În perioada 14-18 martie 2022, în România s-au desfășurat activitățile în cadrul proiectului european Erasmus+, “Eco experiences in European schools!”, cu Nr. 2019-1-RO01-KA229-063911_1, la care au participat elevi și profesori din 5 școli partenere: România, Portugalia, Turcia, Grecia și Polonia.
Scopul proiectului este: formarea comportamentului ecologic prin stimularea motivației pentru protecția naturii, realizarea unor acțiuni concrete de protejare a mediului și conștientizarea problemelor de mediu. Proiectul îşi propune formarea unei atitudini responsabile a elevilor, în ceea ce priveşte păstrarea curăţeniei ambientului prin depozitarea corectă a deşeurilor şi întreţinerea spaţiilor verzi, implicarea în acţiuni de amploare pentru conservarea mediului şi soluţionarea unor probleme de mediu. De asemenea, proiectul contribuie la educarea elevilor în spiritul dezvoltării durabile prin producerea unor schimbări în comportamentul lor în ceea ce priveşte economisirea energiei în viaţa cotidiană, la consolidarea dimensiunii europene a educaţiei prin dezvoltarea unor competenţe necesare educaţiei permanente şi la promovarea valorilor cetăţeniei europene precum responsabilitatea faţă de mediul înconjurător.
Elevii participanți au realizat prezentări PowerPointdespre conservarea biodiversității în țara lor pe care le-au prezentat colegilor, au participat la activitatea de ecologizare, au realizat un panou tematic, machete ecologice reprezentând diferite cadre naturale, au realizat diferite aranjamente florale, tablouri cu licheni stabilizați reprezentând steagurile țărilor participante, au participat la vizite tematice și vizite culturale.
Prin participarea la aceste activități, elevii învață să acționeze în calitate de cetățeni responsabili, să promoveze ideea sustenabilității și să devină activi ecologic.
În cele 5 zile ale perioadei de formare, profesorii au participat la sesiuni de formare pe tema conservării biodiversității, au făcut schimb de bune practici, au participat la vizite tematice și vizite culturale organizate de școala gazdă.
Participanții au vizitat două din cele mai reprezentative obiective culturale din România: Castelul Peleș și Castelul Bran. De asemenea, participanții la proiect au vizitat Muzeul Golești și Muzeul Satului aflat în apropierea Conacului Goleștilor care cuprinde gospodării din zonele viticole și pomicole ale întregii țări.
Atât profesorii cât și elevii au avut șansa de a socializa, de a conversa în limba engleză și de a face schimb de experiență.
La sfârșitul perioadei, elevii și profesorii au participat la ceremonia înmânării certificatelor de participare la mobilitatea din România.
Proiectul este cofinanțat de UE prin programul Erasmus+.
Coordonator de proiect, prof. Claudia Cozlosche