Când i-am spus profesorului Ioan Popescu-Argeşel despre ceea ce cred părinţii mei că înseamnă un om adevărat, anume să construiască o casă, să crească un copil şi să planteze un pom, acesta a mai adăugat două atribute. Profesorul Popescu era de părere că omul trebuie să fie sincer cu el însuşi şi să-şi respecte cuvântul dat. Or, a fi sincer cu tine însuţi înseamnă a fi fidel propriului suflet. A fi aşa cum eşti în realitate, nu aşa cum ar trebui să fii. A fi sincer nu înseamnă a avea decât gânduri care pot fi spuse. A fi sincer înseamnă a avea toate gândurile. Şi a le mărturisi conştiinţei tale, nu a le etala celor din jur, fie că aceştia doresc sau nu asta. A fi sincer nu înseamnă a fi surprins de gânduri. A fi sincer cu tine însuţi înseamnă a şti ce cuprinde întregul tău suflet. Omul sincer nu ignoră nimic din ceea ce cuprinde sufletul său şi nu pierde din puterea legitimă de a face ce vrea cu el. Mai ales că noi suntem mereu în luptă cu ispitele. Ispite care se nasc tot din suflet. Aceasta este cea mai grea luptă pe care o purtăm în viaţă. Iar unii dintre noi, pentru a scăpa de ea, se cred judecătorii supremi ai tuturor celorlalţi.
Prin urmare, zilele trecute am fost pus în situaţia penibilă de a-mi apăra intimitatea. Cineva fără educaţie a intrat cu bocancii în sufletul meu. S-a prevalat de o mărturisire a mea şi s-a folosit de ea pentru a mă pune la punct. Aşa am ajuns la concluzia că nu trebuie să spui niciodată cuiva ce ai pe suflet, fie frate, soră, rudă sau prieten. Spunându-i, ajungi în situaţii penibile să fii judecat de el. Poate că e mai bună spovedania la un preot, care este obligat să păstreze taina spovedaniei. Altfel nu. Ajuns în gura unui om lipsit de educaţie, fii sigur că limba lui e neagră. Mai ales că ceilalţi sunt pentru fiecare dintre noi cauza grijilor şi bucuriilor noastre. Judecăţile lor ne interesează în mod deosebit. Iar atunci când astfel de judecăţi sunt necruţătoare, golul tău sufletesc apare instantaneu. Drept care, prietenia celuilalt este scopul pe care îl urmărim. Însă noi ne definim în ochii noştri prin ce este mai bun în noi înşine şi îi judecăm pe ceilalţi după răul pe care credem că-l au în suflet. Şi astfel, răul din noi îl aruncăm asupra celor din jurul nostru. Părerea pe care ne-o facem despre noi înşine nu este încheiată niciodată, ne acordăm credit nelimitat.
În schimb, avem tendinţa de a-i închide pe ceilalţi într-o formulă personală şi totodată definitivă. Îi judecăm necruţător. Dacă un individ a divorţat, de exemplu, el rămâne pentru noi un veşnic divorţat. Un ratat. Nu ne mai interesează cauzele divorţului. Nu contează acestea. Nu avem timp să ne gândim la ele. Minţilor lipsite de inteligenţă le sunt suficiente formulele colective, clişeele pentru a face judecăţi de valoare. Şi, totdeauna, această valoare este negativă. Vedem paiul din ochiul celorlalţi, dar nu vedem bârna din propriii ochi. Vorbim de mizerie fizică acolo unde noi ne confruntăm cu mizerie morală, sufletească, o mizerie care nu se spală niciodată. Or, a cunoaşte un fragment din biografia unui om nu înseamnă că-l cunoaştem cu adevărat pe acesta, nu înseamnă că-i cunoaştem întregul şi unitatea individuală, unice în felul lor.
Iar cea mai mare durere a vieţii mele nu este faptul că am fost pus în situaţii jenante de către cineva faţă de care nu am nicio problemă, ci pentru faptul că această persoană needucată îi influenţează viaţă într-un mod devastator de brutal şi barbar unei persoane foarte dragi mie. O persoană cu adevărat inteligentă şi deosebit de delicată. O sensibilitate cum rar poţi întâlni în viaţă, iar Dumnezeu m-a binecuvântat să am un asemenea om lângă mine. Însă ceea ce nu înţeleg este cum de-i aşază acelaşi Dumnezeu pe oameni unii lângă alţii atât de neinspirat? Nu cred că voi da niciodată răspunsul la această întrebare. Însă şi mai mult mă îngrijorează faptul că negativul sufletesc şi limbile negre îi caracterizează nu numai pe unii dintre apropiaţii noştri, ci întreaga societate.
Prin urmare, printr-o situaţie asemănătoare cu cea de azi am mai trecut în anii ’80 ai secolului trecut. Şi atunci populaţia întreagă suferea de un deficit vital de morală. Şi atunci, ca şi acum, teoretizarea resentimentului se făcea prin sintagma „să moara capra vecinului”. Diferenţa faţă de resentimentul acelor ani ai comunismului este că el se manifesta deghizat sub forma bancurilor. Astăzi, însă, acelaşi resentiment se manifestă pe faţă, fără deghizări. Individul, prea încătuşat de interesele zilnice, neîncetat preocupat de viaţa sa, pe care adesea o trăieşte rău şi imoral, nu-şi mai aminteşte decât foarte rar despre suveranitatea sa morală. El se pierde pe drumurile spre fericirea personală, dar, negăsind-o nicăieri, este cuprins de resentimente faţă de cei din jurul său şi de societate în general. Resentimentul este răul ce ne stăpâneşte pe toţi. Resentimentul e răul nostru, al însetaţilor de prea multe bucurii trupeşti şi materiale. Sufletele cele mai energice, în loc să fie canalizate spre o viaţă firească şi fericită, merg până la capătul pasiunilor, lunecă în toate excesele, în toate păcatele, în viciul judecăţii celor de lângă noi. Din pricina acestui rău – egoism lăsat să se manifeste până la ultima consecinţă – societatea românească nu se mai regăseşte şi este sortită să rămână mult timp în criza morală prin care trecem astăzi.
40 Comentarii
Schimbul 3
Cred ca la toate acestea mai trebuie adăugată înjurătură. Se înjura foarte ușor in tara noastră, de Dumnezeu, mama, nevasta, de ce se nimerește. Apoi, mai e bârfă, se bârfește despre toți si toate. Judecata celorlalți, nici nu mai vorbesc.
Anonim
Probabil că, dacă există cineva şi acela determină şi flexiuni ale conştiinței tale, dar cu greutatea produselor muncii „intelectuale” propri (pe post de halteră pe umeri sau de gantere în mâini) , ai înțeles că ceea ce faci tu la ore matinale este obligatoriu , ca „inviorarea”lui Ion, nu ca „încălzirea” lui Gheorghe )) ,asta, ca să nu te întreb …de „politică”(( !
Anonim
Esti invidios omule, asai?
Anonim
Nu e corect gramatical „aşai” ? Corect este „aşa-i „? Doamnă Delia(Gh.Savu), vă joacă feste calculatorul ?!
Anonim
Precis, acest comentariu nu e fost priceput de dom’ căprar pt. că altfel îl ştergea din prima !
Anonim
O introspectie de luat aminte
Anonim
Cum e interiorul nostru este si in interior. Aseara, dupa focul lui Sumedru, a ramas numai mizerie in urma oamenilor
Anonim
Dragă Pussy(ca), soluția e foarte simplă ! Du-te la „baie” şi spălă-te ! Apoi „bagă aspiratorul” în priză şi „aspiră”…după ei ! Eu aşa fac , …” după tyne” !…
Anonim
Ce cauta Argentina la focul lui Sumedru de la Titesti?
Valentin
ooooopaaaa! Ce avem noi aici? Avem triunghiul dramei! Sau Triunghiul Manipulării!
Sa recapitulam: in acest triunghi avem nevoie de:
– CĂLĂU – cunoscutul odios care judeca fără sa știe despre ce e vorba!
– VICTIMA – aceea ființa sublima pe care aveți onoarea sa o cunoasteti!
– SALVATOR – dumneavoastră
Psihologii, și viața spun ca VICTIMA manipulează tot timpul. Pe cine? Pe SALVATOR (salvatori). Altfel telenovelele ar rămâne fără audiență.
Domnule Savu aștept cu nerăbdare următoarele articole de fond:
– Ce este adevarul? (Puteți sa faceți trimiteri la mitul peșterii);
– Stima de sine și respect de sine (puteți sa citați din manualul de psihodiagnostic DSM-5);
– despre atracția toxica și distructiva dintre codependenti și narcisiști;
– despre morala;
– despre camaraderie (puteți sa ne dați exemple din mitologia greaca, Achile și Patrocle), din Sheakespeare (Hamlet și Horațio)….
– despre cum sa nu te lași manipulat.
Am Onoarea sa va Salut
Anonim
Cred că nu am visat. Aici era un comentariu ,, retard”. Bine ați făcut dacă l-ați șters.
Anonim
Dar nu am şters noi nimic, probabil Gigi care era iar „pilit”/ vizat l-a băgat în gură şi l-a înghițit. Ghiorț !…
Anonim
Domnu’, vedeți că la următoarea suspendare s-ar putea să rămâneți spânzurat eufemistic.
Anonim
Uite, vedeți, d’aia vă iubeşte lumea , că sunteți la fel ca ea , vă bârfiți unii pe alții , cum fac 2/două țațe care se despart ,… când se întâlnesc cu altă țață pe uliță ,ori ca sociologul/psiho – hoinar/(sinecurist)/ prin instituțiile statului, făcând trafic de influență şi manipulând , pe bani frumuşei !
Anonim
Noi cunoaştem comentatori/comentatoare (cum ar fi G şi D.D.) care, „se supără” când le răspunde cineva „bazat”, anihilâdu-le argumentația si ironizându-i , şi le şterg comentariile/răsunsurile (eufemistice) ca să vadă lumea cât de muschiulosi/hormonali sunt ei( să intimideze/şantajeze)…pe acest site pe oricine le pune „oglinda”/adevărul în față !
Anonim
Sfaturi sau invidie?
Anonim
Deși comentariul este incorect și tendențios, are meritul că m-a alăturat unei doamne pe care o stimez foarte mult. G.
Anonim
Domnule G. , de ce exagerați „meritele” unui biet…”comentariu”! ? Se pare că ai uitat de autobuzul 2 B(arat) şi de stația noastră mică !…
Anonim
N-am uitat dar nu mai stau de peste un sfert de secol în Trivale, cartier pe care l-am iubit și de care îmi este dor. G.
Anonim
Dom’ „şefu”, haide că se uită lumea… la tine, „ziarist”/sinecurist /…şi la Pussy(ca) pe care le-ai răpit-o şoferilor de pe autobuzele Publitrans 2000 ! …Ştim că acum ai vrea să scapi , că e /…şi „ți-a îmbătrânit”/, dar nu e fair față …de EA !
ION
Astăzi nu mai este la modă proverbul „să moara capra vecinului”.
Proverbul s-a adaptat la vremurile din ziua de azi și anume „Să moară vecinul, ca să poată să-i ia capra.”
Anonim
Tataie, stai liniştit că pe tine te țin astea (baba şi cu fii’sa !) „în geam” , imbalsămat , când vine „agentu’ cu…pensia !
Anonim
Iar au uitat responsabilii stabilimentului să pună bromură in ceaiul pacienților ,,speciali”.
Anonim
AŞA da ! …Dar ai îtristat-o pe… „a bătrână” !
Adela
Ma gandesc de cateva zile la acest articol, numai idei de valoare. Fiind cadru didactic o sa-l dau ca exemplu la Educatie cetateneasca. Multumesc!
Anonim
Eu când mă gândesc la „Adela” lui Garabet Ibrăileanu ! …Dar realitatea e cruntă , dacă mă gândesc la …”vecina” !
Anonim
Iar vorbești singur…
Anonim
Acum pricepem şi noi, de ce se vaită cei care au vecine „ghicitoare…în ghioc” ,dar cu multiplicatoare Xerox la care multiplică toată noaptea „produsele” muncii lor „intelectuale”, obținute pe parcursul zilei (lumină) de la…”clienți” !
Anonim
Tranca, fleanca….
Anonim
Boi nu luam naveta si tu…,păi nu mia dat naveta de 5 luni mie,sa mor de vă mint
Anonim
Stai liniş tita anc@ , caaă sindicatu’ lucrează cu foc …continuuuu !… Aşa dădea cu „ora” (şi din poşeta ei „de zestre”) pantofii „cui” şi prezindenta cE Udrea …Şi a primit 6 ANI şi 1/2 ?!… Jur !
Adela
Si comentariul lui Valentin mi se pare interesant!
Funcționar cu salariul mic
E trist,naveta…
ionita
vrem naveta de la argentina si tap si procesomana
anonim
da asa sa vina naveta de la capra ca daca nu o multe si ii vindem laptele la banca sa iasa mai mulți ieziii
anonim
multe=mulgem
anonim
sa il castram. e mai bine asa. sa nu mai avem parte de iedu ca el care nu ne dau naveta
Anonim
Dom’ne Ioniță, ție şi când joci rolul de prost, „îți dă bine” , deoarece, ca toți „mai mari” ca tine in funcție , te identifici cu rolul/funcția de analfabet funcțional !…
Vasile
Plimbati-vă pe străzile din bătrânul oraș și vă veți simți mai bine! E o toamnă atât de frumoasă!
anonim
arestam capra de la titesti. daca nu ne da naveta. jos cu capra. jos cu capra. sus cu iedul. semnat ionita