Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări că noul Guvern va fi instalat rapid în funcţie, pentru a conduce destinele ţării într-un moment în care alegerile prezidenţiale bat la uşă, la fel ca şi iarna (deşi, după cum e vremea, ai zice că vine vara!).
Încă nu se ştie cum va reuşi Guvernul Ludovic Orban să obţină votul de încredere în Parlament, din moment ce PSD zice că nu-l va susţine, ALDE dă semne de opoziţie, Pro România stă la cotitură, iar USR zice că vrea cu orice preţ alegeri anticipate. Cert este că oamenii au aşteptări mari. Oare „de îndată”, îndemn atât de drag preşedintelui, se va aplica… de îndată sau va mai trebui să mai aşteptăm până să avem un Guvern funcţional?
Joc… de glezne
În ediţia de ieri a cotidianului nostru vă prezentam numele vehiculate la PNL pentru funcţia de prefect. În cărţi pare să fi intrat şi Ciprian Berevoianu, cel care a fost prefect – scurt timp, în perioada în care PDL îşi trăia ultimele momente de glorie. Berevoianu a fost cel mai tânăr prefect din istoria Argeşului, fiind însă „bătut” la durata mandatului doar de Cătălin Teodorescu, numit într-o vreme reprezentant al Guvernului în teritoriu la propunerea PUR.
Au început în Argeş să se activeze fel de fel de persoane. De exemplu, se aude că la conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului va reveni Sorina Marin, cea care a mai fost şefă pe acolo.
Se fac calcule privind instituţiile publice deconcentrate care ar urma să dispară după comasarea unor ministere (de exemplu, Direcţia pentru Tineret şi Sport ar putea fi „înghiţită” de Inspectoratul Şcolar). Dar directorii social-democraţi (cărora le-a căzut Guvernul) consideră că reorganizarea ministerelor are un singur scop: demiterea rapidă a şefilor de instituţii deconcentrate şi din ministere, astfel încât noul Guvern să nu mai fie confruntat cu procese ale celor demişi care, deşi sunt susţinuţi politic, se consideră toţi profesionişti şi chipurile au ocupat posturile prin concurs.
Aşezare
Avem nevoie de o stabilizare rapidă a vieţii administrative, în primul rând. Vine iarna şi e cazul să ştim că avem Executiv care să gestioneze problemele; e nevoie rapidă de buget de stat pentru 2020, să nu mai ajungem cu el prin aprilie, ca în acest an! Mediul de afaceri aşteaptă măsuri concrete de sprijin, nu doar vorbe, începând cu reducerea fiscalităţii şi până la eliminarea unor măsuri populiste adoptate de fostul Guvern; la rândul lor, angajaţii de la stat aşteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă se împlinesc „profeţiile” cum că noul Executiv va trece la disponibilizări şi reduceri de pensii şi salarii. Altfel spus, e nevoie ca lucrurile să se aşeze într-o matcă normală.
Două tururi?
PSD a intrat în opoziţie la nivel central, dar are în teritoriu o „armată” mare de primari şi consilieri. Această „armată” a făcut presiuni ca legislaţia electorală să se schimbe, aşa încât edilii în funcţie să poată câştiga mai uşor noi mandate. Alegerile cu un singur tur de scrutin au pus în avantaj clar edilii în funcţie, iar în Argeş PSD are 75 de primari din 102. Liberalii şi celelalte partide (mai cu seamă USR!) vor face tot posibilul să schimbe legislaţia şi să impună alegeri în două tururi de scrutin, ceea ce ar complica foarte mult viaţa primarilor în funcţie. Este de aşteptat, aşadar, ca PSD să încerce să îşi conserve avantajul, în perspectiva alegerilor locale din 2020 şi, ulterior, a celor generale. Probabil că nu va exista opoziţie mai puternică a PSD la vreun proiect al noii puteri aşa cum va fi la cel privind încercarea de schimbare a legislaţiei electorale!
Hai cu autostrăzile!
Liberalii argeşeni spun de fiecare dată când au ocazia că PSD a lăsat un proiect în 2004, dar PNL a făcut centura ocolitoare a municipiului Piteşti. Nu ne-am supăra ca liberalii să se laude peste câţiva ani că au dus la capăt investiţii aşteptate de toată România, inclusiv autostrada Piteşti-Sibiu şi drumul expres Piteşti-Craiova. Autostrăzile, „cartoful fierbinte” al oricărui partid care vine la putere, însumează la momentul actual proiecte de şase miliarde euro, lansate la licitaţie pentru construcţie sau aflate deja în derulare. Pe lângă 75 de kilometri de autostradă moşteniţi de la guvernările anterioare, PSD lasă la rândul său spre finalizare alţi aproape 470 de kilometri. Mai departe, PSD a lansat la licitaţie şi a început proiecte de aproape 470 de kilometri de autostradă, cu o valoare estimată de 26 miliarde lei (5,5 miliarde euro). Lista celor mai importante autostrăzi demarate în ultimii trei ani include autostrada de Centură Bucureşti (A0), autostrada Piteşti-Sibiu (A1), autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov (A3), Autostrada Moldovei (A7) şi Autostrada Unirii (A8). Aşadar, de lucru e. La treabă, domnilor noi guvernanţi! De îndată!
3 Comentarii
Anonim
Claudiu Diță, ce ți-a făcut rău, ție personal, poporul român că ai ajuns să scrii şi să semnezi în nume personal (propriu) ceea ce Orban Ludovic, prim-ministru liberal desemnat de preşedintele României, în funcție şi candidat la Alegerile prezidențiale din nov. 2019, Klaus Iohanis , ceea ce (ei) afirmă că nu vor face niciodată , adică NU VOR TĂIA/REDUCE nici salarii şi nici pensii (calculate după principiul contributivității/”Legea 263/”Legea Boc”), dacă scrii /ai ajuns să scrii, mai sus, citez: „angajații de la stat aşteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă se împlinesc „profețiile” cum că (ce exprimare „profesionistă !) noul Execuiv va trece la disponibilizări şi reduceri de pensii şi salarii”. Ştii tu ceva sau este doar speranța ta (şi a lui Soros) „în mai bine” pt. români ?! Nu de alta, dar articolul tău este „o ştire” şi, deci, nu poate/nu are voie ,deontologic vorbind, să fie nici opinie personală şi nici dorință. Îți spun sincer, eu te-aş da afară pe tine !
Boni
Ce vorbești, mă! Ai și tu puțină dreptate dar doar când ți-a scăpat sintagma ,,noul Execuiv”. Eu aș fi zis și mai sugestiv deoarece începe să se vadă din ce în ce mai mult că flașnetele obosite și inepte (cuplul comic Orban și Rareș condus de găliganul cu altă patrie) și oamenii lor n-au cojones. Dacă guvernul va fi votat (cu chiu, cu vai și cedări rușinoase) va urma moțiunea de cenzură a P.S.D. – ului. Și atunci, Kaputt!
Anonim
Ciprian Berevoianu? Da’ ce, sunt sinucigași politic.