Lumea culturală a Argeșului este mai săracă. În urmă cu câteva ore s-a stins din viață, fulgerător, maestrul Augustin Lucici, şeful Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” Piteşti – unul dintre artiștii plastici care au promovat oraşul Piteşti în toată ţara şi în străinătate. Pictor nonconformist, Augustin Lucici a impresionat mii de oameni prin creaţiile sale.
„Un artist fără pereche. A parcurs copios etapele învăţării, venind de fiecare dată cu un spor în opera lui. A avut experienţe în toate planurile (artă, existenţă). A suferit, a iubit, a ştiut să asculte multă vreme şi a scris adevărat când a început să o facă. A învăţat să circule bine pe canalele istoriei artei. Sufletul lui a rămas vrăjit în epoca marilor măiestrii”, l-a caracterizat, într-o broşură, regretatul profesor Gheorge Pantelie.
Augustin Lucici s-a născut la 19 februarie 1956. Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România și muzeograf, maestrul a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative.
„Drum lin spre lumină, iubitul meu soț și părinte…”, a postat pe facebook soția artistului, designerul Stela Lucici primind în câteva ore zeci de mesaje de condoleanțe.
„Pictorul AUGUSTIN LUCICI a murit. Mai repede decât a trăit. În februarie, ar fi împlinit 65 de ani. L-am prețuit și l-am iubit. Nu aveai cum să stai departe de el. Era un copil care nu voia să crească, aruncat într-o lume brutală. Își apăra inocența, imaginând orașe, țări, mări strălucitoare și nesfârșite, enorme flori și parfumuri enorme, un paradis care să-l apere de tot ce i-ar fi stat împotrivă. Augustin se cuibărea la pieptul culorilor lui și îi era de ajuns. Spera mereu, chiar și când mintea lui încetase să mai spere. La bună vedere, dragă Augustin! Noi te vom pomeni, poți să fii sigur, până când ne vom reîntâlni!”, este mesajul de adio al poetei Denisa Popescu.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Un Comentariu
Anonim
Îmi exprim sincere condoleanțe, familiei greu încercate pentru pierderea profesorului meu drag de istoria artelor plastice, din clasele a XI-a și a XII-a, între anii 1995-1997, la Liceul industrial nr.6, actualul Liceu Tehnologic ,,Ion Mincu” Pitești. Încă un rob al frumosului ne-a părăsit prea devreme. Nu voi uita niciodată bucuria reciprocă de mai târziu, la vizitele efectuate cu elevii mei la muzeul de artă din Pitești, al cărui director și protector a fost mulți ani. Rog pe bunul nostru Dumnezeu, să așeze sufletul nobil al său acolo unde merită. Prof.Florin-Gabriel RĂȚOI