Un eveniment de marcă și de interes atât din punct de vedere turistic cât și religios va avea loc în ultima dumincă din august în Argeș. Biserica din satul Băjești, comuna Bălilești va fi resfințită la 500 de ani de la prima atestare a satului Băjești, parte a unui ansamblu de monumente istorice de interes național datând din secolul al XVII-lea.
Așezarea este situată între Pitești și Câmpulung, în apropierea drumul național 73, (european E 574), pe valea râului Bratia, aproape de vărsarea acestuia în râul Târgului. Primarul localității, Victor Cătălin Turturică spune că evenimentul va avea loc, duminică 25 august în prezența Înaltpreasfințitului Calinic Argeșeanul, Arhiepicopul Argeșului și Muscelului, a unui sobor de preoți, enoriași, fii ai satului, autorități locale. Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” face parte dintr-un complex de arhitectură medievală care a aparținut marelui logofăt de Câmpulung, sugestiv numit „Curțile fortificate Mareș Băjescu”, precizează Ion Hera, directorul căminului cultural din Bălilești. Din broșura apărută zilele trecute prin grija și strădania preotului paroh Constantin D. Marinescu de la biserica Băjești, aflăm că tot acum „se vor binecuvânta toate lucrările de restaurare și înfrumusețare desfășurare la biserica parohială”.
Amintim că atestare documentară a acestor meleaguri sub acest nume este datată la 5 septembrie 1519 când „Neagoe Basarab întărește mânăstirii Valea (Țițești), printre altele, ocini în Băjești dăruite de monahia Magdalina și comisul Hamza, care le cumpăraseră, cu 1500 de aspri, de la Voico”. La Băjești, Mareș a construit ansamblu compus din casa cu anexele, biserica și povarna. Din pisania de piatră aflată în partea superioară a ancadramentului ușii de intrare în biserica de la Băjești aflăm că „sfântul locaș a fost ridicat din temelie de marele vornic Mareș Băjescu și de soția sa Maria în zilele domniei lui Radu Leon 15 septembrie 1666”. Mareș a dotat ansamblul de la Băjești cu elemente de fortificație: ziduri de incintă, turnuri, ambrazuri și contraforturi. Flaminiu Mârtzu o consideră „singura curte feudală construită cu elemente tipice de fortificație”. În acest moment conacul și zidul de incintă sunt în ruină.
Conform Wikipedia în localitate, de interes național este și o cruce de piatră din 1662, aflată la 300 m sud-vest de aceeași biserică și clasificată ca monument memorial sau funerar. În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monumente de interes local, ambele fiind clasificate ca monumente de arhitectură: biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Duminica Tuturor Sfinților” (1824) din fostul sat Românești, astăzi parte a satului Bălilești; și casa Agripina Constantinescu (mijlocul secolului al XIX-lea) din satul Valea Mare-Bratia. Autoritățile locale din Bălilești s-au străduit și, prin eforturi financiare și implicare a membrilor comunității, au reușit să facă acest loc unul de interes turistic național și chiar internațional, complexul fortificat de la Băjești fiind printre puținele astfel de obiective din această parte de țară.
La evenimentul din 25 august organizatorii se așteaptă la participarea a câteva sute de persoane, iubitori de artă sacră cât și de istorie pură a acestor meleaguri.