Ştiţi vorba aceea, „Cel mai bun medic de la Piteşti e acceleratul spre Bucureşti”? A fost rostită chiar şi de către medici apreciaţi la noi în municipiu, ei dorind să sublinieze nu calitatea actului în sine, ci dotările slabe din spitale, insuficienţa sau lipsa anumitor aparate de care depinde viaţa bolnavului. Ei bine, vorba asta care tinde să devină proverbială nu trebuie înghiţită pe nemestecate. La Bucureşti or fi unele spitale bine dotate, dar actul medical este în anumite cazuri cât se poate de controversat. Iată de ce spunem asta…
Îngâmfarea care ne costă viaţa
Am fost contactaţi la redacţie de către un medic din Piteşti care a atras atenţia asupra faptului că „provincia” e privită de sus de la Bucureşti, iar pacienţii au de suferit fiindcă anumite cadre medicale din capitală ignoră pur şi simplu rezultatele investigaţiilor făcute la noi în municipiu. Pacienţii pierd timp preţios în aşteptarea unor noi analize, iar acel timp îi poate costa viaţa!
În urmă cu aproximativ două luni, la o clinică privată din Piteşti s-a prezentat la investigaţii o femeie, fiind însoţită de aparţinător. Suspiciunea era de cancer hepatic. În urma tomografiei, aparţinătorului i s-a comunicat faptul că pacienta prezintă metastaze şi i s-a recomandat să meargă cu rezultatul la medicul ei curant (aflat la Spitalul „Sf. Maria” din Bucureşti) care o avea în evidenţă. Lucru care s-a şi întâmplat, însă ceea ce a urmat nu a făcut decât să adâncească drama prin care trece familia.
Aparţinătorul a mărturisit că medicul de la Bucureşti nu a apreciat rezultatul ca fiind concludent şi i-a recomandat pacientei noi investigaţii, punând-o pe o listă de aşteptare.
„Nu mă bazez pe provincie„
„Mi-a zis că e un rezultat pe care ei nu pun baza pentru că vine din provincie şi ar fi cazul să mai fac o investigaţie, de data aceasta RMN cu substanţă de contrast” – ar fi spus aparţinătoarea.
„Am mai fost cu pacienta la o investigaţie, tot la Bucureşti, şi am solicitat o a doua opinie – «second opinion» cum i se mai spune. Mi-au spus să stau liniştită, fiindcă ei nu cred că e vorba de ceva grav” – a continuat femeia.
Timpul s-a scurs, iar zilele trecute pacienta a intrat la RMN. Vestea este una cât se poate de proastă, metastazele s-au înmulţit şi azi, cel târziu mâine, specialiştii de la Spitalul „Sf. Maria” din Capitală trebuie să dea explicaţii pentru decizia de a amâna lucrurile. Sunt convins că se pricep să dreagă busuiocul, dar nu la fel de convins sunt de faptul că oamenii pot merge cu încredere să se trateze, iar ăsta este un lucru extrem de grav. Dar nu-i o noutate ce vă spun, nu-i aşa?
Un Comentariu
Ioan
Da și nu….am trecut printr-o experiență similara cu final fericit….la Pitești am primit un diagnostic îngrijorător…la București…clinica privata…medic de la Fundeni….infirmat…și a fost corect….nu a existat….cunosc alte doua cazuri similare….sa fim serioși…numărul de cazuri cu care se confruntă un medic din București este imens în raport cu un Medic din Pitești….sunt și excepții dar…puține…încurajez persoanele cu probleme medicale sa apeleze cu încredere la varianta București…dacă pot susține financiar acest lucru…la Pitești….doar 1 din 10 medici…pe orice specialitate pot fi considerați ok…nu exista un management al valorii profesionale în cazul medicilor….toți vor 5000 de euro venit net lunar dar…doar 1 din 10 merita…restul sunt protejați de sistem în lipsa unei evaluări profesionale adecvate…iar NOI…PACIENTII….suntem victime ale incompetentei profesionale ascunse în lipsa de transparenta și birocrația sistemului medical romanesc….suntem fara scapare.
Concluzie: sistemul public de sănătate, asa-zis gratuit…o mare minciuna…este o sursa continua de risc medical… malpraxis…nu va faceți iluzii…medicii valoroși sunt rari…iar majoritatea…peste 80% se găsesc în centrele medicale universitare….nu în orașe ca Pitești…în curând se pregătește…la Mioveni…în fapt…forme fără fond. Vae victis!