Muzeul Judeţean expune în decembrie, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, o cucuvea. „Vedeta” miniexpoziţiei poate fi văzură de marţi până duminică, între orele 9-17. Este o ocazie pentru copii, dar şi pentru adulţi, de a afla câteva date interesante despre această zburătoare, care adesea inspiră teama, fiind considerată o prevestitoare a nenorocirilor. Din acest motiv, de multe ori, nevinovata vietate este persecutată de oameni (îi distrug cuibul, ouăle şi puii, încercând să o alunge).
Societatea Ornitologică Română a ales cucuveaua (Athene noctua) pasărea anului 2019, tocmai pentru a atrage atenţia asupra acestei specii ocrotite de legislaţia naţională şi europeană.
Cucuveaua este prezentă în superstiţiile multor popoare din Europa. Pasărea este de talie mică, îndesată; are aripile rotunjite şi coada scurtă. Poate fi recunoscută după colorit: partea dorsală a corpului are nuanţe de cenuşiu-maroniu, fiind pătată cu alb, iar partea inferioară, ventrală este galben deschis, cu pete maronii.
În România, specia este răspândită în toată ţara, cu excepţia zonelor montane înalte. Cucuveaua poate fi întâlnită sau auzită în păduri deschise, zăvoaie şi liziere, pe terenuri agricole, în livezi, grădini şi parcuri.