost izolat iniţial în salonul-tampon unde s-au recoltat probe de scaun, iar în urma analizelor a fost confirmată prezenţa antigenului (AG) rotavirus. Medicii au decis să o interneze pentru îngrijiri de specialitate în salonul destinat pacienţilor cu rotavirus, unde evoluţia a fost favorabilă. La examenul clinic de ieri, fetiţa nu mai prezenta scaune diareice şi cât de curând va fi externată. Părinţii au trimis însă conducerii de la Pediatrie o scrisoare în care reclamă faptul că micuţa ar fi contactat virusul în spital, la prima internare (cea pentru rinoree).
Nu l-a luat din spital
Dr. Marius Iosifescu, cel care a avut-o în grijă pe micuţă, a explicat însă că perioada de incubaţie a adenovirusului este de 48-72 ore, prin urmare dacă ar fi contactat afecţiunea din spital simptomele ar fi apărut imediat după această perioadă. Or, în cazul de faţă, primele semne de boală au apărut mult mai târziu.
Directorul medical, dr. Adina Enescu, a risipit şi misterul acestei afecţiuni atât de blamate de către părinţi. În primul rând, la Pediatrie sunt respectate nişte proceduri care, concret, presupun efectuarea de teste „screening” la internare, tocmai pentru a nu amesteca micuţii cu rotavirus sau adenovirus printre ceilalţi pacienţi. Până să fie cazaţi în salon, pacienţii cu suspiciune de rotavirus sunt izolaţi într-un salon-tampon. Ulterior, în funcţie de rezultatele analizelor, sunt trimişi către secţia de specialitate potrivită diagnosticului.
Alte cazuri
Şi totuşi, nu putem nega că unii copii n-au contactat rotavirusul în spital. Această infecţie apare mai cu seamă când nu sunt respectate normele de igienă de bază. „Noi ne-am luat toate măsurile de precauţie. Fiecare salon este dotat cu chiuvetă şi dispensor de săpun lichid, însă este evident faptul că nu putem urmări dacă părinţii apelează la aceste mijloace de igienizare. De asemenea, nu putem urmări dacă părinţii efectuează vizite sau intră în contact cu persoane internate în saloanele destinate pacienţilor cu rotavirus sau adenovirus. Adulţii pot fi purtători fără să prezinte simptome şi le transmit astfel bebeluşilor respectivele afecţiuni. De asemenea, sunt destui părinţi care nu ţin cont de faptul că un copil mic trebuie ferit de locuri supraaglomerate (cum sunt fast-food-urile) şi trebuie spălat pe mâini după ce vine de la joacă, după ce merge la toaletă, înainte de masă ş.a.m.d. Aceste afecţiuni, în special în cazul copiilor foarte mici, necesită internare, deoarece trebuie efectuat un tratament de hidratare prin perfuzii” – a spus dr. Enescu.
George OLTEANU