Ieri, la emisiunea „Subiect de presă” de la „Antena 3” Piteşti, realizatorii Cristina Munteanu şi Mihai Golescu l-au avut ca invitat pe doctorul în etnografie Sorin Mazilescu, supravieţuirea folclorului argeşean fiind tema dezbaterii televizate.
Pierdut de Ministerul Culturii
Titlul de „Tezaur uman viu” este acordat de Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Din păcate, pe lista românilor care au primit titlul onorific din partea Ministerului Culturii nu se regăseşte niciun argeşean, până în acest moment, deşi Argeşul nu duce lipsă de creatori populari, păstrători de tradiţii. Culmea este că, în 2008, pe vremea când era director al Centrului Creaţiei Populare Argeş (instituţie căreia i s-a pus cruce), Sorin Mazilescu a făcut toate demersurile pentru ca Dan Gherasimescu din Valea Danului, unul dintre cei mai mari sculptori ţărani din întreaga lume, supranumit „Omul-pasăre al românilor”, să fie considerat „Tezaur uman viu”. Concret, a întocmit un dosar şi a realizat un film (premiat la un festival etnografic!) cu meşterul popular argeşean şi le-a depus, tot în 2008, la Ministerul Culturii. Iar onor ministerul le-a… pierdut. Iar anii au trecut fără ca distincţia să ajungă vreodată în Argeş.
Pe cont propriu
În 2018, Sorin Mazilescu s-a întâlnit la un eveniment ştiinţific cu membrii comisiei care acordă titlul respectiv şi a fost încurajat să-i identifice pe oamenii-patrimoniu din Argeş. Doctorul în etnografie a (re)început documentarea (de data asta, pe cont propriu, nemaifiind director al Centrului Creaţiei, instituţia fiind desfiinţată) şi are trei propuneri, una mai bună decât alta. Urmează munca mai grea, întocmirea dosarelor cu cele cerute de înalta comisie. Disponibilitate există, însă documentarea va fi de durată întrucât arhiva fostului Centru al Creaţiei Populare Argeş nu a fost preluată în totalitate – aşa cum ar fi trebuit să se întâmple – de actualul Centru Cultural Judeţean Argeş, o parte din materiale – însemnând fotografii, înregistrări video şi audio, CD-uri etc. în mod ironic tezaurizate de Sorin Mazilescu – fiind „aruncate” prin podul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti…
Să sperăm că nu s-a ales praful de arhiva fostului Centru al Creaţiei Populare, iar pasionatul cercetător etnografic va reuşi să aducă în Argeş, după 11 ani de aşteptare, titlul de „Tezaur uman viu”. În cursă vor intra doi meşteri populari consacraţi, Dan Gherasimescu şi sculptorul în lemn Ion Rodoş din Nucşoara, precum şi vătaful-vătafilor, Petre Măsală, cel mai vârstnic căluşar din judeţ.
Columna lui Traian din 7 linguri cioplite
Ion Rodoş este pe cale să ne dea pe spate cu un nou proiect inedit. Sorin Mazilescu a spus că, la 31 august, iscusitul meşter popular va expune la Biblioteca Judeţeană o lucrare nemaivăzută: Columna lui Traian realizată pe verticală din şapte linguri de lemn, imense, scenele din luptele daco-romane fiind sculptate în trei straturi de adâncime.
Un Comentariu
Anonim
Vedem aici cum „universitari etno” de la Sorbonica (de Piteşti) confundă județul Argeș cu Africa de Sud Vest la 1600 şi pe argeşenii din 2019 cu hotentoții băştinaşi din sec.16-17 , fix ca vest-europenii neocolonialişti contemporani de la Bruxelles şi Strasburg .Amatorism şi improvizație care frzează batjocura nu promovarea creației populare tradiționale autentice !