Aşa cum i-am obişnuit pe cititorii noştri, continuăm sa împărtăşim experienţa echipei de la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Piteşti, în cadrul proiectului de mobilitate „Abordări inovatoare ale activităţii instituţionale”, derulat prin programul Erasmus +.
Am stat astăzi de vorba cu doamna Aida Grecu, profesorul coordonator al acestui proiect, care a avut plăcerea de a ne împărtăşi impresii din Barcelona, unde, alături de echipa de la Colegiul Naţional „Zinca Golescu”, alcătuită din: Maria Broştescu, directorul colegiului, Ştefania Bălcau, profesor sociologie, şi Cristina Vlăsceanu, profesor limba română, a participat la cursul de comunicare şi cooperare în echipă Developing Leadership Proficiency for Effective Team Work and Management, furnizat de NGO Motivated Learning for Everyone, cu sediul in Sofia, Bulgaria.
„În câteva cuvinte, aş caracteriza această experienţă ca fiind una fructuoasă, activitatea a fost antrenantă, abordarea dinamică, iar formatorul a fost un om deosebit care ne-a susţinut şi motivat pe întreaga perioadă a cursului. Activitatea de formare, derulată în perioada 27 martie – 05 aprilie 2017, a fost susţinută de Justyna Dzicka, de la Empik School – Polonia.
Obiectivele principale ale cursului au vizat ameliorarea comunicării la nivel instituţional prin descoperirea de noi tehnici şi instrumente, precum şi a lucrului în echipă, factor de impact în orice activitate; un accent foarte mare s-a pus pe leadership, componenta esenţială a oricărui tip de management.
Am apreciat în mod deosebit că formarea a fost una complexă, plecând de la aspectele teoretice şi continuând cu aplicaţii practice (tehnici interactive, jocuri), în scopul consolidării abilităţilor de lucru în echipă şi a comunicării, toate acestea având ca finalitate eficientizarea activităţii manageriale şi actului educaţional pe care îl desfăşurăm în cadrul Colegiului Naţional „Zinca Golescu”.
Un alt aspect pe care eu îl consider un câştig net este că în cadrul acestei mobilităţi ,am avut posibilitatea de a accesa prin ceilalţi factori implicaţi (Bulgaria – 2 participanţi, Polonia – formatoarea, Spania – profesorii de la şcoala gazdă, cu care am interacţionat), aspecte educaţionale reale din alte ţări decât România. Am reţinut atât exemple de bune practici, cât şi situaţii asemănătoare cu ce se întâmplă la noi. Am întâlnit oameni minunaţi, gata de acţiune, gata să schimbe ceva, oameni provenind din culturi diferite, dar atât de asemănători în esenţă.
Am descoperit noi metode de abordare a problemelor, am învăţat să ne adaptăm noului, să lăsăm de la noi şi să ascultăm, iar cu oamenii interesanţi şi diverşi pe care i-am cunoscut sunt convinsă că, pe viitor, vom dezvolta proiecte de interes reciproc.”
Acest proiect este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.