De când era mai tânăr, influenţat de educaţia creştină autentică pe care a primit-o, şi-a sădit în inimă dragostea pentru aproapele. Timpul a trecut şi de-a lungul ultimilor ani, Bogdan Marin şi-a strâns o avere considerabilă. În cer. După cuvântul Mântuitorului Iisus Hrisos care ne îndeamnă pe toţi în acest sens. Treptat, omul a ajuns, pentru mulţi sărmani, întruchiparea bunului samarinean.
Tainica jertfelnicie
De când se ştie, bărbatul i-a ajutat pe cei nevoiaşi întâlniţi în cale. Câţiva lei în stânga, câteva pâini în dreapta şi multe mici ajutoare pe care le oferea cu generozitate. Descoperindu-şi o adevărată vocaţie în acest plan, în urmă cu 14 ani, Bogdan Marin a înfiinţat o asociaţie cu nume sugestiv: „Sf. Cuv. Parascheva”. Astfel i-a fost mult mai uşor să se descurce, asociaţia lui căpătând recunoaşterea multor instituţii cu care a colaborat. La început ajutoarele oferite famililor aflate în mari dificultăţi materiale au fost modeste. Cu timpul însă, lucrarea social-filantropică a luat amploare. Nu vom trece în revistă toate cazurile sociale în care asociaţia condusă de Bogdan Marin, s-a implicat. Înşiruirea ar fi prea lungă iar omul vrea să păstreze discreţia, convins fiind că nu lumea trebuie să-i cunoască activitatea ci Împăratul Luminii, Cel care-L va şi răsplăti la vremea cuvenită a Judecăţii de Apoi.
Douăzeci de guri
În ultima vreme, Asociaţia Sf. Cuv. Parascheva s-a ocupat mai ales de o familie din comuna Stoeneşti. Georgiana Văcaru este o femeie aparte, cum nu mai există alta în România. Se ştie că pruncii sunt daruri de la Dumnezeu iar argeşeanca a considerat că refuzarea darurilor divine ar fi o blasfemie. Şi le-a acceptat rând de rând. Un copil, doi, şapte, zece, cincisprezece…douăzeci!!! Zece fete, zece băieţi! Pare incredibil, dar adevărat. Douăzeci de copii într-o singură casă. Douzeci de sufletele dar şi douăzeci de trupuri, de guri care cer mâncare. Într-o astfel de situaţie disperată precum a familiei din Stoeneşti, intervine Dumnezeu prin oamenii săi. Primarul Ion Marin, în nume propriu dar şi din partea administraţiei locale pe care o reprezintă, s-a implicat şi a sprijinit bieţii părinţi împovăraţi de greutăţi. Şi alţi oameni milostivi au contribuit pentru ca pruncii să aibă o pâine pe masă. Dar dintre toţi, Bogdan Marin, preşedintele Asociaţiei Sf. Cuv. Parascheva, a sprijinit cel mai mult copilaşii, ducându-le periodic alimente, haine, rechizite dar şi sume de bani. Pentru că a tot bătătorit drumul până la casa Georgianei Văcaru, omul în care se întruchipează biblicul bun samarinean, a devenit parte a familiei. Le ştie fiecăruia nevoile: celui mic în trebuie pampers, celuilalt căluţ, altuia trotinetă, unul vrea minge, altul caiet, haină, o pereche de adidaşi…
Preşedintele Iohannis cunoaşte cazul?
Deşi recunoaşte implicarea administraţiei locale şi a primarului Ion Marin, totuşi preşedintele asociaţiei creştine crede că se face prea puţin pentru această familie care ar trrebui sprijinită de stat sub toate formele. Pentru că nu suportă să fie pasiv, Bogdan Marin i-a scris o scrisoare preşedintelui României! În misivă, a descris cazul şi a solicitat acordarea titului de „Mamă Eroină” Georgianei Văcaru, care ar putea fi dată exemplu tinerei generaţii de astăzi, lipsită de „cultul” naşterii de prunci, femeile rezumându-se în general la unul, maxim doi copii. Dacă am avea în fiecare judeţ câteva femei precum Georgiana Văcaru, crede Bogdan Marin, ar creşte spectaculos natalitatea în România! Argument logic însă e greu de crezut că i-ar urma cineva exemplul, mai ales în contextul pandemiei. După câteva săptămâni de aşteptare, pe adresa Asociaţiei Sf. Cuv. Parascheva, a sosit şi răspunsul de la Cotroceni! Se aduce la cunoştinţa petiţionarului că a fost analizată solicitarea însă Administraţia Prezidenţială nu acordă astfel de tiluri precum „Mamă Eroină”. Bogdan Marin crede însă că dacă respectivii conslieri la care a ajuns scrisoarea, ar fi înmânat-o preşedintelui, alta ar fi fost situaţia. Cu toate acestea, omul are parte de o palidă consolare. Solicitantul este asigurat că scrisoarea a fost direcţionată către Ministerul Muncii pentru ca aici, după o altă analiză, să se găsească pârghiile legale pentru ca femeii să i se acorde în fiecare lună o sumă de bani, ca sprijin din partea statului pentru creşterea celor douăzeci de copii.
O scrisoare pentru Patriarhul Daniel
Ambiţios, Bogdan Marin nu renunţă aşa uşor. Între două drumuri pe care le face în zonele limitrofe Piteştiului, unde duce pachete cu alimente unor amărâţi, omul face planuri îndrăzneţe. Ştie că nu îi va fi uşor să ajungă într-o audienţă la Patriarhul Daniel, dar nădăjduieşte că Dumnezeu îl va ajuta să răzbată până la întâiul păstor al românilor ortodocşi. Până atunci, întocmeşte deja schiţa unei viitoare scrisori pe care i-o va adresa. Patriarhia Română acordă în fiecare an titlul de „Mamă Eroină” şi nu doar Patriarhia ci şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. O astfel de diplomă deţine Olesia Panciuc, soţia preotului Alexandru Panciuc, slujitor al bisericii Sf. Împ. Constantin şi Elena din Ştefăneşti. Această familie numără şapte prunci.
Cu atât mai mult, consideră Bogdan Marin, i se cuvine o diplomă asemănătoare şi Georgianei Văcaru, mamă a douăzeci de copii. Până atunci, cu sau fără titluri de „nobleţe” maternă, femeia îşi duce „crucea” până la capăt, sperând ca toţi copilaşi ei să ajungă oameni de isparavă. Până acum, Dumnezeu, care lucrează prin oameni, nu i-a lăsat. În viitorul apropiat însă, mărindu-se copiii, spaţiul va fi insufiecient. Problema îl preocupă şi pe Bogdan Marin care face eforturi supraomeneşti pentru a convinge patronul unei fabrici de cărămidă, să facă o donaţie consistentă. „Teren ar fi. Dacă ne-ar da omul cărămida de care e nevoie, am începe construcţia unei case!” mărturiseşte cu entuziasm Bogdan Marin. Mama celor douăzeci de prunci, rugându-se şi ea Regelui Universului, speră într-o minune. Nu estimează nici când nici dacă se va întâmpla. Prea ocupată cu treburile casnice, îşi repetă cuvintele Mântuitorului Hristos: „Nu vă îngrijoraţi de ziua de mâine…”