Unul dintre cei mai mari coregrafi din Argeș, maestrul Dorin Oancea, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 76 de ani. A plecat să înveţe îngerii să danseze îndrăgitele lui hore şi sârbe, aşa cum a făcut toată viaţa şi cu multe generaţii de dansatori.
Dorin Oancea s-a născut pe 20 septembrie 1943, în satul Cerbureni din Valea Iaşului. A învăţat la Curtea de Argeş (era elevul Şcolii Nr. 1, apoi al cunoscutului Liceu „Vlaicu-Vodă”) şi în Piteşti (Şcoala Tehnică Sanitară, iar din 1960, orele de canto şi coregrafie la Şcoala Populară de Artă). Făcea o specializare centralizată (organizatori: Casa Centrală a Creaţiei Populare şi Uniunea Generală a Sindicatelor din România) la Cluj, Sibiu, Braşov, şi termina (în 1985), la „fără frecvenţă”, studiile pentru maeştri coregrafi. S-a reciclat în străinătate, avându-l printre alţii, magistru, pe Maurice Bejart care a revoluţionat dansul artistic la „Baletul Secolului XX” din Paris. „Urmau pe rând: stagii concentrate, cursuri, „autoşcolire”, înfiinţarea, conducerea, instruirea unor formaţii participante şi mereu premiate la întrecerile regionale, judeţene, interjudeţene sau chiar de peste hotare: „Doina”, „Dorul”, „Doruleţul”, „Chindia” „Dacia”, „Plaiuri argeşene”, „Textila” (din Piteşti), „Carpaţi”, „Muscelul” (Câmpulung), „Brâuşorul”, „Brâuleţul” (Curtea de Argeş), „Murguleţul” – Costeşti, Ansamblul din Oarja, „Doina Bascovului” al Casei de Cultură din Bascov.
A cules dansuri, i-a plăcut să lucreze cu tinerii talentaţi ale căror mişcări pe muzică le-a cizelat şi îndrumat, încurajând perpetuarea bunurilor folclorice. A condus multe stagii de perfecţionare a instructorilor pentru dansul popular, modern şi de societate în Argeş, la Slatina, Iaşi, Baia Mare, Târgovişte şi în Capitală. A predat folclor naţional dansat pentru străini (sute, îndeosebi, studenţi) la Piteşti, Curtea de Argeş, Găeşti, Baia Mare, dar şi în Birmingham (Anglia), Beauvais, Dijon, Paris, Nisa, Pont Crethien, Auxerre (Franţa), Bruxelles, Liège (Belgia), în Luxemburg, Olanda şi Ungaria. UNICEF îi acorda medalia sa de argint în domeniul jocului popular pentru tineret.
Este „Cetăţean de onoare” al oraşelor franceze Beauvais şi Neux-les-Mines. A montat spectacole de revistă la Piteşti, Rm. Vâlcea, Moreni-Dâmboviţa, semnându-le textul, regia şi coregrafia. A fost actor şi dansator sau „responsabil” pentru sutele de „ieşiri” publice în contul „Estradei” piteştene pe care a condus-o aproape două decenii şi în turnee însumând cca 200 de zile”, spune prof. Sorin Mazilescu, cel alături de care Oancea a lucrat ani buni la prea grabnic desfiinţatul Centru Judeţean al Creaţiei Populare Argeş. La revedere, maestre! Drum lin!