Despre utilitatea Serviciului Judeţean Salvamont Argeş şi a formaţiilor din Curtea de Argeş, Câmpulung şi Nucşoara credem că sunt convinşi nu doar turiştii care se aventurează pe trasee montane, ci şi toţi cei care la sfârşit de săptămână vin să se relaxeze şi să-şi încarce bateriile la munte. Salvamontiştii sunt cei care au în responsabilitate activităţile de prevenire, securitatea montană, stabilirea traseelor, efectuarea marcajelor, instalarea indicatoarelor, amenajarea/întreţinerea refugiilor etc. Dar principala lor misiune este salvarea celor care fie se rătăcesc, fie cad victimă accidentelor montane, fie recuperarea cadavrelor unor oameni care aventurându-se pe trasee necunoscute sau dintr-o simplă neatenţie îşi pierd viaţa căzând prin câte o prăpastie. Lăsând la o parte faptul că se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte echipamentele şi dotările cu logistică, marea problemă o constituie deficitul de personal angajat pe bază de contract. O situaţie aparte o reprezintă formaţia Salvamont Câmpulung, unde din 13 membri doar unul este angajat cu contract de muncă, restul fiind voluntari.
La sfârşitul săptămânii trecute, Simona Brătulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a avut o întâlnire cu Alexandru Holboşan, şeful Salvamont din municipiul de la poalele Mateiaşului, şi cu o parte din membrii formaţiei, ceilalţi fiind plecaţi în serviciul de patrulare. Vicele Brătulescu a promis implicare totală în rezolvarea problemelor cu care se confruntă salvatorii montani câmpulungeni, iar aceştia au fost impresionaţi de faptul că cineva din conducerea CJ Argeş a venit să discute cu ei pentru a le afla doleanţele, fiind pentru prima dată când are loc o astfel de întâlnire. Salvamontişii nu au solicitat nimic pentru confortul lor, dar au nevoie de sprijin pentru siguranţa turiştilor şi renovarea clădirii formaţiei. Sigur, ar mai fi nevoie de o bază la Voina sau la Brusturet, de încă un snow mobil pentru zona Iezer-Păpuşa de dimensiuni mai mici decât cel aflat deja în dotare, de kit-uri pentru întreţinere/reparaţie ATV, de încă un rând de echipament pentru schimb după intervenţie pe ploaie sau zăpadă etc. Aceşti oameni care nu pregetă să intre-n munte indiferent de vreme, pentru a-şi salva semenii, sunt modeşti şi aşteaptă răbdători ca decidenţii să ţină cont la modul concret de solicitările lor pe deplin întemeiate.
Pentru cei care nu ştiu, Salvamont Câmpulung acţionează pe zona de nord a Argeşului şi are în responsabilitate trei masive muntoase: Iezer-Păpuşa, Leaota şi partea argeşeană din Piatra Craiului, la care se adaugă Cheile Dâmboviţei, Dâmbovicioara şi o parte din Făgăraşul de nord. Speranţele salvatorilor montani pentru anul acesta se leagă de rectificarea bugetară ce va avea loc la CJ Argeş, pentru alocarea fondurilor necesare angajării a încă cinci salvamontişti cu contract de muncă, formaţiei Câmpulung urmând să-i revină două posturi.
Val. NICOLAU