Ramona Olteanu este cea mai populară actriţă din noua generaţie a Teatrului „Al. Davila”. Tânără, frumoasă şi talentată, a fost distribuită în roluri complexe, parcursul carierei sale fiind încununat cu premii importante obţinute la festivaluri de gen. Diva teatrului din Piteşti a avut şansa să joace şi alături de titani ai scenei româneşti, precum Radu Beligan, Stela Popescu, Eusebiu Ştefănescu, Maia Morgenstern etc. Ce ne-a mai spus Ramona citiţi în ceea ce urmează.
„Am învăţat să-mi respect meseria”
* Cum se împacă actriţa Ramona Olteanu – de teatru şi de film – cu solista de muzică Ramona Olteanu?
** Iubesc în egală măsură şi teatrul, şi muzica. Eu cred că se îmbină perfect. Într-adevăr, în ultimul an, nu prea am mai avut timp de cariera muzicală, fiind
implicată în proiectele de teatru destul de numeroase şi de solicitante. Dar, de
exemplu, în „Vrăjitorul din Oz”, muzica este partea importantă a spectacolului şi am putut să mă bucur de asta, reuşind să le îmbin pe amândouă.
* Cine sunt oamenii care te-au influenţat cel mai mult, în sfera profesională?
** În primul rând, o influenţă importantă asupra carierei mele au avut-o
profesorii, mentorii mei de la care am învăţat atât de mult… Am
învăţat să-mi respect meseria, s-o iubesc… Apoi, de la fiecare regizor,
coleg de scenă, am avut câte ceva de învăţat. Mă consider o
norocoasă pentru că mi s-a oferit şansa să dau viaţă atâtor personaje
grele, dar şi frumoase în acelaşi timp. Şi nu pot decât să le mulţumesc
celor care au avut încredere în mine, din punct de vedere profesional.
A jucat cu mari actori
* Cu care dintre marii actori ai jucat?
** În primăvara acestui an, a avut loc premiera filmului „Scurtcircuit”, în regia lui Cătălin Saizescu, din a cărei distribuţie fac şi eu parte. Sunt onorată să joc alături de marii actori: Maia Morgenstern, Dorel Vişan, Claudiu Bleonţ, George Ivaşcu, Constantin Florescu, Magda Catone, Georgiana Saizescu, Paula Chirilă şi mulţi alţii. Am mai jucat alături de nume sonore şi în ultimul film, „Iubire elenă”, al regretatului Geo Saizescu. Mă refer la: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Ileana Stana Ionescu, regretatul Eusebiu Ştefănescu, Adrian Păduraru, Georgiana Saizescu. Profesorul Dan Tudor, actor şi regizor, mi-a oferit şansa să fiu pe scenă alături de un mare actor, regretatul Radu Beligan, în ultimul său rol din spectacolul „Nemuritorul”. Am avut onoarea să-l cunosc pe Radu Beligan – un om minunat, un actor dedicat scenei întru-totul, un exemplu pentru noi, tinerii actori. Şi tot în „Nemuritorul” am jucat alături de marea actriţă Maia Morgenstern şi de binecunoscutul Marius Bodochi. Am jucat şi alături de doamna Stela Popescu, la teatrul care-i poartă numele, în spectacolele „Chiriţa la Iaşi” şi „D-l Goe”, regizate de Dan Tudor. Şi acum, la nouă luni de când a părăsit scena vieţii, mi-e greu să vorbesc la trecut de doamna Stela Popescu; m-am apropiat foarte tare de dumneaei, era extraordinară… Talentul, naturaleţea, modestia, generozitatea cu care ne-a primit pe noi, tinerii actori la început de drum, dăruirea şi pasiunea pentru scenă m-au făcut să o iubesc şi să o preţuiesc şi mai mult pe marea artistă…
* Ai modele?
** Nu am neapărat un model, un idol… Merg să văd piese de teatru, filme, ascult teatru radiofonic… Sunt foarte mulţi actori care mă inspiră şi pe care îi apreciez.
Diversitatea rolurilor
* Pe scenă joci, cânţi, dansezi… Fiind o actriţă completă, schimbi cu uşurinţă registrul. Într-un spectacol eşti Dorothy, într-altul eşti Edith Piaf sau Antigona. În ce rol te simţi cel mai bine?
** Chiar dacă mă repet, sunt recunoscătoare pentru că am primit aşa partituri
ofertante, minunate. Fiecare rol în parte are un loc important în inima mea. Mă bucur nespus de diversitatea rolurilor. Este o bucurie să treci de la micuţa Dorothy la un personaj atât de complex cum este Edith Piaf sau la fecioara gingaşă, firavă, dar foarte puternică, aşa cum este Antigona.
* Cât de mult contează energia publicului la un spectacol?
** Contează foarte mult… Este un schimb de energii, iar publicul îţi dă atât cât îi dai. Cred că este un schimb perfect.
* Ce fel de proiecte consideri că lipsesc de pe scena românească, dar ai vrea să le experimentezi?
** Nu ştiu să spun ce anume ar lipsi de pe scena românească, dar eu mi-aş dori să joc în cât mai multe musicaluri.
Un proiect de suflet
* Ai un proiect de suflet, care te-a trecut prin toate stările şi ţi-a testat limitele?
** Fiecare rol în parte ocupă un loc special în inima mea, dar într-adevăr viaţa lui Edith Piaf, spectacol pus în scenă de regizorul Matei Varodi, rămâne un proiect de suflet. Pot spune că acest personaj mi-a testat limitele şi m-a trecut prin toate stările. Cu Edith Piaf am câştigat două premii importante la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio, în anul 2013, iar în 2015 am reprezentat România la Festivalul Cultural European din Algeria.
* Ce faci când nu lucrezi? Unde ţi-ai petrecut vacanţa de vară?
** Când nu lucrez îmi place să mă bucur de natură, să mă plimb, să călătoresc, să citesc, să mă văd cu prietenii şi cu familia. Vacanţa de vară mi-am petrecut-o alături de buni prieteni, la malul mării.
* Ţi-ai încărcat bateriile, în prag de stagiune teatrală…
** În toamna acestui an aşteptăm regizori foarte importanţi la Teatrul „Al. Davila” din Piteşti. Invităm, aşadar, publicul cu mare drag, să vină la spectacolele noastre!