Oameni răniţi, maşini distruse, trafic blocat, zile de spitalizare, tratamente uneori de lungă durată. Acestea sunt consecinţele evenimentelor rutiere care, aşa cum relatam şi în ediţia de ieri a ziarului nostru, se produc pe drumurile judeţului. Duminică, lanţul acestora a continuat. Din fericire, nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa şi din verificări a rezultat că toate accidentele au avut aceeaşi cauză: neadaptarea vitezei de deplasare la condiţiile meteo-rutiere.
Soţ, soţie şi copil răniţi la Tigveni
Astfel, Mihai B., de 32 de ani, din Curtea de Argeş, conducea un autoturism dinspre municipiul Basarabilor către Tigveni. Ajuns pe dealul Momaia, din cauză că nu a adaptat viteza la carosabilul ud şi alunecos de la ploaie, într-o curbă la stânga a pierdut controlul volanului, iar maşina a părăsit şoseaua şi a căzut într-o râpă adâncă de vreo 10-15 m. Evenimentul s-a soldat cu rănirea conducătorului auto, a soţiei sale, Ioana, de 29 de ani, şi a fiicei lor în vârstă de un an şi patru luni. Echipele medicale au constatat că victimele, care ieşiseră singure din maşină, suferiseră leziuni uşoare.
S-a rostogolit cu maşina pe Transfăgărăşan
Alt accident a avut loc pe Transfăgărăşan, la circa un kilometru distanţă de tunelul către Bâlea pe sensul de mers către Curtea de Argeş. Două cupluri din judeţul Teleorman au avut noroc cu carul şi au trecut efectiv pe lângă moarte, după ce maşina în care se aflau s-a rostogolit pe versant şi s-a oprit câteva zeci de metri mai jos tot pe şosea.
Din verificări a rezultat că Marius F., de 23 de ani, din Călineşti, Teleorman, circula cu un Audi A5. Ajuns aproape de Baza Salvamont Cota 2000, din cauză că nu a adaptat viteza la carosabilul acoperit cu un strat subţire de zăpadă îngheţată, într-o curbă foarte periculoasă a pierdut controlul asupra direcţiei de mers. Automobilul a părăsit şoseaua, s-a rostogolit în râpă şi s-a oprit răstunat la vreo 40 de metri mai jos tot pe drum. Accidentul a avut ca rezultat rănirea şoferului, care a suferit traumatism şi plagă la piciorul drept şi traumatism de antebraţ stâng, precum şi a însoţitorilor săi, Mădălina A., de 21 de ani, din Bragadiru (traumatism cranio-facial, echimoze şi hematoame, traumatism de coloană cervicală şi vertebrală şi traumatism toraco-abdominal), Mădălina C., de 26 de ani, din Alexandria (traumatism umăr stâng), şi Claudiu M., de 26 de ani, din Bragadiru (traumatism cranio-facial).
A intrat cu Loganul în tir
Cel de al treilea eveniment s-a produs la Morăreşti, satul Linteşti, unde Mihai G., de 35 de ani, din Băile Olăneşti, circula cu un Logan spre Piteşti. Deoarece nu a adaptat viteza la condiţiile de carosabil ud şi alunecos, într-o curbă la dreapta a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens şi s-a izbit frontal de un tir condus regulamentar de Dzmitry A., de 33 de ani, din Belarus. Şoferul Loganului a fost transportat la spital cu diagnostic prezumtiv traumatism cranio-cerebral minor.
Recomandări
Ca urmare a evenimentelor rutiere produse, poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să-şi planifice din timp deplasările, să se intereseze de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează a fi parcurs, să adapteze viteza la condiţiile de drum şi de trafic. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, să reducă viteza, să evite acţionarea bruscă a sistemelor de frânare şi direcţie, să folosească frâna de motor în condiţii de carosabil alunecos. „Nu efectuaţi depăşiri riscante, măriţi distanţa în mers, folosiţi luminile de întâlnire şi ziua, curăţaţi farurile, lămpile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a instalaţiei de ventilaţie-climatizare. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, precizează Serviciul Rutier Argeş.