12. Atâţia copii ar dori părintele Alexandru Panciuc să aibă. La asta visează. Dar se va întâmpla, se-nţelege, numai voia Domnului, Dătătorul de viaţă. Deocamdată, Olesea, iubita soţie a preotului, l-a fericit a opta oară şi a adus-o pe lume pe Serafima, nume hotărât din vreme. Peste câteva zile, botezul pruncuţei se va face la Ştefăneşti, în cadrul unei slujbe arhiereşti.
Doi tineri eminenţi
Pe când studia teologia la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, Alexandru Panciuc nu bănuia care îi va fi parcursul vieţii. Ştia doar că doreşte să-i slujească Domnului. Era rodul credinţei deprinse în familia lui de creştini autentici din Cernăuţi. A urmat toate etapele devenirii sale, iar sfera preocupărilor este mult mai largă decât cea de specialitate. A absolvit nu doar Facultatea de Teologie, ci şi pe cea de Drept! Plus perfecţionare la o Şcoală de Muzică din Ucraina. Titul de „doctor în teologie” avea să încununeze anii de trudă. Lui Dumnezeu i se ruga în taină, implorându-L să îi scoată în cale o fată cu care să întemeieze un cămin. Plin cu copii. Şi Împăratul Veacurilor l-a ascultat, răsplătindu-l pentru ostenelile lui. Olesea avea să fie împlinirea rugăciunilor sale. O tânără în care Creatorul a rânduit deopotrivă frumuseţe trupească şi sufletească. O erudită cu vaste preocupări intelectuale. A absolvit Facultatea de Filologie, pe cea de Limbi Clasice, având masterat şi doctorat în domeniul în care excelează. Avea să devină singura preoteasă de pe cuprinsul Eparhiei Argeşului şi Muscelului care vorbeşte fluent mai multe limbi străine: engleza, franceza, rusa şi limbi slave! Nici Olesea, în vremea studiilor, nu îşi dorea altceva decât să întâlnească un om cu credinţă mare. Şi se ruga Maicii Domnului, cerând ajutor. Minunea s-a întâmplat. Alexandru şi Olesea s-au cunoscut şi au simţit din prima clipă că sunt făcuţi unul pentru celălalt. Căsătoria a fost pasul firesc. Cei doi s-au potrivit în privinţa copiilor, ambii dorindu-şi cât mai mulţi.
Tudor Pendiuc… 33!
Şi privindu-I din înaltul cerului, Dumnezeu le-a făcut nepreţuitele daruri după care tânjeau. Prima a fost fată. Teodora! Botezată după numele naşului, fostul primar Tudor Pendiuc. A urmat un băiat. Încă unul şi încă doi! Apoi fete. Numele lor sunt legate desigur de cel al naşilor sau al părinţilor acestora: Gabriel, Teodosie, Nicolae, Sofia, Alexandra, Ana.
Când vor fi mari, cu toţii se vor duce, conform tradiţiei, cu plocon la familia Pendiuc! Nu doar preotul a stabilit o performanţă, ci şi fostul edil-şef al municipiului Piteşti. Puţini ştiu că, de-a lungul succesivelor lui mandate de primar, Tudor Pendiuc a primit multe solicitări pentru a fi naş de cununie sau de botez al unor copilaşi. Considerând că mare este fapta în ochii Domnului, cum există credinţa în popor, Tudor Pendiuc rareori a refuzat cererile. Aşa a ajuns la numărul de 32 de fini!!! Cununaţi ori botezaţi. Cel care a „domnit” peste Piteşti timp de 24 de ani îşi dorea să ajungă la numărul simbolic 33, câţi ani a trăit Iisus pe pământ. Şi iată, părintele Panciuc îi oferă acum posibilitatea de a-şi împlini dorinţa. Serafima va fi botezată în ziua de 27 decembrie tot de Gabriela şi Tudor Pendiuc.
Copii cu triplă cetăţenie!
Duminică 27 decembrie, în ziua prăznuirii Sf. Ştefan, se va mai scrie o pagină frumoasă în istoria familiei Panciuc. Micuţa Serafima va fi botezată chiar în lăcaşul de cult în care slujeşte tatăl ei, biserica Sf. Împ. Constantin şi Elena din „zona blocuri” a urbei Brătienilor. Pe lângă slujba în sine, după cum afirmă fericitul tătic, simbolic, la Ştefăneşti se realizează încă o dată, ca de altfel la fiecare botez al copiilor săi, o „unire” a regiunilor istorice: „Eu din Bucovina de Nord, din Cernăuţi, preoteasa mea din Rezina, Basarabia. Iar naşul nostru, Tudor Pendiuc, din România…”, declară entuziasmat. Alexandru Panciuc este un unionist convins, în vremea studiilor sale ocupând o funcţie importantă, cea de vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Tinerilor Basarabeni şi Bucovineni! De altfel, la botezul de duminică sunt aşteptaţi invitaţi de seamă, profesori universitari şi oameni de cultură din Bucovina, Basarabia şi Ucraina. România va fi reprezentată de un secretar de stat şi membri ai Academiei Române. Deşi trăiesc în România, Olesea şi Alexandru Panciuc nu doresc ca pruncii lor să îşi uite vreodată rădăcinile. De aceea, pentru toţi copiii, părinţii au obţinut triplă cetăţenie: română, moldovenească şi ucrainiană!
Slujbă arhierească
Vestea botezului Serafimei s-a răspândit în tot oraşul Ştefăneşti, dar şi în împrejurimi. La ultimul eveniment asemănător din primăvara anului 2018, au venit sute de credincioşi. Interesul este mare şi de data aceasta, însă rămâne de văzut cum va gestiona parohia participarea unui mare număr de oameni în condiţiile restricţiilor sanitare. Fericitul părinte Alexandru l-a invitat şi pe ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care în trecut a mai fost prezent la botezul unuia dintre prunci. Proaspătul tătic pentru a opta oară, vrednicul slujitor al altarului Alexandru Panciuc a trimis mai multe invitaţii atât în ţară, cât şi dincolo de hotarul ei, astfel că sunt posibile surprize, sosirea unor personalităţi la care credincioşii nu se gândesc. Cum regulile epidemiologice pot da peste cap planurile unor deplasări de la sute de kilometri, rămâne ca duminică, după Sf. Liturghie, părintele Alexandru Panciuc să constate dacă se vor împlini gândurile sale tainice. Indiferent de numele celor care vor fi de faţă, preotul se va bucura de Taina Sf. Botez a Serafimei. Minunea lui, dăruită de Dumnezeu. A opta.
Un Comentariu
Me
Un nenorocit de rusnac. Il cunosc ff bine. A dezertat din tara lui ca sa se capatuiasca. Se mai inmulteste si ca porcu, crezand ca o sa i creasca statu copiii. E un ipocrit. Nu mai ascultati in gura lui. Numai minciuni. Asa e el. Calca pe cadavre. La fel ca cei care l au pus acolo. Nu stie nici cand sa vina cu botezul . El si sotia lui sunt 2 puslamale puse pe trai in Romania. Copiii sunt nevinovati dar ii cresc in acelasi spirit de cersetorie. 2 ipocriti.