Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 17-21 iulie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 17 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dialogul cu tema “Vitalitate și vindecare”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Elena Dumitru, coach spiritual și instructor de dans energetic, eveniment care va avea loc luni, 17 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărți.
“În cadrul proiectului cultural-motivațional , voi modera dialogul cu tema . Căile spre ascensiunea spirituală, către trezire, către paradigma necesară și potrivită vremurilor în care trăim sunt multe. Fiecare rezonează cu ele în funcție de importanța momentului în care le-a aflat sau în funcție de prețuirea persoanei care i-a vorbit prima dată despre asta. Despre dansul energetic auzisem foarte vag și, chiar dacă sunt deschisă spre nou, fiind foarte ocupată, am amânat studierea acestei discipline, până m-am reîntâlnit cu Elena Dumitru, o veche cunoștință. M-a surprins foarte plăcut evoluția ei. Astăzi este coach spiritual și instructor de dans energetic și ajută mulți semeni să-și găsească liniștea și vindecarea sufletească și trupească. Am invitat-o cu drag să ne împărtășească această minunată metodă”, spune Silvia Grigore.
Prelegerea cu tema „Ceapă și usturoi: o istorie culinară”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 17 iulie, de la ora 20.00.
“De la ceapă la usturoi și praz: familia allium conține unele dintre cele mai populare legume din lume. Timidă și departe de lumina reflectoarelor – cu excepția cazului în care respinge vampirii, conservă mumii, vindecă bolile de inimă sau prezice viitorul, această familie de plante a fost un prieten al omenirii din cele mai vechi timpuri. Comercianții au răspândit soiurile de ceapă prin Asia Centrală și de acolo s-au mutat în întreaga lume, pe măsură ce civilizațiile, de la vechii romani și greci până la coreeni și japonezi, au găsit în această umilă familie de legume o parte indispensabilă a bucătăriilor lor și a culturii lor. Usturoiul a fost identificat de mult timp ca o plantă magică cu origini supranaturale. Ceapa a simbolizat viața simplă de țăran pentru pictorii francezi din secolul al XIX-lea, în timp ce galezii au adoptat cu mândrie prazul ca simbol național”, spune Marin Toma.
Prelegerea cu tema “Istoria pădurii”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Biografii de excepție”, susținut de Octavian Dărmănescu, dr. în istorie, muzeograf, scriitor, marți, 18 iulie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Dacă încă mai suntem o civilizație umană, o datorăm în primul rând pădurii. Mai ales în estul Europei civilizația lemnului a durat până acum un secol. Legătura dintre român mai ales și fratele codru ne-a garantat existența, în marile campanii otomane, tătărești sau ungurești, populația aflându-și scăparea în pădure, pe cărări știute bine. O dată cu prima revoluție industrială de acum trei secole, pădurea a început să-și piardă din imensitate, marile desțeleniri care au urmat au redus-o și mai mult, iar în prezent, situația este de-a dreptul tragică. Cu toate acestea, exploatările, mai ales în țările corupte, continuă dezinvolt. Vă invit la o mică poveste a unei mari realități: pădurea. Mai ales în Muntenia, din Carpați până la Dunăre au existat vechii codrii ai Vlăsiei, așa de mari că turcii i-au numit (Teleorman), adică . Pădurea a inspirat, a oferit și a hrănit generații întregi. De altfel, viitoarele comunități au apărut la lizieră, în proximitatea pădurii, nu numai la noi. Așadar, un omagiu în miez de vară verdelui, răcorii și lemnului, acest material atât de frumos și enigmatic – de ce credeți că Iisus, dintre toate meseriile posibile, și-a ales-o pe cea de tâmplar?”, spune Octavian Dărmănescu.
Dezbaterea cu tema “Viitorul a fost ieri”, în cadrul proiectului “Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe scriitorul și speologul Gabriel Cazan, eveniment care va avea loc marți, 18 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“De această dată l-am invitat, la o dezbatere cu public, pe scriitorul de S.F. și speologul piteștean Gabriel Cazan. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2012. Gabriel Cazan se adaugă galeriei restrânse de autori argeșeni de literatură SF – acad. Gh. Păun, Bogdan Ficeac, Cezar Mazilu. A fost membru al cenaclurilor , , și , ultimul găzduit la Centrul Cultural Pitești, între anii 2000-2005, și care a editat revista . De la debutul editorial din 2008, cu romanul , Gabriel Cazan a publicat , în care fructifică experiența sa directă de speolog”, informează Jean Dumitrașcu.
Prelegerea cu tema “Versuri de vară. Versuri de vacanță”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 19 iulie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
“Trăiască Nația! Sus cu dânsa! Suntem români și punctum.
Vom citi din volumele de poezii ale subsemnatului: ; ; ; ; ; , ; ; . Tematica este deosebit de variată, cu preocupare atentă pentru formă și idee. Autorul dezagreează literatura care nu spune nimic, ci doar înșiră date ale unei realități nesemnificative, de subiectivitate goală și evident căutată, falsă. Nu orice defulare emoțională, ostentativă, e și poezie, ci se adresează mai degrabă psihologului, dacă nu chiar psihiatrului. Zâmbiți, vă rog!”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema “Filosofia pentru copii, o abordare integrativă”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Cugetările unui om de graniță”, coordonat de consilierul pentru dezvoltare personală Radu-Alexandru Dincă, eveniment care va avea loc miercuri, 19 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Filosofia pentru copii este un proces de educație și dezvoltare personală adresat copiilor, care presupune utilizarea unor tehnici specifice filosofiei (precum: experimentul mental, dilema morală, introspecția, analiza conceptuală etc.) și gândirii critice. Unul dintre scopurile principale pe care și le propune acest domeniu este familiarizarea cu anumite concepte fundamentale pe care copiii, filosofi înnăscuți (întrucât curiozitatea se află la un nivel maximal în această perioadă a vieții), le explorează cu ajutorul unui facilitator de P4C (philosophy for children) în cadrul unor ateliere speciale. Astfel, prin intermediul acestor mecanisme filosofice adaptate înțelegerii copiilor, participanții la ateliere învață să pună întrebări, să argumenteze, să își exprime emoțiile și curiozitățile într-un mod constructiv pentru ei înșiși și partenerii la discuții. Cel mai important aspect, din punct de vedere social, este dobândirea unor abilități de adaptare la lume și de interpretare a acesteia, astfel că participanții înțeleg cum să-și aleagă modelele morale, cum să devină subiecți morali și să trăiască vieți autentice, construind veritabile filosofii de viață. De asemenea, copiii învață să discearnă între informațiile de încredere și fake news și dobândesc abilități de gândire critică, absolut necesare într-o societate relativistă care evoluează într-un ritm nemaiîntâlnit până acum”, spune Radu-Alexandru Dincă.
Proiectul „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de cantautorul, scriitorul, artistul plastic și profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, având-o invitată pe Adriana Apostol, poetă, profesor psiholog, membră a Ligii Scriitorilor din România – București, a Societății Culturale “Apollon”, a Asociației “Creneluri sighișorene”, eveniment care se va desfășura miercuri, 19 iulie, de la ora 17.00, în Sala Nova de la Casa Cărții.
“Distinsa mea invitată, doamna Adriana Apostol, este profesor gradul I pentru învăţământul preşcolar la o grădiniţă din Bucureşti, cu o vechime de 33 de ani la catedră. Este absolventă a Facultății de Psihologie din cadrul Universității din București și masterand în Management Educațional și Consiliere și în Terapia logopedică în procesele de comunicare, la Universitatea din București. Profesor psiholog în specializările psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională si psihopedagogie specială, membru al Colegiului Psihologilor din România. Scrie poezie din pasiune, fără a avea pretenția să fie numită scriitoare. Începuturile scrisului au fost în adolescență. De curând, mai exact din luna august 2021, perioada pandemiei a făcut-o să-și redescopere această latură creativă și emoțională și a început din nou să scrie. În general, îi place să scrie despre iubire (cui nu-i place?) cu toate stările ei (fericire, dorință, tristețe, gelozie, etc.), natură, poezii cu mesaj motivațional, dar abordează și alte teme, în funcție de stare, împrejurare, creativitate. Își culege sursele de inspirație din tot ceea ce este în jurul domniei sale, din plimbări, vizite la muzee, galerii de artă, spectacole etc., încercând ca, prin versurile încărcate de metafore, personificări și comparații să creeze imagini sugestive, adevărate tablouri în cuvinte, așa cum îi place să le numească. A publicat poezii atât în reviste virtuale naționale, cât și internaționale, dar și în antologii de poezie, reviste literare, pe platforme poetice online etc. De asemenea, câteva dintre poeziile sale au fost recitate la diferite posturi de radio online și alte câteva au beneficiat de o coloană sonoră și videoclip, încărcate pe youtube. A participat la numeroase concursuri și festivaluri de poezie, atât la nivel național, cât și internațional, unde a fost recompensată cu numeroase și valoroase premii, diplome, trofee, medalii, alte distincții. Printre acestea se numără și Festivalul internațional – , unde a obținut Premiul de Excelență al Juriului cu poezia , situându-se printre cei 110 premianți, din 739 de participanți. Debutul literar a avut loc în pandemie, cu ocazia zilei de naștere a autoarei. Primul volum, <În suflet port un curcubeu>, a văzut lumina tiparului pe 27.03.2022, al doilea volum în octombrie 2022 și cel de-al treilea, cu titlul , a apărut în 24.03.2023. , este mesajul Adrianei Apostol. Vă așteptăm cu mare drag să o cunoașteți pe Adriana și poezia domniei sale, să cântăm, să ne simțim iar în familie, în frumoasa familie a Centrului Cultural Pitești”, ne invită Stelian Necșoi.
Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu, avându-l invitat pe Nicolae-Alexandru Mihăilă, joi, 20 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Domnul Nicolae-Alexandru Mihăilă este absolvent al Facultăţii de Mecanică din Brașov, specialitatea Electromecanică. A ocupat diverse funcţii în cadrul Uzinei ARO Câmpulung până în 2003, an în care fabrica a fost privatizată. Ulterior, activitatea sa profesională s-a desfăşurat în colaborare cu firme private, unde s-a specializat în proiectare mecanică şi electrotehnică, tehnologiile neconvenţionale de prelucrare industrială a metalelor, automatizarea proceselor industriale de fabricaţie auto cu ajutorul manipulatoarelor şi a roboţilor industriali. În urma experienţei acumulate, a devenit expert Autodesk/Dassault şi manager de proiect. Fiind pasionat de artele plastice, din dorinţa de a-şi cizela caracterul şi a-şi îmbogăţi cunoştințele artistice, în anul 1984 a absolvit cursurile de pictură-desen-modelaj ale Şcolii Populare de Arte Piteşti, fiind admis ca membru în Cenaclul de Arte Plastice Câmpulung, grafica ocupând primul loc în preocupările sale artistice. A participat la numeroase expoziţii de grup şi individuale, expunându-şi creaţiile artistice în cel puţin două cataloage editate de către Cenaclul de Arte Plastice Câmpulung. O altă latură a preocupărilor sale încă din copilărie este aceea de colecţionar de filumenie, constând în arta de a colecţiona etichete şi cutii de chibrituri. A reuşit să acumuleze o colecţie de peste cinci mii de piese, fiind unul dintre primii zece colecţionari din ţară şi membru fondator al asociaţiei naţionale de profil. Domnul Nicolae-Alexandru Mihăilă are o personalitate culturală complexă”, precizează Mariana Claudia Filipescu.
Dezbaterea cu tema “Când credința vorbește limba filosofiei”,
în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură “Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe filosoful și teologul Nicolae Turcan, eveniment care se va desfășura vineri, 21 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Nicolae Turcan este conferențiar universitar la Universitatea din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde predă cursuri de filosofie și teologie sistematică. Conferința prezintă câteva dintre cele mai provocatoare analize și idei fenomenologice ale ultimului secol, în care filosofia și teologia se întâlnesc din nou. După ateismul metodologic al lui Edmund Husserl și Martin Heidegger, turnura teologică a fenomenologiei franceze, inițiată de Emmanuel Levinas, Turcan deschide calea către luarea în discuție a unor fenomene teologice, care își primesc astfel, sub rigoarea filosofică, unele dintre cele mai bune analize și teoretizări. Conferința va susține, așadar, ideea reîntâlnirii dintre teologie și filosofie, sub auspiciile fenomenologiei de ultimă generație”, spune Leonid Dragomir.