Un eveniment mai puţin obişnuit este posibil să aibă loc săptămâna viitoare într-o parohie argeşeană. În ziua Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul, credincioşii din Ştefăneşti, dar şi din comunele învecinate se vor afla la biserica din Ştefăneşti-Sat, aşa cum a fost mereu în ziua hramului. Sărbătoarea de anul acesta ar putea fi diferită pentru că se întrezăresc… capete princiare!
Sturdza, obişnuit al locului
În afara Paştelui şi a Crăciunului, pentru oamenii evlavioşi din Ştefăneşti-Sat, cea mai aşteptată perioadă este cea a sfârşitului de august. Ocrotitorul bisericii din acestă zonă, Sf. Ioan Botezătorul, este prăznuit în data de 29 august, fiind evocat momentul tăierii capului său. De altfel, sub această denumire a şi fost trecută sărbătoarea în Sinaxar şi dincolo de încărcătura spirituală a zilei, în mediul rural, sunt păstrate încă obiceiuri şi superstiţii străvechi legate de „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”. Lăcaşul de cult „îmbracă” şi el straie de sărbătoare, după curăţenia generală, se înlocuiesc covoarele, iar oamenii aduc încă din ajunul hramului multe flori cu care împodobesc icoanele. Un freamăt general se resimte în rândul credincioşilor bătrâni care, în biserica dragă inimii lor, s-au cununat, şi-au botezat pruncii, au aprins lumânări la căpătâiul celor dragi conduşi pe ultimul drum. În ultimii ani, parohia a cunoscut o şi mai mare înflorire, graţie tânărului şi entuziastului preot Cristian Dragomirescu. Meritul principal al acestuia este puterea de convingere cu care i-a determinat să vină la Sf. Liturghie şi pe tinerii din zonă. Felul lui jovial, îngăduinţa pe care o are pentru fiecare în parte, suflul nou pe care l-a adus la biserică au darul de a apropia şi generaţia tânără de biserica „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”. În urmă cu trei ani, chiar în ziua hramului, părintele C. Dragomirescu le-a făcut tuturor o surpriză de proporţii, aducând în mijlocul lor o figură princiară. Preotul este prieten bun cu prinţul Şerban Sturdza, descendent al celebrei familii cu acelaşi nume, şi a onorat invitaţia de a veni la Ştefăneşti-Sat.
Nicolae, mereu lângă arhiereu
Prietenos, Şerban Sturdza a dat mâna cu toată lumea, a făcut poze cu oricine a dorit şi s-a ospătat la masa tradiţională a hramului, laolaltă cu localnicii, renunţând la orice reguli protocolare. Înainte însă de a se amesteca printre oamenii de rând, oaspetele a ţinut în biserică un discurs emoţionant. Deşi deocamdată părintele păstrează tăcerea în privinţa unei eventuale vizite a înaltului oaspete, totuşi credincioşii sunt ferm convinşi că prinţul va reveni, la fel cum a mai făcut-o de câteva ori şi nu doar cu ocazia hramului, ci pentru că a fost cucerit de frumuseţea cadrului natural şi ospitalitatea oamenilor. Dacă Dumnezeu va rândui, susţin enoriaşii, la slujba din acest an este posibil să nu vină doar un prinţ, ci… doi! Conform obiceiului, parohia a transmis o invitaţie arhiepiscopului Argeşului şi Muscelului. Astfel, deşi deocamdată nu s-a primit vreo confirmare, e foarte posibil ca ÎPS Calinic Argeşeanul să ajungă la Ştefăneşti-Sat. În ultima vreme, aproape la toate slujbele arhiereşti din judeţul nostru a fost prezent şi prinţul Nicolae, între acesta şi ierarh închegându-se o relaţie precum cea dintre un părinte şi-un fiu duhovnicesc. Astfel, ce visează localnicii s-ar putea transforma în realitate. Oamenii, dornici de musafiri de rang înalt, presupun că prinţul Nicolae l-ar putea însoţi pe arhiepiscop la hramul bisericii, iar celălalt prinţ, Şerban Sturdza, ar veni la invitaţia bunului său prieten, preotul Cristian Dragomirescu. Mare ar fi bucuria credincioşilor să-i aibă în mijlocul lor pe cei trei înalţi oaspeţi. Şi se roagă pentru ca Dumnezeu, în marea Lui milostivire, să le împlinească dorinţa.
Se coace pâinea
Evenimentul ar fi memorabil pentru întreaga comunitate şi unic pe cuprinsul eparhiei noastre. Pentru că deocamdată nu s-a anunţat nimic oficial, administraţia locală nu se implică în programul parohiei decât dacă i se va solicita. În ceea ce priveşte domeniul public, se vor face verificările de rigoare, astfel încât drumul care leagă şoseaua Bucureşti-Piteşti de biserică să fie curat, mai ales şanţurile de pe marginile lui, iar iluminatul public să funcţioneze la parametri optimi.
Primăriţa Ioana Dumitru intenţionează să participe la slujba din 29 august fie în calitate de edil-şef, dacă va veni măcar unul dintre prinţi, pentru a-i face o primire oficială, fie ca simplu credincios. Pentru orice eventualitate, în dimineaţa hramului, o bătrânică evlavioasă care locuieşte chiar lângă sfântul lăcaş va pregăti o pâine împletită. Femeia, îmbrăcată în alb, vigilentă, va sta de veghe la poarta bisericii având la îndemână tava cu ştergar, farfuriuţa cu sare şi, evident pâinea. Poate va trăi bucuria imensă de a întinde, cu mâinile ei bătătorite de muncă, simbolicele daruri unui prinţ. Sau amândurora. Biata cuvioasă a trăit mai bine de 80 de ani, iar anul viitor, în ziua „Tăierii capului”, cine ştie dacă va mai coace pâine…
Un Comentariu
Anonim
Râdeți voi, frumoşi cititori, dar, parcă vă vedem, ca mâine, când o să vă închinați la chipurile lor… grave, pictate pe pereții pronaosului, că …moaşte, ei speră să nu ajungă prea curând,…dar, mai ştii ?!!…