Bucureşti, cu un salariu mediu net lunar de 3.684 lei, şi Cluj, cu 3.115 lei, conduc topul celor mai bine plătiţi salariaţi din ţară, iar Vrancea este singurul judeţ unde salariul mediu este sub 2.000 lei, adică 1.999 lei. Judeţul Argeş, considerat puternic din punct de vedere economic, dar cu industria pusă pe butuci după aproape 30 de ani de capitalism, este sub media naţională la salarii, cu un venit mediu net de 2.580 lei.
Decalaje
Decalajele geografice se menţin foarte mari: salariul mediu din Bucureşti este cu 84% mai mare decât cel din Vrancea; mai mult, salariul mediu din regiunile cu salarii reduse (sud, sud-est şi nord-est, precum şi unele judeţe din sud-vest) înregistrează rate de creştere salarială mai mici decât judeţele unde salariile sunt deja mult peste medie. Salarii de peste 2.600 lei mai sunt în Iaşi (2.650 lei), Sibiu (2.676 lei), Braşov (2.680 lei), Timiş (2.945 lei) şi Ilfov (2.913 lei). La polul opus, cu salarii între 2.000 şi 2.200 lei sunt 19 judeţe: Maramureş, Suceava, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Brăila, Buzău, Călăraşi, Vâlcea, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Bihor sau Sălaj.
Cine e plătit mai bine
La nivel sectorial, angajaţii din IT şi din intermedieri financiare şi asigurări au în continuare cele mai mari salarii medii. Creşteri salariale consistente au fost înregistrate în sectorul construcţii, care se confruntă cu presiuni importante pe piaţa muncii, şi în activităţile de servicii administrative şi suport. Chiar dacă salariile au crescut în toate sectoarele mari de activitate, creşterile din sectorul public (administraţie şi apărare, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială) sunt deosebit de ridicate, Guvernul având în acest sens o politică explicită de eficientizare a activităţii (retenţia personalului şi atragerea de candidaţi performanţi) şi de impulsionare a creşterii economice generale. Continuarea strategiei de creştere actuală trebuie să fie însoţită de o stimulare suplimentară a producţiei interne.
Un Comentariu
Anonim
„creşterile din sectorul public (administraţie şi apărare, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială) sunt deosebit de ridicate,”.
Matale vorbești serios?
Vă rog să precizații salarii mari și foarte mari în învățământ au în general pupincuriștii.
Poate ar fi bine să precizați că salariile de la ISJ Argeș se învârt în jur la 10.000 lei / luna (100 milioane / lună)
Eu am vechime în muncă de peste 25 ani, din care ultimii 15 ani în porcăria asta de „educație” și am salariu de 2500 lei.
Eu zic că pentru bătaia de joc care este în așa zisul sistem de educație salariu de 2500 lei nu este corespunzător (nu mă refer la pupincuriștii bine plătiți). Dar aceasta este politica în județul Argeș, bătaie de joc cât cuprinde și salariu invers proporțional cu bătaia de joc.
Bineînțeles că se poate și mai prost, la „cablaje” primești salariu minim pe economie, nu te duci la toaletă când te scapă și beneficiezi de înjurături la „en-gross”.