# Cornel Ionică: „Nu am de gând să sperii pe nimeni, dar vreau să vă anunţ că la cimitirul Sf. Gheorghe mai sunt doar …60 de locuri libere!”
Un oraş mare precum Piteştiul implică desigur multe probleme pe care administraţia locală este menită să le rezolve. Dintre ele, în ultimii ani, pare să se fi detaşat cea a parcărilor şi atenţia tuturor s-a focalizat în acestă direcţie. Primarul Cornel Ionică surprinde însă cu o declaraţie …apocaliptică!
Parcările au acaparat atenţia
Despre criza locurilor de veci s-a vorbit în permanenţă în ultimii 30 de ani. Cu ea s-a confruntat fostul primar Tudor Pendiuc în toate mandatele sale. Prin extinderea suscesivă a cimitirului Sf. Gheorghe s-a reuşit de fiecare dată rezolvarea parţială a problemei. S-a crezut apoi că prin infiinţarea sau extinderea cimitirelor parohiale precum cele din Găvana, Prundu, Nord-Textila, nu va mai exista presiunea care se punea pe administraţia locală din acest punct de vedere. Şi un timp, părea că „dosarul” s-a închis şi aleşii locali nu vor mai avea dureri de cap. Ba mai mult, „modernizarea” cimitirului Sf. Gheorghe în sensul refacerii sistemului de captare a apelor pluviale şi înfrumuseţarea aleilor, lucrare amplă executată în mandatul primarului Cornel Ionică, a lăsat pe planul doi situaţia locurilor de veci. În ultimii doi-trei ani s-a bătut monedă pe lipsa locurilor de parcare. La cererea cetăţenilor exasperaţi de modul în care se circulă în Piteşti şi iritaţi de timpul pierdut pentru a găsi un loc în care să-şi lase maşina, la şedinţele şi audienţele de la primărie, la emisiunile tv dar şi în presa scrisă s-a insistat pe problema circulaţiei rutiere. Nici politicienii ispitiţi de gândul unei candidaturi pentru postul de primar nu au făcut excepţie, ei venind în faţa publicului cu planuri măreţe de îmbunătăţire a traficului prin măsuri suprarealiste precum un…tunel care să lege Prundu de Bascov!
Edilul-şef foarte îngrijorat
În tot acest timp, când toată lumea era concentrată asupra problemelor rutiere, situaţia de la cimitirul Sf. Gheorghe s-a schimbat radical. Din cauza ritmului în care au loc înmormântări, uneori 5-6 într-o singură zi, s-a ajuns într-un punct terminus! Nu e o simplă speculaţie, a spus-o chiar ediul-şef recent într-o emisiune tv, la oră de maximă audienţă. Telefonic, cetăţenii îi semnalau diverse ascpecte legate de spaţiul verde, curăţenie, asfaltări etc. Îngrijorat, Cornel Ionică a abordat din proprie iniţiativă un subiect la care nu se aştepta nimeni: cimitirul! Vestea pe care a dat-o primarul a fost bulversantă:
„Nu am de gând să sperii pe nimeni, dar vreau să vă anunţ că la cimitirul Sf. Gheorghe mai sunt doar …60 de locuri libere! Ne confruntăm cu o criză a locurilor de veci fără precedent!” Cei aflaţi în studio au înmărmurit. Iar gluma amară făcută de unul dintre ei, conform căreia „trebuie să ne grăbim să murim ca să mai prindem loc…”, nu a fost gustată. Desigur, primarul a detaliat spunând că e vorba despre 60 de locuri disponibile în marginea cimitirului, locuri de veci noi, nu intră în discuţie cele existente unde pot fi înmormântări dacă, se-nţelege, au trecut şapte ani de la ultima înhumare. Alesul urbei, privindu-şi hârtiile cu care a venit şi în care avea situaţia de la „Sf. Gheorghe” s-a declarat extrem de îngrijorat pentru că este o chestiune de timp, câteva săptămâni, până când cele 60 de locuri de veci vor fi şi ele ocupate iar administraţia cimitirului se confruntă cu o avalanşă de noi cereri din partea cetăţenilor. Cornel Ionică a mărturisit că acum problema cimitirului este o prioritate şi va încerca să găsească soluţii pentru exinderea lui, pe o suprafaţă de teren a fostului tancodrom, lucru care implică demersuri la Ministerul Apărării Naţionale dar nu numai.
3 Comentarii
Anonim
Ca idee…De ex. Cimitirul Sf. Gheorghe : cineva sa puna mana sa faca o inventariere a locurilor neplatite ani la rand – trebuie sa existe o evidenta; controlul locurilor neingrijite care sunt pline de balarii tot de ani de zile, precum si cele abandonate care nici cruci nu mai au. In partea veche – strada, unitate sau poligon – daca se iau randurile la control sunt cel putin cate 1 sau 2 parasite, locuri cu chiriasi sau rude mutate prin alte orase. Parca se concesioneaza pe 7 sau 25 ani ! Nu poti tine un loc ocupat 50 ani fara sa platesti sau fara sa ingrijesti pamantul si mai ales fara sa mai inhumezi pe cineva acolo. Sunt cazuri si de cavouri abandonate si darapanate care sunt goale…..
P. Istrati
Propun înființarea unui crematoriu uman. Cine este pentru?
Anonim
Se poate face o compartimentare . Un proiect, scos la vânzare, după care construit.
Dar cine sa propună,cei care sunt salariati la.primarie nu le pasa.