Vară… soare… altfel spus, vacanţă! E bine, desigur, să avem şi perioade de repaus. Problema este că în ultima perioadă în România vacanţele sunt tot mai dese şi mai lungi. Mai munceşte oare cineva în ţara asta?
Încărcare
Pe străzile din Piteşti e linişte dimineaţa. Departe de forfota aiuritoare din timpul şcolii. Unii sunt de părere că vacanţa de vară pentru elevi este prea lungă şi ar trebui scurtată, dar deocamdată a învins ideea că elevii sunt asupriţi la şcoală şi au nevoie de tihnă mai multă pentru a butona telefoanele mobile şi tabletele. Suntem răi, ştim, deoarece mai sunt şi copii care citesc şi învaţă, altfel nu ne-am mândri cu elevi de 10 la bac şi la evaluarea naţională! Dar în acelaşi timp cu elevii şi profesorii (să fim serioşi, numai „activitate” nu fac aceştia la şcoală vara prin şcolile pustii!) au intrat în vacanţă şi judecătorii, şi grefierii, şi avocaţii. De la 1 iulie la 31 august, instanţele funcţionează la cota de avarie (mai mult pentru urgenţe). În rest, magistraţii şi avocaţii sunt la mare, la soare… În egală măsură, însă, se plâng că au un grad ridicat de încărcare cu dosare, la fel şi procurorii. Oare dacă ar avea o vacanţă mai omenească, aşa ca tot omul de rând, nu s-ar rezolva mai multe speţe în instanţă? Zicem şi noi, nu dăm cu parul.
Trai pe vătrai
Şi parlamentarii intră în vacanţa de vară lungă. Dacă nu îi deranjează cineva cu vreo sesiune extraordinară, trai pe vătrai! Ca şi în zilele de joi, vineri, sâmbătă şi duminică din timpul unei săptămâni normale de lucru, atunci când au, chipurile, „activitate de teren”. Şi uite aşa stăm cu legile importante la sertar, aşa nu legiferăm mai repede problema urşilor care ne fac viaţa grea în Argeş şi nu numai, aşa nu punem la punct legile strâmbe şi apoi se votează la foc automat fel de fel de inepţii legislative, deoarece nimeni nu mai are timp să dezbată, să combată şi să convingă. Unde mai pui că vin şi alegerile prezidenţiale în noiembrie, când parlamentarii vor primi iarăşi „vacanţă” pentru a face campanie electorală!
Construcţii
Firmele de construcţii se plâng de lipsă de personal, dar lucrările sunt în toi. Muncitorii – ia-i de unde nu-s! Unii au plecat peste hotare, alţii au intrat în… vacanţă, iar pe unii nu îi mai trage aţa la muncă. Nu întâmplător, coborând pe bulevardul Eroilor aflat în reabilitare, am constatat că majoritatea muncitorilor e trecută bine de 50 de ani! Tineri – aproape deloc! Iar cei care vin la muncă parcă sunt în reluare (nu doar pe Eroilor, ci peste tot): până se dezmorţesc, până beau cafeaua, până aduc echipamentele, pauza de prânz şi gata! La ora 16 o uşchesc de pe şantier! Ferească Dumnezeu să muncească în zi de sărbătoare sau noaptea! Păi, dacă în plină vară nu lucrează în continuu, atunci când? Că vine sezonul rece şi iar intrăm în vacanţa de iarnă, iar afară nu se mai poate munci!
Ritm de melc
Este cumva surprinzător că într-o Românie aflată în vacanţă în care nu se mai munceşte avem creştere economică de 5% în primul semestru al anului! Unde mai pui că până prin mai nu am avut nici buget! De unde o fi creşterea asta, Dumnezeu şi statisticienii ştiu, că noi nu vedem – cu câteva excepţii, desigur – să se tragă în jug. Adevăratul ritm în care se munceşte în ţara asta se vede la proiectele de mare infrastructură unde ritmul este de melc (am putea chiar să jignim delicata creatură care îşi cară în spate casa, s-ar putea să fie chiar mai rapidă!).
2 Comentarii
Anonim
Cu teoria și indicațiile este ușor, mai greu cu practica.
Este foarte ușor să vorbești despre lopată atâta timp cât nu ai pus mâna niciodată pe ea.
Ce nu se dorește a se spune este că jurnalistul nu știe ce să facă cu lopata, în timp ce lopătarul știe ce să facă cu condeiul.
Deci, care o fi trăgând chiulul mai intens, vă las pe dumneavoastră să trageți concluzia.
mihnea
Bv.Bun articol.In Anglia copii inca nu au luat vacanta,august este luna concediilor in rest se cam munceste.Nu muncesti nu ai cu ce sa traiesti.Pensia de stat dupa 20 de ani de munca este de 600 lire,daca nu contribui la un fond privat sau nu iti pui bani deoparte esti cam muritor de foame.Nu prea am auzit de pensii speciale si nici nu sunt diferente prea mari intre salariul unui politist sau a unui profesor de scoala si cel al unui muncitor calificat.Toti vorbesc despre banul contribuabilului nu de banii statului.