Un tezaur nu înseamnă doar bani, bijuterii, aur, pietre scumpe sau alte obiecte de preţ, strânse şi păstrate în loc sigur, de regulă într-o bancă. În sens figurat, şi patrimoniul spiritual al unei societăţi sau al unei epoci poate fi numit tezaur. Or, din acest patrimoniu n-ar trebui să lipsească oamenii. Cei cu adevărat iubiţi şi preţuiţi.
În acest sens a fost instituit un titlu onorific – „Tezaur uman viu” – care este acordat de Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Ei bine, vă vine să credeţi sau nu, Argeşul nu are omologat un astfel de om-comoară, deşi judeţul nu duce lipsă de mari creatori populari, păstrători de tradiţii. A spus-o doctorul în etnografie Sorin Mazilescu, la emisiunea „Subiect de presă” de la „Antena 3” Piteşti.
Ce n-a spus însă el e că doar Argeşul şi alte trei-patru judeţe din ţară nu au „Tezaure umane vii”! Cu zece ani în urmă, pe vremea când era director al Centrului Creaţiei Populare Argeş, dr. Sorin Mazilescu a făcut toate demersurile pentru ca Dan Gherasimescu din Valea Danului, unul dintre cei mai mari sculptori ţărani din lume, supranumit „Omul-pasăre al românilor”, să fie considerat „Tezaur uman viu”. Iniţiativa a fost însă sortită eşecului, Ministerul Culturii motivând că… a pierdut documentaţia.
De fapt, nu a fost prima dată când munca şi inteligenţa acestui om n-au fost răsplătite. Ne amintim că dr. Mazilescu elaborase o aşa-zisă „Viziune” a unei posibile strategii cu privire la rolul şi funcţionalitatea instituţiilor de cultură din Argeş, cu metodologie, cu principii, cu exemple de măsuri pe categorii majore. I-a folosit cuiva? Nu! Consiliul Judeţean, care finanţează respectivele instituţii, n-a băgat-o în seamă. A făcut, însă, altceva acest for: a desfiinţat „Casa Creaţiei”, mazilindu-l astfel pe dr. Mazilescu şi a înfiinţat un Centru Cultural Judeţean, o instituţie care încă se ridică pe vârfuri ca să pară mai înaltă…
În fine, cum spuneam, doctorul nostru în etnografie vrea să… vindece această situaţie şi revine nu cu una, ci cu trei propuneri pentru titlul de „Tezaur uman viu”. Trei oameni-comori: acelaşi Dan Gherasimescu, fost preşedinte al Creatorilor din România, sculptorul în lemn Ion Rodoş din Nucşoara, precum şi vătaful-vătafilor, Petre Măsală, cel mai vârstnic căluşar din judeţ. E destul de muncă, e nevoie şi de bani pentru un astfel de demers, dar cu toate astea Sorin Mazilescu e convins că, până la sfârşitul anului, îi va include pe cei trei în patrimoniul spiritual al Argeşului.
Ce mai e de zis? În goana lor după imagine politică şi după piedestaluri pe care să urce şi să tot urce, poate că mai-marii acestui judeţ se vor gândi o clipă că nu ei sunt cei care ar merita o statuie sau un monument. Sau măcar o reverenţă. Nu ei, ci meşterii noştri populari, creatori ai atâtor minuni. Fără aceşti păstrători de tradiţii, tezaurul nostru e gol!
2 Comentarii
Anonim
Ca să vedeți , un medic (nici nu găsesc epitetul care să-i reflecte, măcar parțial valoarea ca specialist, ca manager de Clinică medicală de nivel european (Vest), dar şi ca OM , care a redat vederea, la propriu, la zeci de mii de „bolnavi de ochi”, (medicul oftalmolog/chirurg argeşean, EMANOIL DIACONU), nu şi-a găsit (şi el), săracu’ (ca vreun artist popular „în lemn”) un Doctor ( univ.), în te miri ce, care să-l propună vreunui ministru „vremelnicesc” pt. titlul onorific de „Tezaur uman viu”…şi nici „nu se păleşte” din cauza asta , „prins”… de MUNCĂ (şi talent/geniu) să redea vederea… tezaurului adevărat al fiecărui om : DEMNITATEA (Modestia, Onestitatea, Libertatea interioară) , adică… Sănătatea lui…Morală !
Anonim
Păi dacă sunt chiori!