Azi, a primit botezul publicului Centrul de Cultură „Dinu Lipatti”, recent înființat în casa memorială a marelui pianist român de la Ciolceşti, comuna Leordeni (conacul Fundățeanca). Cu prilejul inaugurării, a fost redeschis spațiul expozițional, unde sunt etalate fotografii, corespondențe, documente și alte obiecte legate de viața și activitatea lui Dinu Lipatti, giuvaierul expoziției fiind pianul care i-a aparținut compozitorului. Tot aici se regăsește și singurul bust pe care îl are marele pianist în România.
Mansarda, refăcută în totalitate
De la înființarea Centrului de Cultură „Dinu Lipatti”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș au fost executate mai multe lucrări de reparații privind infrastructura conacului de la Fundățeanca (mansarda a fost refăcută în totalitate), parcul a fost igienizat, spațiul expozițional a fost reamenajat cu mobilier, covoare și alte accesorii, alte proiecte privind îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii așezământului cultural fiind în derulare.
Centrul de Cultură „Dinu Lipatti” își propune să devină un pol cultural important în Argeș. Pentru a păstra vie și durabilă amintirea legendară a marelui compozitor român, în cursul anului se vor desfășura mai multe manifestări cultural-artistice pentru iubitorii de muzică clasică, și nu numai. Până la 8 iulie, accesul publicului este gratuit, programul de vizitare fiind următorul: de luni până joi, între orele 8-16.30, vineri între 8-14, sâmbătă şi duminică, între 9-17.
Istoria conacului
Conacul de la Ciolceşti are o istorie aparte. Dinu Lipatti îşi dorea o locuinţă aici, unde să stea cel puţin şase luni pe an, după cum reiese şi dintr-o scrisoare descoperită de marele compozitor Vladimir Cosma. Construcţia imobilului a început în 1938 şi a fost terminată în noiembrie 1942. Parterul a fost ridicat cu banii obţinuţi din muzică de Dinu Lipatti. Etajul a fost ridicat de tatăl său, Theodor Lipatti, care, pentru a putea finaliza casa, a fost nevoit să vândă fructe și o parte din lemnul de pe cele 250 de hectare de pădure pe care le deţinea. Însă, ironia sorții a făcut ca Dinu Lipatti să nu apuce să stea în casa de la Ciolceşti. În 1943, la doar câteva luni după ce casa a fost terminată, a plecat în Scandinavia, împreună cu viitoarea sa soţie, Madeleine Cantacuzino, iar în acelaşi an a decis să se stabilească în Elveţia, unde a devenit profesor de pian la Conservatorul din Geneva.
În martie 1949, moşia familiei Lipatti a fost distrusă de mai mulţi muncitori comunişti, care au furat tot ce le-a picat în mână. Casa a scăpat neatinsă, la vremea respectivă fiind goală. După câteva zile, Valentin Lipatti i-a povestit fratelui său despre dezastrul făcut de comunişti, iar Dinu Lipatti şi-a dat demisia de la Conservatorul din Geneva, dorind să revină acasă, de teamă să nu îi ia cineva casa de la Ciolceşti. Starea precară de sănătate nu i-a permis, însă, să se întoarcă pe meleagurile argeșene. Conacul de la Ciolceşti a devenit casă memorială abia pe 17 decembrie 1985, după doi ani de renovări fiind înscris în Lista Monumentelor Istorice, având codul AG-IV-m-B-13936.
Reamintim că, în anul 2017, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a donat Casa Memorială „Dinu Lipatti” Consiliului Județean Argeș, după ce acesta a primit imobilul de la diplomatul Valentin Lipatti, fratele marelui pianist.