Principalul subiect al conferinţei de presă care a avut loc ieri la Prefectura Argeş l-au constituit cazurile de sclavie din Berevoeşti, cătunul Gămăceşti, care au oripilat o ţară întreagă. Prefectul Cristian Soare, alături de care s-a aflat subprefectul Emilian Dragnea, a prezentat rezultatele preliminare ale controlului aflat în derulare la Primăria Berevoeşti, privind acordarea de ajutoare sociale pentru suspecţii din dosarul de sechestrare de persoane şi sclavie.
Dosare necorespunzătoare
„În urma verificărilor a rezultat că dintre cele 38 de persoane aflate în arest preventiv şi arest la domiciliu, 14 beneficiau de ajutoare sociale în cadrul a opt dosare. Acestea erau întocmite necorespunzător: cererile nu erau soluţionate la timp, anchetele sociale nu erau efectuate în termen legal, dispoziţiile primarului erau emise cu întârziere şi nu erau comunicate beneficiarilor etc. În unele cazuri dosarele erau incomplete, pentru că nu conţineau copii ale documentelor de identitate şi nici constatări privind existenţa bunurilor pe care le deţineau familiile beneficiare de ajutor social. Pentru toate aceste deficienţe primarul, secretarul comunei şi asistentul social au fost amendaţi cu suma totală de 17.000 lei, după cum v-am informat la momentul potrivit”, afirma prefectul Soare.
Scutiţi medical
Corpul de control al prefectului şi inspectorii AJPIS au mai constatat că, în majoritatea cazurilor, titularii dosarelor erau scutiţi temporar de munca în folosul comunităţii pe bază de adeverinţă medicale. Ei bine, au fost identificate 40 de asemenea documente eliberate de un medic specialist ORL de la Spitalul Municipal Câmpulung. Există situaţii mai mult decât dubioase, în care ambii soţi au primit adeverinţe medicale eliberate în aceeaşi zi cu aproximativ acelaşi diagnostic. Din acest motiv prefectul va sesiza CAS şi Colegiul Medicilor Argeş, pentru a face o verificare şi a-şi exprima punctul de vedere.
Fără a fi răutăcioşi, tare am fi fost curioşi să aflăm şi noi diagnosticul pus de medicul orelist şi cât de gravă este afecţiunea care îi face inapţi de muncă pe rudarii în cauză. Păstrând proporţiile, e ceva asemănător cazurilor miliardarilor trimişi la puşcărie, care cum ajung la răcoare, îşi descoperă cele mai grave boli şi cer să fie puşi în libertate.
Val. NICOLAU