Premiul de Argint a fost conferit în semn al recunoașterii maturității organizaționale și demonstrează caracterul inclusiv și reprezentativitatea la nivel național.
ICN este principalul partener al Organziației Mondiale a Sănătății în elaborarea politicilor privind profesiile de asistent medical și moașă. În 2020, cu sprijinul ICN, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va lansa primul raport global privind asistenții medicali.
Acesta va cuprinde informații despre numărul, distribuția, educația, condițiile de muncă, reglementările legale, migrația, probleme de gen cu care se confruntă asistenții medicali și va face recomandări de politici publice.
Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a devenit membru al ICN în anul 2015.
OMS în parteneriat cu ICN, Federația Internațională a Moașelor, Nursing Now și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație vor derula pe tot parcursul anului 2020 o campanie pentru a propulsa profesiile de asistent medical și moașă în lumina reflectoarelor și pe agenda guvernelor, cu scopul final de a îmbunătăți sănătatea oamenilor.
Anul 2020 se va concentra pe maximizarea impactului profesioniștilor în influențarea deciziilor în sistemul de sănătate, precum și în asigurarea faptului că asistenții medicali și moașele au o voce proeminentă în elaborarea politicilor de sănătate.
„Este o validare organizațională în raport cu obiectivele și nivelul de maturizare pe care l-am atins. Ne onorează și ne obligă, în egală măsură, să continuăm ghidați de aceleași principii și valori, în misiunea și viziunea noastră, aceea de a fi un organism de reglementare și reprezentare eficient și credibil, fiind continuu adaptat dinamilor schimbării societății pentru asigurarea calității actului medical”, a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.