…Nu micuţilor, aşa cum s-ar putea înţelege din titlul articolului. La prima şedinţă de la o grădiniţă de stat din Piteşti, părinţii s-au contrat aproape o oră în a alege educatoarea potrivită şi mai ales metoda de predare. Cei mai mulţi vor ca limba engleză să fie predată cât mai flexibil, ca un joc…
„De pe YouTube…”
„Nu trebuie să fie o povară pentru ei. Din experienţa anului trecut, copilul meu spunea că nu-i place deloc cu doamna de engleză, iar când am văzut ce termeni învaţă (combină, spre exemplu; nici eu nu ştiam cum se traduce), mi-am dat seama că nu e în regulă. Profesoara, dacă este rigidă şi nu îi câştigă pe micuţi emoţional, va preda degeaba. Ce să mai spun de faptul că face lucrurile complicate. Copiii nu vor dori sau nu vor putea învăţa mai nimic. Or, asta nu e în regulă. Mai degrabă asimilează cunoştinţe de acasă, privind videoclipuri cu desene animate şi cântecele pe YouTube. Cred că şi la grădiniţă tot sub o formă similară s-ar putea preda engleza” – este de părere o mămică.
5 lei ora
Pe de altă parte, educatoarele spun că din cauza timpului limitat, o oră pe săptămână (plata pentru acest modul este de 5 lei/şedinţă, iar unii părinţi nu-şi permit să plătească mai mult), profesorii de engleză nu pot pune în practică un program optim. Poate că este puţin, dar, considerăm noi, nu e cazul să se facă un prea mare tam-tam pe acest subiect. În ziua de azi, de limba engleză te loveşti la tot pasul, iar generaţia de la grupa mică sau mare îşi va însuşi engleza fără probleme. Credem că, astăzi, problema este a doua limbă străină pe care trebuie s-o stăpânească bine. Aceasta ar putea fi franceza, germana sau, de ce nu, japoneza.
George OLTEANU