Zi grea pentru Theodor Cătălin Nicolescu, fost deputat PNL de Argeş, care a fost astăzi condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani de închisoare cu executare în Dosarul ANRP 4. În acelaşi dosar a mai primit trei ani de puşcărie un fost evaluator. Ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi.
Aceştia sunt Horia Georgescu, fost preşedinte al ANI, Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiţiei şi fost vicepreşedinte ANRP, Ingrid Zaarour, fost preşedinte ANRP, Mihnea Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte ANRP, Remus Virgil Baciu, fost vicepreşdinte ANRP, fostul deputat UDMR Attila-Gabor Marko, Constantin Cătălin Canangiu, membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP,
Alexandru Florin Hanu, Dorin Cornel Drulă, şi Neculai Nistor, evaluatori autorizaţi. Anterior, nouă din cei 12 inculpaţi din dosar fuseseră condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti ca instanţă de fond la pedepse privative de libertate, doi la închisoare cu suspendare şi unul fusese achitat, dar amendat penal cu 1.000 lei. Cea mai grea pedeapsă, de nouă ani şi patru luni de puşcărie în regim de detenţie, o primise fostul parlamentar argeşean Theodor Cătălin Nicolescu.
Scurt istoric
Pe 9 aprilie 2015, DNA a dispus trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.
Astfel, în faţa instanţei au ajuns foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu, fostul preşedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoraş, Ingrid Luciana Popa-Mocanu, Remus Virgil Baciu şi Constantin Cătălin Canangiu. De asemenea, au fost trimişi în judecată experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu, Alexandru Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin Cornel Drulă.
Dosarul a fost trimis iniţial instanţei supreme, însă ulterior a fost mutat la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Cătălin Theodor Nicolescu şi Marko Attila Gabor au demisionat din Parlament.
Încă o cale de atac
În această după-amiază l-am contactat pe fostul parlamentar care ne-a declarat că nu a primit nicio înştiinţare oficială referitoare la decizia instanţei supreme. Avocat de profesie fiind, el ne-a mai spus că, dacă se confirmă condamnarea, va urma încă o cale de atac.
Luare de mită
Vă reamintim că fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Theodor Cătălin Nicolescu, la data faptelor anchetate de procurori secretar de stat la Ministerul Justiţiei, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, Nicolescu, Constantin Zaharia Lefter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, după un raport de evaluare întocmit exclusiv pe oferte de vânzare publicate online. Acest lucru a condus la supraevaluarea cu aproape 50 la sută a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi. Membrii Comisiei ANRP au aprobat despăgubirea ilegală a lui Horia Simu, pentru respectivul teren, cu 128.276.015 euro (1.315,53 euro/mp), prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 de euro. „Prin acţiunile sau inacţiunile lor conştiente, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în acelaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia”, precizau procurorii Anticorupţie. În 2007, pe când era vicepreşedinte al ANRP, deputatul ar fi pretins de la trei persoane 5% din valoarea despăgubirilor şi ar fi primit în total peste şase milioane de lei.
Un Comentariu
Anonim
Doamne, ce Soartă i-ai dat acestui liberal & democrat şi taman când, săracu’, primise şi el în dar o fațadă nouă de se opreau în drum viței şi mai ales juni (n)ci ca să-l admire confuzați ! Dar, se confirmă, Doamne, „la Liberalu’l sărac, nici boii nu trag”…la moțiune !