„Dumnezeule, la bunătatea Ta ne gândim… ca şi Numele Tău, Dumnezeule şi lauda Ta răsună până la marginile pământului; drapta ta este plină de îndurare…” Acest psalm se aude seară de seară în camera sărăcăcioasă, unica, a familiei Ştefănescu. După ce, înghesuiţi într-un singur pat, cei cinci prunci adorm, biata mamă se roagă mulţumind divinităţii.
Solidaritate umană
Nenumărate apeluri telefonice s-au primit la redacţia noastră după ce în pagina „Argeşului Ortodox” publicam trista poveste a unor oameni nevoiaşi din Ştefăneşti. Locuiesc şapte suflete într-o singură cameră a unui bloc insalubru din paradoxalul oraş al Brătienilor în care contrastează mai mult decât oriunde zona imobilelor pline de amărâţi cu cartierele de vile somptuoase.Familia Ştefănescu s-a împăcat însă cu soarta, iar cei doi părinţi muncesc precum robii pentru a asigura hrana copilaşilor. Tocmai acest fapt i-a impresionat pe cititorii fideli ai ziarului nostru care au reacţionat îndată ce au aflat că Adel, cel mai mare dintre copii, elev în clasa a II-a, nu are ghiozdan şi rechizite. Nici el, dar nici surioara din clasa pregătitoare şi nici frăţiorul care merge la grădiniţă. Demnă de salutat este întâi de toate atitudinea cadrelor didactice de la şcoala din Ştefăneşti. Ziarul nostru a fost citit în cancelarie şi, impresionate, învăţătoarele au decis să le sară în ajutor micuţilor necăjiţi. Doamna Ştefănescu a primit asigurări că Adel, sora şi frăţiorul lui vor fi sprijiniţi cu tot ce se poate. Astfel, învăţătoarele vor achita dânsele preţul manualelor auxiliare şi vor acoperi şi alte cheltuieli pe parcursul întregului an şcolar. Şeful Poliţiei din localitate a căutat familia şi a promis că iniţiază o acţiune filantropică, dar gesturile de solidaritate nu s-au oprit aici. Alţi oameni cu suflet mare au ajuns în blocul nr. 16, precum Dragoş Şerban, preşedintele clubului FC Argeş, care a făcut o substanţială donaţie.
Inimă de medic
Bunul samaritean s-a ascuns în persoana unui cunoscut medic din Piteşti care, rugându-ne să nu-i fie făcut public numele, pentru că nu vrea slavă lumească, ci răsplată cerească, a adus la sediul redacţiei noastre ghiozdane, penare, caiete, acuarele, carioci, toate noi, de cea mai bună calitate. Nici preotul Alexandru Panciuc, slujitor al bisericii Sf. Împ. Constantin şi Elena din Ştefăneşti, nu a stat pe gânduri, ci s-a implicat, din postura sa de inspector al sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Aşa cum a procedat şi-n alte situaţii similare, părintele, care este şi duhovnicul familiei Ştefănescu, a întocmit o listă cu cele necesare, nu doar rechizite, ci şi lapte praf pentru bebeluş, hăinuţe, produse alimentare de care greu încercaţii părinţi au urgentă nevoie. Marea surpriză a furnizat-o însă un slujitor al altarului din Piteşti. Octavian Duminică, tânărul şi inimosul paroh al bisericii Sf. Nicolae şi Sf. Nectarie situată pe Calea Bascov, a fost profund impresionat de articolul publicat în cotidianul nostru. Sensibil din fire, preotul nu şi-a putut stăpâni lacrimile. Înduioşat de traiul năpăstuiţilor copilaşi care supravieţuiesc cu greu de pe-o zi pe alta, pr. Octavian Duminică a convocat consiliul parohial şi a decis ca împreună cu consilierii să dea o mână de ajutor. Nu ar fi prima dată când această parohie organizează acţiuni caritabile, însă, asemeni altor slujitori ai Domnului, preotul nu caută să se evidenţieze în ochii lumii, multe gesturi fiind ştiute doar de Dumnezeu.
Strălfulgerat de Duhul Sfânt
Pesemne inspirat de Duhul Sfânt, părintele Octavian a gândit un plan. El intuieşte că acum, după apariţia poveştii în ziarul nostru, mulţi vor ajuta, după posibilităţi şi bunătatea inimii, dar peste un timp, o lună, două, trei, oamenii vor uita de sărmanii copii de la Ştefăneşti. Aşa că, pe lângă o lungă listă cu cele trebuincioase micuţilor pentru a merge cum se cuvine la şcoală, cu rechizite şi haine noi, parohul bisericii Sf. Nicolae şi Sf. Nectarie din Piteşti a fost străfulgerat de o idee care i-a uimit pe consilierii parohiali! Preotul va iniţia a…”bursă parohială”! După ştiinţa noastră, este un fapt unic pe cuprinsul eparhiei Argeşului şi Muscelului! Concret, pe lângă micile ajutoare pe care le va oferi în zilele următoare, preotul va merge la şcoală şi va stabili o relaţie de colaborare cu învăţătoarea lui Adel, băiatul din clasa a II-a. Preotul va comunica în permanenţă cu cadrul didactic şi dacă va observa că elevul nu va lipsi nemotivat, va fi disciplinat şi se va strădui să înveţe bine, atunci, periodic, el va primi o „bursă”, un ajutor financiar consistent din partea preotului şi a consiliului parohial. Dacă Adel va avea un comportament exemplar, iar rezultatele lui la învăţătură vor fi satisfăcătoare, atunci el va avea asigurată „bursa” mult timp de acum înainte. Sprijinit de enoriaşi, pr. Octavian Duminică va face acest efort, convins că, atunci când va fi mare, Adel îşi va aminti cum biserica lui Hristos l-a ajutat să parcurgă anii de şcoală. Şi laolaltă cu părinţii săi care în fiecare noapte murmură psalmii regelui David, Adel va da slavă lui Dumnezeu. Şi mai cu seamă Sfântului Nicolae, aducătorul de daruri, care ocroteşte şi micuţa biserică de lemn de pe Calea Bascov, în care slujeşte vrednicul preot Octavian.