Timpul zboară şi n-a mai rămas mult până în momentul în care carul mortuar va ajunge la Curtea de Argeş pentru slujba de înmormântare a Reginei Ana. Ziarul nostru v-a informat despre stadiul lucrărilor pentru desăvârşirea necropolei. Românii în general se întreabă când va fi gata noul lăcaş. Acum avem răspunsul…
O privire în urmă
Pentru cei care nu sunt la curent cu datele esenţiale despre necropola în care va fi aşezat trupul neînsufleţit al Reginei Ana, reluăm pe scurt informaţiile. A fost găsit un teren adecvat de 900 mp pe b-dul Basarabilor, situat lângă poarta principală a Mănăstirii Argeşului. Deşi se dorea un lăcaş măreţ, grandios, familia regală a optat pentru cea mai modestă variantă a proiectului. Lucrările efective la noua construcţie au demarat la începutul anului 2013.
Ritm de melc
O sarcină extrem de importantă revenea Sectorului Patrimoniu şi Construcţii din cadrul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, care trebuia să execute efectiv lucrarea. Totuşi, lucrările au înaintat greu, cu „viteză redusă”, în mod inexplicabil. A deranjat şi secretomania care s-a instaurat în privinţa acestui subiect. Presei locale nu i-au fost furnizate date şi cifre despre acestă zidire, deşi o parte a fondurilor provin din vistieria Arhiepiscopiei Argeşului, iar aceasta le are nu doar din venituri proprii, cât mai ales din donaţiile dreptcredincioşilor.
Şi de data aceasta, ca şi-n alte situaţii, dreptcredincioşii argeşeni şi musceleni au dăruit din puţinul lor pentru ca necropola regală să fie construită. Şi pentru regi, şi pentru altarul Sfintei Filoteea. Numai că nimeni nu s-a putut apropia de şantierul de lucru. Gardurile înalte au ţinut lumea la mare distanţă. Şi nici vreun aparat foto sau cameră de luat vederi nu a pătruns în acel spaţiu, deşi cei care au donat bani poate s-ar fi mulţumit să vadă fotografii în presa locală cu zidirea la care au contribuit. Totul a fost învăluit într-un mister pe care l-a sporit şi mai mult însuşi părintele Caliopie Ichim. În ziua de 12 iunie, după slujba de sfinţire a Bisericii „Sf. Apostol Toma” din cartierul Banat din Piteşti, i-am cerut părintelui consilier detalii despre stadiul lucrărilor. S-a încruntat şi a refuzat subiectul, considerând că nu se cuvine o asemenea „iscodire”. Înainte de a se urca la volanul limuzinei sale de lux, a binevoit un răspuns bizar: „Necropola va fi gata când va rândui Dumnezeu!” Acum se apropie ora scadenţei şi în ziua de 13 august părintele Caliopie va vedea ce rânduieşte Patriarhul Daniel…
Eduard TOMAZIU