A intrat în vigoare legea care îi poate băga în sărăcie pe chelneri şi picoli.
Potrivit noii legi, banii lăsaţi de clienţi sunt preluaţi acum de angajator. Acesta poate distribui diverse sume angajaților, atenţie, conform propriilor reguli.
Primul motiv pentru care este un dezavantaj ţine de impozitare. Înainte, bacşişul era lăsat cash în nota de plată, iar acum din suma respectivă se reţine un impozit de 10%.
„Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct și se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidențe nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului”, scrie în Lege.
Totuşi, anumiţi angajaţi, în special aceia care nu primeau bacşiş sau primeau foarte puţin pentru că nu erau apreciaţi, ar putea beneficia de mai mult. Dar asta depinde, sigur, de cum consideră patronul restaurantului.
Legea bacşişului a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Totuşi, există în continuare posibilitatea ca un client să lase o sumă de bani în nota de plată, iar ospătarul să-şi însuşească banii respectivi.
În acest caz, angajatorii ar putea să insereze în regulamentele interne că o atare conduită reprezintă abatere disciplinară, scrie avocatnet.ro.
În caz de control al Fiscului, sancțiunea pentru nerespectarea legii o primește operatorul economic, nu angajatul.
Foto descriptiv