În perioada 30 mai – 3 iunie 2022, în Turcia s-au desfășurat activitățile în cadrul proiectului european Erasmus+, “Eco experiences in European schools!”, cu Nr. 2019-1-RO01-KA229-063911_1, la care au participat elevi și profesori din școlile partenere. Școala coordonatoare este Liceul Tehnologic Dinu Brătianu.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Este un proiect de parteneriat strategic în domeniul educației școlare de schimb de bune practici care se axează pe procesul de învățare și pe activități în sine.
Scopul proiectului este: formarea comportamentului ecologic prin stimularea motivației pentru protecția naturii, realizarea unor acțiuni concrete de protejare a mediului și conștientizarea problemelor de mediu. Proiectul îşi propune formarea unei atitudini responsabile a elevilor, în ceea ce priveşte păstrarea curăţeniei ambientului prin depozitarea corectă a deşeurilor şi întreţinerea spaţiilor verzi, implicarea în acţiuni de amploare pentru conservarea mediului şi soluţionarea unor probleme de mediu. De asemenea, proiectul contribuie la educarea elevilor în spiritul dezvoltării durabile prin producerea unor schimbări în comportamentul lor în ceea ce priveşte economisirea energiei în viaţa cotidiană, la consolidarea dimensiunii europene a educaţiei prin dezvoltarea unor competenţe necesare educaţiei permanente şi la promovarea valorilor cetăţeniei europene precum responsabilitatea faţă de mediul înconjurător.
Elevii participanți au realizat prezentări powerpoint despre agricultura ecologică și economia circulară în țara lor pe care le-au prezentat colegilor, au participat la workshopuri, la vizite tematice și vizite culturale.
Prin participarea la aceste activități, elevii învață să acționeze în calitate de cetățeni responsabili, să promoveze ideea sustenabilității și să devină activi ecologic.
În cele 5 zile ale perioadei de formare, profesorii au participat la sesiuni de formare pe tema economiei circulare și agricultura ecologică, au făcut schimb de bune practici, au participat la vizite tematice și vizite culturale organizate de școala gazdă. Atât profesorii cât și elevii au avut șansa de a socializa, de a comunica în limba engleză și de a face schimb de experiență. La sfârșitul perioadei, elevii și profesorii au participat la ceremonia înmânării certificatelor de participare.
Coordonator de proiect, prof. Claudia Cozlosche