#O bună perioadă de timp, în Argeş şi nu numai a fost „moda” ca tinerii să facă musai facultate. Nu conta în ce domeniu, nu conta dacă aveau sau nu chemare ori perspective pe piaţa muncii. Diplomă să fie! Şi uite aşa ţara s-a umplut de tineri absolvenţi de facultate care au ajuns să lucreze pe posturi pentru care e nevoie de studii medii.
Învăţământul a început în ultima vreme să se orienteze mai bine spre piaţa muncii, prin cursuri profesionale şi învăţământ dual, dar tot sunt probleme mari (deficitul de forţă de muncă bine calificată în anumite meserii este uriaş).Peste 30% dintre tinerii absolvenţi de studii superioare au acum ocupaţii care necesită studii medii, reiese din „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România”, un studiu sociologic de amploare realizat de KPMG şi de Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” al Academiei Române.
Mai mult, analiza evoluţiei ratei supracalificării în perioada 2008-2016, pe principalele activităţi economice, pune în evidenţă că, spre deosebire de majoritatea ţărilor avansate din Uniunea Europeană, în cazul României s-a înregistrat creşterea proporţiei lucrătorilor cu studii superioare ocupaţi în locuri de muncă care nu necesită studii superioare, cea mai semnificativă dimensiune a acestor discrepanţe înregistrându-se în domeniul comerţului (engros şi retail).
În plus, peste 10% dintre absolvenţii de studii medii au o ocupaţie corespunzătoare muncitorilor necalificaţi. În fine, peste 25% dinte tinerii ocupaţi nu au statut de salariat, spun autorii studiului, iar pondere foarte scăzută a celor cu experienţă profesională din timpul studiilor – numai 1,2% dintre tineri au lucrat pe perioada studiilor, mai arată studiul citat.