Un edil din Argeş, Nicolae Tarbă de la Bughea de Sus, trage un semnal de alarmă cu privire la multiplele probleme cu care se confruntă în special comunităţile rurale. Subfinanţarea, animalele sălbatice şi criza lemnelor de foc sunt doar câteva dintre aspectele aduse astăzi în discuţie de către primarul liberal din comuna musceleană.
Prima chestiune: urşii şi mistreţii (mai ales urşii). Nicolae Tarbă se alătură astfel multor alţi edili din Argeş care au tras semnale de alarmă după semnale de alarmă, au făcut memorii peste memorii, dar degeaba. „Mă trezesc într-o noapte cu un telefon de la ISU: „Domnule primar, o femeie de la dumneavoastră din comună ne-a sunat la 112, speriată că are un urs în apropierea gospodăriei. M-am uitat la ceas şi l-am luat la rost pe tânărul de la celălalt capăt al firului: „Păi şi ce să facă un primar ca mine? Să se ducă să bată ursul cu nuiaua? Rezolvaţi problema, că de aceea a sunat femeia la 112!”. Am mari probleme în comună cu urşii şi cu mistreţii. În pensiuni circulă urşii de zici că sunt vizitatori, turişti! E un cadru legal clar care prevede atribuţii ferme şi măsuri pe care gestionarii fondurilor de vânătoare trebuie să le ia. Şi anume, să asigure hrană animalelor şi să le mute sau să le împuşte dacă provoacă pagube. De la mine din zonă nu au mutat însă decât un urs! Nu e corect ca oamenii să suporte zilnic spaime şi pagube, iar cei responsabili să nu facă nimic. Să nu răspundă pentru nimic. Am făcut adrese peste adrese, am strâns peste 200 de semnături de la cetăţeni privind problema urşilor, dar degeaba!”, a declarat primarul care a participat la o conferinţă de presă a PNL Argeş.
Finanţare
O altă problemă cu care se confruntă primăriile este lipsa banilor. „Noi, care suntem o comună mai mică, depindem de banii de la bugetul de stat. Am primit oricum mai puţin decât ar fi trebuit, aşa că banii abia ne ajung pentru funcţionare. Mai nou, au venit şi au spus că taxa de salubritate, care este o taxă specială, ar fi venit la bugetul comunei. Cum să fie aşa? Noi strângem banii de la oamenii şi îi virăm celor care prestează serviciile. Noi strângem bani pentru nişte domni care fac afaceri! Suntem la limită, vă spun!”, a răbufnit primarul.
Lemne
Gospodarul îşi face iarna car şi vara sanie. Când vine vorba despre încălzirea pe timpul iernii, acest proverb se traduce prin faptul că oamenii îşi fac provizii de lemne încă din timpul verii. Din păcate, acest lucru nu este posibil. „Autorităţile ne pun pe noi, primarii, să luăm lună de lună cereri de la cetăţeni pentru lemne. Dar în loc să ofere posibilitatea oamenilor care şi aşa au pensii şi salarii mici să cumpere lemne eşalonat, lunar, cantităţile de lemne necesare devin disponibile de abia prin toamnă şi iarnă, când preţurile cresc. Ce să facă un om cu o pensie de 700 lei pe lună când un metru cub de lemne a ajuns să coste 400 lei? E strigător la cer!”, a conchis edilul. Întrebare: ştim că mai-marii de la Bucureşti şi de la Prefectură l-au auzit şi i-au auzit şi pe alţi edili; dar oare fac ceva, sau ridică din umeri şi se mulţumesc să îşi ia salariile babane lună de lună? „Vă spun eu, cei de la Bucureşti plutesc undeva în nori, sunt rupţi de problemele oamenilor!”, a mai spus, cu amar, edilul.
Un Comentariu
Anonim
Nu am văzut niciun primar să facă grevă.