Aşa cum v-am informat, la două dintre cele trei ferme de creştere a porcilor din comuna argeşeană Slobozia a fost depistat virusul pestei porcine africane şi, în consecinţă, s-a dispus omorârea tuturor suinelor (circa 30.000 de capete), aşa cum cere legislaţia în vigoare.
Deja a fost demarată o anchetă, deoarece este suspect modul în care ar fi ajuns virusul în aceste ferme care, spun administratorii, luaseră toate măsurile tocmai ca boala să nu le afecteze afacerea. Unele surse susţin că ar fi vorba despre sabotaj economic şi că virusul ar fi fost „plantat” cu ajutorul unor… drone, neavând cum să treacă altfel de filtrele impuse. Ce se va întâmpla însă de acum înainte?
Conform prefecturii, după 45 de zile de la depistarea focarului poate fi pus un porc-santinelă în fermă, pentru a se vedea dacă virusul mai persistă. Dacă groşteiul trece de o anumită perioadă de graţie (peste 20 de zile) fără să contracteze boala, atunci se parcurg alte etape necesare repopulării fermei cu porci (după ce, în prealabil, s-au făcut, desigur, toate procedurile de dezinfecţie necesare).
Aşadar, ar fi şanse ca afacerile cu porci la cele două ferme să fie reluate şi să nu se piardă câteva sute de locuri de muncă. S-au pierdut însă bani grei până acum, mai ales că pesta a lovit exact în perioada de dinainte de sărbătorile de iarnă când cererea pentru carne de porc este din ce în ce mai mare!