La Caracal au fost crime cu premeditare, planuri gândite din primă fază și până la săvârșirea actelor extreme. Iată că nici nu s-a uscat bine cerneala pe hârtie (ba chiar multe posturi TV dezbat încă aprig drama din județul învecinat) și un alt caz șochează opinia publică. Un pacient internat la Psihiatria din Săpoca ucide patru pacienți cu un stativ pentru perfuzii și rănește grav alți nouă, unul dintre ei decedând în acestă dimineață. Din discuțiile purtate cu specialiști, reiese că actul de la Săpoca ar fi avut loc fără discernământ. Cine e de vină? Păi, toți cei care au ignorat pericolul unei asemenea manifestări, date fiind problemele cu alcoolul ale pacientului.
Citeşte şi: Cât de sigur este VEDEA, cel mai cunoscut Spital de Psihiatrie din Argeş?
Ne-a explicat mai multe dr. Victoria Irimia, medic primar psihiatru și doctor în științe medicale.
„Se luptau cu turme de bivoli, farfurii zburătoare și vecini dușmănoși”
Refuz să discut despre alternativa cu dacă și parcă. Evenimentul nu a fost prevenit, punct! În cazul dat, tulburarea cauzată de alcool, un drog foarte periculos aflat la îndemâna tuturor, determină reacții dintre cele mai periculoase. Orice astfel de pacient trebuie tratat cu o atenție excepțională, fiindcă reacțiile sunt previzibile și constă în halucinații, foarte posibil cu manifestări agresive. Am avut pacienți care se luptau cu turme de bivoli, farfurii zburătoare și vecini dușmănoși. Desigur, totul se întâmpla în mintea lor. În asemenea situații, delicatețea conduitei cadrelor este insuficientă și ineficientă. E nevoie de pricepere în observarea elementelor simptomatice, prezența personalului între pacienți și a medicului de gardă. Din nefericire, personalul mediu nu are o astfel de calificare, fiind, majoritatea, asistenți generaliști. Măsurile, chiar dacă un om obișnuit le consideră extreme (imobilizarea și izolarea pacientului), sunt în favoarea pacientului și spre protecția celorlalți bolnavi. Pacientul trebuia izolat pentru binele său și al celorlalți, ceea ce nu s-a întâmplat la Săpoca. Pur și simplu nu poți lăsa un astfel de pacient liber, în salon cu oameni de 80 de ani. Greșeala a plecat și de la aparținători care probabil nu au fost sinceri. Și pacientul a disimulat în primă fază agresivitatea sau poate chiar era liniștit. Țineți însă cont că a fost adus în zi de sărbătoare și internat voluntar, ceea ce nu se întâmpla dacă problema sa nu era una severă. Astfel, pacientul s-a purtat normal până când s-a declanșat psihoza, moment în care a acționat spontan și nu a mai apreciat realitatea, ci a „văzut” amenințările cauzate de halucinații. Este de neconceput cum un astfel de pacient a fost lăsat la liber, nesupravegheat.” – ne-a transmis medicul psihiatru.
„Prevenția nu a existat„
„Spitalul este cel mai trist și sever con de umbră din viața unui om. De cele mai multe ori, nu este vina pacientului că ajunge aici. Chiar și acest pacient, internat voluntar, a venit să se trateze, nu cu gândul de a omorî pe cineva. Trebuie văzut de ce s-a ajuns unde s-a ajuns. Este evidentă neglijența personalului, însă există defecțiuni în întregul sistem medical. Marea problemă este că nu se realizează în mod corect prevenția. A fost o situație teribil de gravă care din păcate nu mai poate fi corectată.” – a spus Dr. Irimia.