Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România a organizat săptămâna trecută la București o masă rotundă în cadrul proiectului Polmed ”Valorile profesiilor de asistent medical și moașă”, proiect care are ca obiectiv principal dezvoltarea unui set de valori profesionale, fundamentale, pentru asistenții medicali și moașe, în beneficiul relației personal medical – pacient. În cadrul procesului de consultare realizat la nivel național au fost identificate ca valori esențiale pentru aceste profesii profesionalismul, cooperarea și empatia.
La eveniment au fost invitați reprezentanți din conducerea Ministerului Sănătății, precum și alți profesioniști de referință în domeniul medical, dar și un reprezentant al organizației profesionale din Irlanda.
În cuvântul de deschidere, președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a subliniat: ”Asigurarea unui echilibru între siguranța pacientului, calitatea actului medical și resursele umane și financiare implică o schimbare de paradigmă de la un sistem de sănătate axat pe eficienţa economică la un sistem de sănătate centrat pe pacient. Inițiativa identificării valorilor profesiei urmărește o reformă de substanță în domeniu, orientată către performanță și având în centrul ei grija pentru pacient. Aceste valori promovate vor susține și vor ghida comportamente adecvate în practica clinică, vor oferi un sistem de referință pentru autoevaluare și evaluare a calității serviciilor de îngrijire medicală.”
Prezenți la eveniment, experții în politici publice au prezentat proiectul de politică publică elaborat în baza amplului proces de consultare și cercetare. Noua politică publică a fost acceptată printr-o declarație comună a Ministerului Sănătății și OAMGMAMR, fiind una de cooperare pentru promovarea acestei politici la nivel național: ”Ordinul Asistenților Medicali din România și Ministerul Sănătății susțin promovarea acestor valori profesionale, care vor ghida comportamente adecvate în practica clinică, oferind un sistem de referință pentru autoevaluare și evaluare a calității serviciilor de îngrijire medicală și vor contribui la o reformă sustenabilă în domeniul îngrijirilor medicale. Angajamentul comun al celor două instituții va sprijini îndeplinirea obiectivelor strategice asumate de Guvern, respectiv implementarea de servicii medicale de înaltă calitate, centrate pe nevoile și așteptările pacientului.”
Prezentă la eveniment, Estera Stămoiu, președintele asistenților medicali din Argeș, a declarat: ”Ca președinte al Comisiei Naționale de Etică și Deontologie, apreciez că valorile identificate trebuie să se regăsească în ansamblul normativ al eticii noastre profesionale. Aceasta este garanția pe care organizația noastră, și noi ca membri, o dăm pacienților și întregii societăți că suntem în mod constant preocupați de o bună practică medicală. Asistenții medicali se află într-un punct de convergență a unor relații sociale de maximă importanță. Legătura noastră cu ceea ce omul are mai de preț, sănătatea, ne angajează într-o relație personal medical -pacient, a cărei esență este profesionalismul, empatia și cooperarea. Sunt convinsă că demersul imediat al organizației noastre va fi acela de revizuire a Codului de etică, în acord cu cele trei valori incontestabile, identificate în urma derulării acestui proiect, transpuse în norme extinse și explicite, facil de înțeles și aplicat”.