În curând, noile consilii locale şi Consiliul Judeţean vor fi constituite. Iar acestea vor porni la treabă. Încotro? Care sunt, de fapt, priorităţile în acest nou mandat?
Drumurile
De departe, cea mai importantă activitate trebuie să fie reabilitarea arterelor de circulaţie din judeţ. De fiecare dată, Consiliul Judeţean şi-a propus să refacă 100 km de drumuri pe an, ritm pe care uneori l-a respectat, alteori nu. Grija mare trebuie să fie acordată drumurilor din sud, unde este jale! De asemenea, este necesară continuarea proiectelor interjudeţene (asfaltarea drumurilor de legătură cu alte judeţe). Este la fel de important ca în localităţi să fie amenajate trotuare pentru pietoni, astfel încât aceştia să nu îşi mai pună viaţa în pericol când circulă pe stradă, printre maşini.
Transportul
Rămânând pe aceeaşi direcţie, Consiliul Judeţean este obligat să facă ordine într-un domeniu vital: transporturile. Lăsăm la o parte ideea unei linii de metrou uşor pe ruta Piteşti-Mioveni (pare prea fantezistă). Dar maxi-taxi-urile trebuie să fie eliminate de pe trasee! Călătorii au dreptul la condiţii decente de transport, iar acestea nu pot fi asigurate decât de autobuze (autocare). Timpul în care călătorii sunt transportaţi precum sacii de cartofi a cam trecut! Suntem în anul 2016! Pe de altă parte, Consiliul Judeţean este nevoit să acorde sprijin pentru înfiinţarea unui sistem de transport metropolitan în zona Piteşti. Altfel spus, autobuzele Publitrans să circule şi în localităţile limitrofe, aşa cum se întâmpla pe vremuri. Un atu în favoarea constituirii transportului metropolitan este acela că toate localităţile din zona metropolitană Piteşti au acum conduceri de aceeaşi culoare politică (social-democrată). În proiect intră Piteştiul, Bascovul, Mărăcineniul, Budeasa, Moşoaia, Bradu şi oraşul Ştefăneşti.
Sănătatea
Sănătatea şi protecţia socială trebuie să fie domenii prioritare pentru noul Consiliu Judeţean. Nu neapărat construcţia de spitale noi este soluţia la un sistem de sănătate mai bun, cât asigurarea condiţiilor optime pentru medici şi pacienţi. Reabilitarea spitalelor, dotarea acestora cu aparatură, acordarea de facilităţi pentru medici, astfel încât aceştia să fie „fidelizaţi” (de exemplu, acordarea unor locuinţe de serviciu), modernizarea secţiilor şi diversificarea specializărilor – iată doar câteva direcţii care trebuie urmate. În ceea ce priveşte asistenţa socială, construirea unui centru de îngrijiri paleative ar acoperi o nişă importantă de nevoi ale populaţiei, aşa cum este cazul să fie construite mai multe centre de asistenţă socială, în condiţiile în care populaţia judeţului este tot mai îmbătrânită. Acestea ar putea asigura şi asistenţa medicală în comunităţile rurale.
Dumnezeu a înzestrat judeţul Argeş cu frumuseţi naturale deosebite. Zona montană, îndeosebi, merită mai multă atenţie. Şi nu ne referim doar la planuri pe hârtie, ci la proiecte concrete. Aşa cum părea să fie staţiunea de schi Moliviş, un proiect ambiţios, dar care s-a împotmolit pe traseu. Ba trebuie să mai dăm şi bani înapoi Uniunii Europene. Conducerea Consiliului Judeţean va fi obligată să găsească o soluţie ca proiectul să devină realitate, altfel DNA va avea mult de lucru în acest caz. La fel cum este nevoie să fie pus în valoare şi potenţialul balnear al unor comune, sau anumite obiective turistice de mare impact, precum cetăţile Poienari şi Oratea (mai întâi să fie reabilitate…). Turismul poate aduce mulţi bani în judeţ şi ar fi păcat să nu i se acorde atenţia cuvenită! Aşa cum Consiliul Judeţean poate să se gândească serios şi la crearea unui parc de distracţii care să folosească mitul Dracula, astfel încât să atragem şi turişti din străinătate!
Vila „Florica”
Consiliul Judeţean mai are obligaţii importante şi faţă de domeniul cultural. Vila „Florica” din Ştefăneşti trebuie să fie păstrată cu orice preţ, deoarece moştenirea Brătienilor este una cu care niciun alt judeţ nu se poate mândri. În prezent, vila este în proprietate privată şi doar prin „mila” proprietarilor Centrul de Cultură „Brătianu” îşi mai poate desfăşura aici activitatea. Procedurile de achiziţie a imobilului trebuie continuate, evident având grijă de banul public. Pe de altă parte, Grădina de Vară din Piteşti merită un destin mai bun decât să fie o groapă de gunoi, aşa cum şi Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Tradiţiilor Populare merită un sediu decent.
Nu în ultimul rând, este esenţială continuarea proiectelor din mediul rural. Mai bine de jumătate dintre comunele argeşene nu au apă curentă şi canalizare, tinerii nu găsesc locuri de muncă, deoarece investitorii se feresc de aceste zone, gazele sunt pentru multe localităţi o minune, iar problemele cu energia electrică se menţin (întreruperi dese). Nu există depozite de legume şi fructe, producătorii nu dispun nici de fabrici unde să le fie procesate fructele şi legumele, aşa cum nici culturile pomicole nu mai sunt ce erau odată. Aşadar, noul Consiliu Judeţean are mult de muncă. Să-l vedem ce poate!
Claudiu DIŢA