Mi-a plăcut o declaraţie recentă a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care a spus că este „pro european, dar nu trebuie să uităm că suntem patrioţi”. Acest lucru a uitat Monica Macovei et. company. Trimisă de români în Parlamentul Uniunii Europene, Macovei este o discipolă a lui Karl Popper, în problema „societăţii deschise”, filosofie girată de George Soros. În anturajul Monicăi Macovei a fost atras şi fostul procuror-şef al DNA, Codruţa Kovesi, fiind considerată un fel de „fiică” a europarlamentarului sorosist. Ideea aceasta a fost sugerată chiar de Macovei când a scos votul din sân la alegerea procurorului general european, votând-o pe Kovesi. Un procuror-şef care timp de peste zece ani a trimis în judecată numai întreprinzători autohtoni, în timp ce afaceriştii străini au fost protejaţi.
Şi totuşi, ce înseamnă pro-europenismul românesc? În prefaţa manualului de „Psihologie Socială” (Ed. Polirom, Iaşi, 1996), sociologul Serge Moscovici afirmă, fără nicio ezitare, că Europa de Est va fi locul unde vor fi testate teoriile ştiinţifice ale occidentalilor şi metodele de experimentare ale noului şi necunoscutului din domeniul social-economic. De altfel, nu numai Moscovici este de această părere, ci şi analiştii economici români, printre care Ilie Şerbănescu. Dacă aceşti experţi afirmă asemenea adevăruri, românii de rând le trăiesc pe pielea lor. Ştim că industria, aşa-zisul morman de fiare vechi, a fost vândută pe nimic de Petre Roman, am aflat de falimentarea cu bună ştiinţă a unor întreprinderi rentabile, de vânzarea flotei, a băncilor cu capital românesc, a rafinăriilor; toate aceste măsuri, la fel ca multe altele asemănătoare, au intrat în experimentul ştiinţific occidental de trecere a unei ţări de la o economie centralizată la o economie de piaţă. Trecere care nu s-a mai petrecut niciodată în istoria europeană. După ce s-a terminat cu industria ceauşistă, aşadar, au intrat pe scenă băncile. Au venit bancherii occidentali şi au cumpărat, aproape pe nimic, băncile româneşti. Rezultă de aici că trecerea de la economia centralizată la cea de piaţă se poate face numai din postura de colonie a ţării care se află într-o astfel de situaţie.
La fel de interesant este şi cum acelaşi Moscovici identifică ceea ce desparte Europa de Vest de Europa de Est. El afirmă că între acestea există nu numai o diferenţă de competenţă şi de geografie, ci şi ceva în plus: motivul practic. După sociologul francez, născut în România, există două feluri de viaţă în Europa; unul dintre ele, spune el, a apărut în Europa de Est în perioada comunistă, referindu-se la aspectul lipsei responsabilităţii individuale în activitatea practică. Eu consider însă că este greşit să considerăm această lipsă cauza principală a despărţirii Europei în două feluri de viaţă. La fel, dintr-o mulţime de motive, nu ar fi înţelept, nici chiar ştiinţific, să considerăm că un anumit fel de viaţă a debutat odată cu trecerea la comunism a popoarelor din Europa de Est sau să considerăm regimul precedent ca un interludiu care s-a încheiat brusc. Linia despărţitoare dintre cele două Europe a fost trasă mult înaintea comunismului. (
Ea nu corespunde niciunei diviziuni geografice, etnice sau politice. Această linie este dată de interesele economice ale ţărilor bogate din Europa de Vest, profitând şi de un anumit spirit contemplativ ce îi caracterizează pe locuitorii est-europeni. Linia respectivă a fost trasată începând cu secolul al XIX-lea exclusiv din motive economice.
Vin acum cu un exemplu de dominaţie şi manipulare economică a Vestului! România a încheiat un acord de integrare fiscală cu statele din zona euro. Prevederile acestui tratat sunt aproape imposibil de respectat, iar occidentalii ştiu acest lucru, pentru că disciplina noastră fiscală lasă de dorit, punându-şi şi omul în fruntea Băncii Naţionale a României. Prin urmare, România va fi o simplă ţară din Europa de Est care va plăti „tribut” vest-europenilor numai de dragul unora dintre noi de a se afla la masa lor. De exemplu, în timp ce noi nu putem trece de prevederile acordului de integrare fiscală, Monicăi Macovei îi vine să cânte de bucurie pe holurile Parlamentului European. Sigur, direcţia României este Europa de Vest, însă pentru aceasta este nevoie de o perioadă de tranziţie, dar şi de politicieni lucizi şi patrioţi, vorba lui Dragnea.
12 Comentarii
Predator
Ati uitat padurile. Numai ca nu au venit vest-europenii sa na praduiasca, noi le-am oferit totul pe tava.
Anonim
Franz Timmermans ne-a dat clasa ieri, ne-a tratat ca pe o colonie, afirmand ca daca n-am fi fost colonia lor, am fi fost a rusilor. Bravo Romania!
Anonim
Nu voi înțelege niciodată cum fac unii de …”se apucă de treabă” mai ales in chestiuni care pt. ei sunt „off” evident !
Păi, când te lauzi că ai pus mâna şi pe o carte semnată SERGE MOSCOVICI , unul dintre „părinții” Psihologiei sociale , pe plan mondial (născut în România/1925/,din părinți evrei, emigrat in Franța pe la vreo 25 de ani, membru P.C.R. din ilegalitate /1939/, decorat de statul francez cu „Legiunea de Onoare”) şi scrii un articol care dovedeşte că tu gândeşti exact invers decât cel la umbra autorității căruia te-ai furişat , ce este decât MANIPULARE ordinară ??!!…
Anonim
Iar ești invidios! Ha, ha, ha!
Anonim
Că tot veni vorba despre lucrările/cărțile lui Serge Moscovici şi eventuale sugestii care s-ar regăsi la acest psiholog , specialist inconfundabil în psihologie socială, unde are contribuții de pionierat ştiințific mai ales în probleme de „Ecologie politică” şi „Psihologia minorităților”, domnul Gheorghe Savu ar fi putut face trimiteri şi spre lucrarea „Psychologie des minorités actives”, P U F , 1975 a lui S. Moscovici , unde s-ar recompune, probabil, si ceva sugestii despre situația „de facto” a României în cadrul UE , in relațiile sale cu marile şi puternicele state vest-europene.
Cititorul ar putea aprecia dacă situația României ca membră UE şi a românilor în relațiile lor intracomunitare cu cetățenii de alte naționalități (ai Germaniei, Franței, Italiei, Belgiei, Olandei, Spaniei etc.) sunt, şi în ce măsură, corespunzătoare tipologiei de comportamente descrise de Moscovici când vine vorba de MINORITĂȚI…
Or, Moscovici susține că minoritățile sociale determină comportamentul social şi societal al MAJORITĂȚII sociale in ansamblu (şi față de minoritatea respectivă).
Comportamentul social al majorității şi față de minoritate este în bună măsură dependent de tipul de comportament care caracterizează MINORITATEA respectivă.
Serge Moscovici analizează, printre alte, următoarele tipuri/trăsături dominante la o MINORITATE :
1. investiție (interes şi sacrificiu personal din partea membrilor minorității) ;
2.autonomie (idependență, hotărâre, obiectivitate) ;
3.competență (încredere în sine, hotărâre de nezdruncinat);
4.rigiditate ;
5.corectitudine.(câți români au citit până aici !?)…Păi, vedeți ?!…
Anonim
Dar, ca să fim aproape şi de cititoarea/comentatoarea(şi de alții din acelaşi „aluat”cu ea) care „are ce are” cu … acuzația de „invidie” adresată altora cu generozitatea-i caracteristică propriului EGO supradimensionat , fără cauză, sau , spus mai „popular” , supradimensionat „precum bârna față de pai” , din binecunoscuta zicală din bătrâni , să încercăm să dezvoltăm ideea lui Serge Moscovici, prvitoare la forța ideilor (convingerilor) în modelarea atitudinilor şi a comportamentelor comunităților sociale, pornind chiar de la trebuițele/nevoile BAZALE-indiduale (cf. „Piramidei trebuințelor” a lui Maslow din Psihologie) : Foamea ; Setea ; Sexul (de care se leagă reflexele necondiționate respective) !
Iată :
UE şi Autoritățile române, forțate de Directivele şi Recomandările (legi/obligatorii) venite de la Bruxelles, „se dau de ceasul morții”, să-i determine/oblige pe românii cu „CLOSETUL în… fundul curții” să şi-l mute (in interiorul locuinței) şi să se racordeze şi ei la „CANALIZARE”(adică îi spun „de sus” , „tarane, trebuie să te …civilizezi”! …şi au…dreptate cf. Modelului lor de societate şi regulilor de igienă, fără comentarii, cu amendă consistentă dacă „țăranul” nu „se execută” , cum-necum!)…
Dar , pentru că există şi cel puțin un …”dar”, respecivii „europeni pro” habar n-au că românii de 2două mii de ani sunt creştini ORTODOCSI, adică „de dreapta credință” care i-a învățat că „defecarea”/căcarea( „cacos”,grec.v.=”murdar, rău”), ca şi sexul trebuie făcute ,dar departe de locul unde mănâncă şi dorm ei şi mai ales ferite de vederea copiilor. De aceea, de 2doua mii de ani, țăranul român s-a dus „la closet”, în „fundu curții”, adică pe hotarul „bătăturii”/proprietății lui. Şi pentru că timpul de la muncă/treburi nu-i prea lăsa şi timp de meditat țăranului român, el nu doar că „defeca”, dar şi medita(v-ar putea explica filosofic Țuțea) la devenirea şi curgerea tuturor lucrurilor pe lumea asta şi transformarea şi celor mai bune şi frumoase „lucruri”, mai ales când trec prin stomac/burtă, în …CĂCAT , iar țăranul ştia , din moşi-stămoşi , că… şi „dragostea/iubirea trece…prin burtă/stomac”, ca mai toate ! Dar câte n-ar mai fi de spus pe ideea „pro EUROPA” !…
Anonim
Fa si dta o sinteza, dintre mămăligă si câcat ca vad ca te pricepi.
Anonim
Mă bucur că Analiza a fost şi pe gustul tău !
Pentru Sinteză, adresează-te Poştei cu o Telegramă bine simțită şi pe banii tăi , că doar stii să citeşti !
Zorro
„Dominație si manipulare economică a vestului”,foarte bine spus !!! Si totusi englezii din vest fiind …n au mai vrut sa fie acolo …Bravo lor !!!
piticul
A fi european insemna a da naveta. MULTUMIM PENTRU EA S-A DAT. MULTUMIM MULT. Multa SANANATE Domnule primary si la cat mai multe mandate. Ce s-a intamplat ati muls capra pentru 2 luni. mai trebuiesc inca 10. Mulgesti mai bine.
anonim
wow wow asa da. vezi ca se poate. bravo 👏👏👏👏👏 ai dat naveta. URA. cum spuneam : trei iezi cucuiezi usa mamei deschideți ca mama va duce vouă naveta vostran poale. Cat lapte ai vandut de la capra? ai făcut vreun pitic pe creier? ura ura! Toata stima 😘😘😘😘😘
Anonim
nu vrei tu sa il pupi in cur pe dragnea ? ( e mai simplu decat sa -i scrii ode)
nimic nu ati invatat de la cantatorii lui ceausescu