Ne-a călcat pragul, nu fără emoţie, dl. Ioan Popa. Nu îl cunoşteam, s-a prezentat însă dăruindu-ne o carte. Dar nu orice carte, ci un roman – Terre du salut (n.n. – Pământ al mântuirii) ‒ scris în limba franceză, apărut în Franţa, într-un tiraj de câteva mii de exemplare, despre locurile sale natale – satul Negreni, comuna Dârmăneşti – Argeş şi despre, evident, România. Romanul, care are aproape 1000 de pagini, a implicat o muncă de ani de zile. Paisprezece, după spusele autorului. Iar faptul că editura a investit în ea spune mult despre valoarea cărţii.
Răsfoind-o, am dedus că este o istorie trăită, o frescă istorică, un roman despre ultimii douăzeci de ani din perioada comunistă în România, un roman despre socialism, capitalism şi comunism, ilustrând trăirile eroului Alexandru Zemlean – iubire, căutare de sine, patriotism, într-un cuvânt o lume care are măreția și decăderea ei şi care dispare treptat, odată cu căderea lui Ceaușescu.
Militar de carieră şi absolvent al Universităţii Bucureşti, Ioan Popa se prezintă ca fiind un scriitor mai cunoscut în Franţa, unde a mai publicat şi alte cărţi. Îl aşteptăm cu noi scrieri şi, mai ales, cu traducerea în limba română a celei dăruite „Săgetătorului”.